Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Syrah Master στη χώρα των Αβάντων

Όταν οι άλλοι φύτευαν Cabernet Sauvignon, ο Απόστολος Μούντριχας επέλεγε Syrah

Η ιστορία του Κτήματος Αβαντίς, αν και επίσημα ξεκινάει το 1994, στην πραγματικότητα βρίσκει τις ρίζες της πολλά χρόνια νωρίτερα στο χωριό Μύτικας της Εύβοιας, όπου μεγάλωσε ο ιδρυτής Απόστολος Μούντριχας. Το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς εμφιαλώθηκε από τον Απόστολο στις 5 Μαρτίου 1994, σοδειάς 1993.Έχτισε ένα μικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι και ξεκίνησε γεμάτος όνειρα και
πάθος αναδεικνύοντας τελικά την Εύβοια ως αξιόλογη αμπελουργική περιοχή, διευρύνοντας με χρόνιο αίτημά του τον Τοπικό Οίνο Ευβοίας και εμπλουτίζοντάς τον με ποιοτικές συνιστώμενες ποικιλίες.

Όλα τα ερυθρά κρασιά του Κτήματος Αβαντίς βασίζονται στη ποικιλία Syrah και παρόλα αυτά το κάθε ένα έχει τη προσωπικότητά του.

Πριν από 20 χρόνια ο Απόστολος Μούντριχας ήταν ο πρώτος που φύτεψε τη διεθνή ποικιλία Sauvignon Blanc στην Εύβοια. Όμως το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κοσμοπολίτικη ερυθρή ποικιλία Syrah. Τη φύτευσε όταν όλοι έβαζαν Cabernet Sauvignon, την οινοποιεί 16 χρόνια, επενδύοντας κόπο και χρόνο σε μικροοινοποιήσεις και φυτεύσεις διαφορετικών κλώνων. Πρόκειται για κλώνους που καλλιεργούνται πολλά χρόνια στον Ροδανό, έως και κλώνους από την Barossa Valley της Αυστραλίας, με τους οποίους το Κτήμα Αβαντίς πειραματίζεται στο ποιοτικό δυναμικό των ιδιόκτητων αμπελοτοπίων στο Αφράτι Εύβοιας.
Ας σημειωθεί ότι όλα τα ερυθρά Αβαντίς βασίζονται στο Syrah και παρόλα αυτά το κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του. Τριανταφυλλένιο, φρουτώδες και ανάλαφρο το Κτήμα Αβαντίς Ροζέ, καθημερινό, εύκολο στην αρμονία του το Κτήμα Αβαντίς Ερυθρό, το οποίο όσο πλησιάζουν οι γιορτές δίνει τη θέση του στο πολύπλοκο Κτήμα Αβαντίς Syrah, το οποίο επιδέχεται παλαίωση 12 ετών. Για πιο απαιτητικές περιστάσεις ο πολυβραβευμένος Αγιος Χρόνος και φυσικά το Collection, το ο πιο σπάνιο κρασί του Κτήματος Αβαντίς αλλά και το επιδόρπιο Princess. Τέλος την πλούσια γκάμα συμπληρώνει το Freedom, που απολαμβάνει την «φυσική του ελευθερία».

Φωτογραφίες Γεωργία Καραμαλή

 

syrah master

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ προκειμένου να εξαιρεθεί το κρασί από τους δασμούς ύψους 15% που προβλέπει η εμπορική συμφωνία των δύο...

REPORTS

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή, την ώρα που στην Πορτογαλία εκτιμάται πτώση της τάξεως του...

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβολή δασμών ύψους 15% από τις ΗΠΑ στα κρασιά με προέλευση την Ευρωπαϊκή...