Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To ανατρεπτικό «garage winery» των Μεγάρων πειραματίζεται με Pet Nat οινοποιήσεις

Μία ανατρεπτική προσπάθεια που λόγω χαρακτήρα προσομοιάζει στην διαδικασία παραγωγής των garage wines βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία τριετία εντός των ορίων της Αττικής.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η φιλοσοφία παραγωγής των garage wines αρχικά έκανε την εμφάνισή της στο Μπορντό κατά τη δεκαετία του ’90 και αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ο οινοποιός, Χρήστος Κουλουριώτης το 2019 στην περιοχή των Μεγάρων με το οινοποιείο “The Knack Project”. Αυτό που κάνει είναι να παράγει κρασί σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, με στόχο να αναδείξει το terroir της περιοχής του, συλλέγοντας τα σταφύλια του από υψόμετρο 300 έως και 600 μέτρων στις πλαγιές των Γερανείων ορεών. Η οινοποίηση γίνεται με ήπια παρέμβαση, καθώς χρησιμοποιούνται οι γηγενείς ζύμες, ελάχιστα θειώδη και τα κρασιά που παράγονται είναι αφιλτράριστα. To οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2019 και αυτή τη στιγμή διαθέτει 5 ετικέτες. Η συνολική του παραγωγή του ανέρχεται σε περίπου 5.000 φιάλες το χρόνο.

Ο Χρήστος Κουλουριώτης αποφάσισε καταρχάς να μάθει να δοκιμάζει το κρασί και στη συνέχεια να το παράγει, αξιοποιώντας τα παλιά αμπέλια της οικογένειάς του καθότι οι οικείοι του διατηρούσαν αμπέλια ιδίως κατά την προφυλλοξυρική περίοδο. Έτσι απέκτησε αρχικά τον τίτλο του Dip WSET – Diploma in Wine & Spirits Level 4 – και στη συνέχεια προχώρησε στη σύσταση του δικού του οινοποιείου. To όνομα του οινοποιείου προήλθε από το αμερικανικό μουσικό συγκρότημα “Τhe Knack”.

Τα κρασιά του προέρχονται από ποικιλίες όπως το Μούχταρο, το Σαββατιανό από το οποίο εκτός από τον λευκό ξηρό οίνο παράγει και μία ρετσίνα. Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες ποικιλίες που οινοποίησε ήταν το Chardonnay, από την οποία συνεχίζει να προέρχεται μία από τις κύριες ετικέτες κρασιού του κτήματος.

Οινοποίηση από παλιά αμπέλια 40 ετών – Ετοιμάζει δύο κρασιά με εμφιάλωση Pet Nat

Το οινοποιείο αποτελεί ένα εγχείρημα δημιουργίας κρασιών από παλιά αμπέλια ηλικίας ακόμα και 40 ετών με πρακτικές βιοδυναμικής καλλιέργειας – σε πρώην βιολογικό αμπελώνα – από όπου παράγεται εκτός των άλλων το Μούχταρο ερυθράς οινοποίησης και ένα ερυθρό Μούχταρο ελαφρύ. Ο Χρήστος Κουλουριώτης διατηρεί συνολικά 13 στρέμματα καλλιέργειας όπου από 4,5 στρέμματα φέτος έλαβε 1,5 τόνο σταφύλια στο Chardonnay, ενώ οι αποδόσεις στο Μούχταρο ήταν 2,3 τόνοι στα 4 στρέμματα.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει και δύο κρασιά με την παραγωγική διαδικασία Pet Nat από τις ποικιλίες Chardonnay και Μούχταρο.  Η μέθοδος Pétillant-Νaturel (φυσικώς αφρώδης) είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για κάθε αφρώδη οίνο που γίνεται με τη διαδικασία κατά την οποία το κρασί εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η κυρίως ζύμωση και είναι συνήθως θολό στην όψη και αφιλτράριστο.

Σε ό,τι αφορά την φιλοσοφία του Garage Winery πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 1990 στο Mπορντό και αφορούσε σε κρασιά που παράγονταν συνήθως με βάση το Merlot, σε πολύ μικρές μονάδες – ενίοτε και στα γκαράζ των σπιτιών – σε αντίθεση με τα μεγάλα κτήματα της συγκεκριμένης αμπελουργικής ζώνης.

Σε αριθμούς

Ετήσια παραγωγή σε φιάλες: 5.000

Αποδόσεις Chardonnay: 1,5 τόνος από 4,5 στρέμματα

Αποδόσεις Μούχταρο: 2,3 τόνοι από 4 στρέμματα

Ετικέτες κρασιών: 5

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...