Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Syrah Master στη χώρα των Αβάντων

Όταν οι άλλοι φύτευαν Cabernet Sauvignon, ο Απόστολος Μούντριχας επέλεγε Syrah

Η ιστορία του Κτήματος Αβαντίς, αν και επίσημα ξεκινάει το 1994, στην πραγματικότητα βρίσκει τις ρίζες της πολλά χρόνια νωρίτερα στο χωριό Μύτικας της Εύβοιας, όπου μεγάλωσε ο ιδρυτής Απόστολος Μούντριχας. Το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς εμφιαλώθηκε από τον Απόστολο στις 5 Μαρτίου 1994, σοδειάς 1993.Έχτισε ένα μικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι και ξεκίνησε γεμάτος όνειρα και
πάθος αναδεικνύοντας τελικά την Εύβοια ως αξιόλογη αμπελουργική περιοχή, διευρύνοντας με χρόνιο αίτημά του τον Τοπικό Οίνο Ευβοίας και εμπλουτίζοντάς τον με ποιοτικές συνιστώμενες ποικιλίες.

Όλα τα ερυθρά κρασιά του Κτήματος Αβαντίς βασίζονται στη ποικιλία Syrah και παρόλα αυτά το κάθε ένα έχει τη προσωπικότητά του.

Πριν από 20 χρόνια ο Απόστολος Μούντριχας ήταν ο πρώτος που φύτεψε τη διεθνή ποικιλία Sauvignon Blanc στην Εύβοια. Όμως το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κοσμοπολίτικη ερυθρή ποικιλία Syrah. Τη φύτευσε όταν όλοι έβαζαν Cabernet Sauvignon, την οινοποιεί 16 χρόνια, επενδύοντας κόπο και χρόνο σε μικροοινοποιήσεις και φυτεύσεις διαφορετικών κλώνων. Πρόκειται για κλώνους που καλλιεργούνται πολλά χρόνια στον Ροδανό, έως και κλώνους από την Barossa Valley της Αυστραλίας, με τους οποίους το Κτήμα Αβαντίς πειραματίζεται στο ποιοτικό δυναμικό των ιδιόκτητων αμπελοτοπίων στο Αφράτι Εύβοιας.
Ας σημειωθεί ότι όλα τα ερυθρά Αβαντίς βασίζονται στο Syrah και παρόλα αυτά το κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του. Τριανταφυλλένιο, φρουτώδες και ανάλαφρο το Κτήμα Αβαντίς Ροζέ, καθημερινό, εύκολο στην αρμονία του το Κτήμα Αβαντίς Ερυθρό, το οποίο όσο πλησιάζουν οι γιορτές δίνει τη θέση του στο πολύπλοκο Κτήμα Αβαντίς Syrah, το οποίο επιδέχεται παλαίωση 12 ετών. Για πιο απαιτητικές περιστάσεις ο πολυβραβευμένος Αγιος Χρόνος και φυσικά το Collection, το ο πιο σπάνιο κρασί του Κτήματος Αβαντίς αλλά και το επιδόρπιο Princess. Τέλος την πλούσια γκάμα συμπληρώνει το Freedom, που απολαμβάνει την «φυσική του ελευθερία».

Φωτογραφίες Γεωργία Καραμαλή

 

syrah master

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.

REPORTS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα.

REPORTS

Καθώς η κρίση του οίνου επιδεινώνεται στη Γερμανία, η κυβέρνησή της ζήτησε την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, να συζητηθούν τα εργαλεία στήριξης...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.