«Θα προτιμούσα να μην μιλήσω για την ιστορία μου γιατί δεν θεωρώ ότι έχει κάτι ιδιαίτερο. Παρότι μεγάλωσα μέσα στο αμπέλι και στο οινοποιείο δεν το θεωρώ κάτι ξεχωριστό». Αναφέρει ο Μάρκος Μαρκοβίτης, ταπεινά, στο Wine Trails.
Παρόλ’αυτά, ο ίδιος, έχοντας σπουδάσει στη Γερμανία γεωπόνος, αμπελουργός και οινολόγος, ανέλαβε τη διαχείριση του κτήματος το 2012 οπότε και πήρε το όνομά του, με στόχο να εξελίξει τα αμπελοτόπια της οικογένειας μέσα από τη τεχνογνωσία που απέκτησε. Το κτήμα ιδρύθηκε το 1972 από τον παππού του, με την ονομασία Chateau Pegasus. Σήμερα έχει παραμείνει μόνο το λογότυπο όπως ήταν στη παλιά ετικέτα.
Με 120 ιδιόκτητα στρέμματα Ξινόμαυρου σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις να παράγουν 80.000 φιάλες ετησίως, επιλέγει να τα συγκεντρώσει σε μία μόλις ετικέτα κρασιού με την ονομασία, Markovitis Winery. Ενώ δηλώνει πιστός στις αρχές της φυσικής καλλιέργειας και οινοποίησης, δεν επιλέγει τις επίσημες πιστοποιήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν φως στην φιλοσοφία της δουλειάς του και στη φιάλη. Ο ίδιος όμως επιβεβαιώνει ότι «κατά την οινοποίηση δεν χρησιμοποιούμε κανένα οινολογικό πρόσθετο, με εξαίρεση μια μικρή δόση θειώδους πριν την εμφιάλωση, διότι το κρασί όταν είναι έτοιμο, ταξιδεύει και πρέπει να είναι «προστατευμένο»».
Το Ξινόμαυρο της Νάουσας αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες και δίνει εκλεκτά ερυθρά κρασιά. Οποιοσδήποτε έχει ταξιδέψει σε αυτή την αμπελουργική ζώνη θα έχει παρατηρήσει μέσα από τα αμπελοτόπια που συναντά ότι η παρουσία του είναι εμφανής, παρόλο που ο αριθμός των οινοποιείων ακόμα και σήμερα δεν μαρτυρά τις δυνατότητές του. Αυτό βέβαια δεν έχει απαραίτητα αρνητική χροιά, διότι οι οινοποιοί της περιοχής δουλεύουν στοχευμένα για την παραγωγή ποιοτικού Ξινόμαυρου.
Το κτήμα Μαρκοβίτη αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας και καλλιεργεί μάλιστα αποκλειστικά αυτή την ποικιλία. Ο Μάρκος Μαρκοβίτης εξηγεί παρακάτω στο Wine Trails το σκεπτικό που τον οδήγησε σε αυτή την επιλογή: «Στη Βουργουνδία δεν θα φυτέψει κανείς 15 διαφορετικές ποικιλίες, δεν γίνεται όλοι να κάνουν τα πάντα, πρέπει να υπάρχει μια εξειδίκευση. Ο πελάτης υποσυνείδητα σε ταυτίζει με μια ποικιλία και έτσι ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό».
Η ετικέτα «Markovitis Winery» ταξιδεύει σε πολλές μεριές της Ευρώπης, στην Αμερική, στον Καναδά και στην Ιαπωνία με προορισμό κατά κύριο λόγο την εστίαση αντιπροσωπεύοντας το 80% της ετήσιας παραγωγής του. «Η αγορά του κρασιού είναι πλέον αξιοπρεπής σε παγκόσμια κλίμακα, απλώς δεν υπάρχει όγκος για ένα μικρό οινοποιείο σαν το δικό μας για να ευχαριστήσουμε επαρκώς το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα».
Παρόλο που η συγκεκριμένη ετικέτα είναι σχετικά δυσεύρετη στη χώρα μας, κυρίως λόγω μη επαρκούς παραγωγής, ο οινοποιός στοχεύει να «τραβήξει» τους οινόφιλους κατευθείαν στη πηγή της παραγωγής. Στην μετά πανδημία εποχή το παλαιωμένο Ξινόμαυρό του θα περιμένει υπομονετικά στην ίδια την κάβα του οινοποιείου. Πρόκειται φυσικά για κρασί που υπόκειται μακράς παλαίωσης, όπως έχει αποδείξει το κτήμα Μαρκοβίτη αλλά και το Ξινόμαυρο σαν ποικιλία σταφυλιού από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν αυτό αποτελεί «γυμνό» καρπό του terroir της Νάουσας.
Ένας χρόνος παραμονή στη δεξαμενή, ένας ακόμα παλαίωση σε παλιά κυρίως βαρέλια (2ης χρήσης και παλαιότερα) και τέλος ένας χρόνος στη φιάλη, χαρίζουν ένα πολύ τυπικό και συνάμα ιδιαίτερο Ξινόμαυρο με φρέσκα ποικιλιακά αρώματα αλλά και μπαχαρικά παλαίωσης σε βαρέλι, με ωραία ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τις τανίνες. Το Wine Trails προτρέπει τους οινόφιλους να το δοκιμάσουν χωρίς ενδοιασμούς!