Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όλα τα φώτα στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ “Malvasia Festival Monemvasia” στις 9-11 Ιουνίου

Η Μονεμβασιά παρουσιάζει και γιορτάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού της. Από 9 έως 11 Ιουνίου 2023 ο περιώνυμος Μαλβαζίας οίνος αναδεικνύει το άρωμα και τον πολιτισμό του, την γεύση και την ιστορία του, στο πρώτο διεθνές Malvasia Festival της Μονεμβασιάς.

Το “Malvasia Festival Monemvasia” είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία στην Μονεμβασία. Έχοντας ως αφορμή τον στίχο του μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Καὶ τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος;», το φεστιβάλ είναι ένας τριήμερος εορτασμός που σηματοδοτεί την επιστροφή και την αναβίωση του πιο φημισμένου κρασιού της ιστορίας στον γενέθλιο τόπο του. Αναπτύσσεται στις τρεις ενότητες που συνθέτουν τον μύθο του διάσημου κρασιού, «Οίνος – Ιστορία – Πολιτισμός», καλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν την πορεία και την ιστορία του Μαλβαζία, ανακαλύπτοντας παράλληλα τον τόπο από όπου το ταξίδι ξεκίνησε.

Η Μονεμβασία, η Mal(e)vasia των Βενετών, η Mal(e)voisie των Φράγκων, το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου, ξεκίνησε την μακραίωνη παρουσία του οίνου Μαλβαζία. Σε συνδυασμό με την επέκταση της παραγωγής από τους εγχώριους στους διεθνείς αμπελώνες και τη διεθνή εμπορική δραστηριότητα από τον 13ο αιώνα, συνέβαλε ώστε ο Μαλβαζίας οίνος να αναδειχθεί σε παράγοντα διαχρονικής συλλογικής και βιωματικής εμπειρίας και αφορμή διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Μετά την διακοπή της παραγωγής εδώ και αιώνες στην Μονεμβασία, λόγω της καταστροφής των αμπελιών από την οθωμανική κατοχή, ο Μαλβαζίας οίνος αναβίωσε τις τελευταίες 2 δεκαετίες στην Μονεμβασιά, και μαζί του όλο το συναρπαστικό μακραίωνο ταξίδι του.

Φέτος, από 9 ως 11 Ιουνίου, το πρώτο Malvasia Festival περιλαμβάνει γευσιγνωσίες και masterclass εγχώριου και διεθνή οίνου Μαλβαζία, ιστορικούς περιπάτους και ξεναγήσεις στο κάστρο και την Άνω πόλη της Μονεμβασίας, δράσεις πολιτισμού, τοπικά προϊόντα και γεύσεις, καλλιτεχνικές δράσεις και έργα, ημερίδες, εκδηλώσεις λόγου, και συναυλίες.

Κυρίως όμως αφορά στην γνωριμία μας με τον οίνο Malvasia και την εισαγωγή μας στον μαγικό του κόσμο: από την Μονεμβασιά, την Πάρο και την Κρήτη στα κοντινά Ιταλικά, Κροατικά και Ισπανικά αμπέλια αλλά και στα μακρινά των Καναρίων και της Μαδέιρα. Και από τους αρχικούς Βυζαντινούς φίλους του Μαλβαζία σε προσωπικότητες που τον καλλιέργησαν ή τον ύμνησαν, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον Μαρτίνο Λούθηρο, τον Τζιουζέπε Βέρντι, τον Αλέξανδρο Δουμά, τον Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, τον Τόμας Μαν.

Αντεστραμμένος χρόνος· το παρελθόν συνδιαλέγεται με το παρόν και ο χρόνος ενώνεται με τον χώρο, την Μονεμβασία, σε μια χωροχρονική δημιουργική συνέχεια.

Πληροφορίες και πρόγραμμα εκδηλώσεων: www.malvasiafestival.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος των κόμβων επανεξαγωγής θα παραμείνει κεντρικός στον τρόπο με τον οποίο το κρασί φτάνει στους...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.