Ήδη το Κτήμα διαθέτει μία ΠΟΠ Νεμέα Αγιωργίτικο, η οποία ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Ωστόσο σύμφωνα με τον Ηλία Μπίζιο με τη νέα ετικέτα επιδίωξε να δημιουργήσει μία Νεμέα μακράς παλαίωσης με δυνατότητα να συνεχίσει να παλαιώνει στη συνέχεια μέσα στη φιάλη για έως και 30 χρόνια. «Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κρασιού είναι ότι θα παράγεται με κλασική ερυθρά οινοποίηση. Επιθυμία μου ήταν να δημιουργήσω μία Νεμέα καλύτερη από την προηγούμενη», σημειώνει ο οινοποιός.
Αμιγώς βιολογική καλλιέργεια 100 στρεμμάτων
Το Κτήμα Μπίζιου αποτελεί εκφραστή της ΠΟΠ Νεμέας, με την παραγωγή του να είναι αμιγώς βιολογική. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες έχουν έκταση 100 στρεμμάτων και βρίσκονται σε υψόμετρο 850 μέτρων στον Ασπρόκαμπο – μεταξύ των ορέων Ζήρια και Γαβριά -, στο υψηλότερο σημείο της ζώνης ΠΟΠ Νεμέα. Το οινοποιείο διαθέτει ένα αμπελοτόπι με εξέχοντα χαρακτηριστικά στην ζώνη της Νεμέας αφενός λόγω της γεωγραφικής θέσης αφετέρου λόγω του υψόμετρου του. Το συγκεκριμένο αμπελοτόπι δεν υπερβαίνει από πλευράς αποδόσεων τα 600 κιλά ανά στρέμμα, όπως λέει ο Ηλίας Μπίζιος. Προσφέρει κρασιά πλούσια σε αρώματα, φαινολικά συστατικά και οξέα με καλή αντοχή στο χρόνο.
«Ξεκίνησα από τους πρώτους να παράγω βιολογικά κρασιά στη Νεμέα μαζί με τον Παπαϊωάννου. Τα κρασιά που βγαίνουν από το οινοποιείο δεν υφίστανται καμία παρέμβαση, κάτι που αποτελεί την κυρίαρχη φιλοσοφία του οινοποιείου», αναφέρει ο Ηλίας Μπίζιος. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ποιοτική και βιώσιμη την παραγωγή μας και όχι να μεγαλώσουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που διαθέτουμε, σε βαθμό που δεν θα μπορούμε να τις ελέγξουμε. Γι’ αυτό και δεν προγραμματίζουμε νέες φυτεύσεις το επόμενο διάστημα με σκοπό τη διεύρυνση της έκτασης του αμπελώνα. Σας θυμίζω επίσης ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δουλειά μας και τη διαχείριση μεγάλων εκτάσεων γης».
Το οινοποιείο αυτή τη στιγμή διαθέτει έξι ετικέτες. Το Μοσχοφίλερο που προέρχεται από παλιό κλώνο Μαυροφίλερου. Πρόκειται για μία ποικιλία όπου το σταφύλι είναι μαύρο και παρουσιάζει μία ελαφρά ροζέ απόχρωση. Διαθέτει επίσης τη Μαλαγουζιά, η οποία προέρχεται από αμπελοτόπι που καλλιεργείται τα τελευταία έξι χρόνια σε υψόμετρο 850 μέτρων στην περιοχή του Ασπροκάμπου Νεμέας. Πρόκειται για ένα κρασί φρουτώδες με έντονη οξύτητα. Επίσης εμφιαλώνει ένα blend Chardonnay – Μαλαγουζιάς, τον Άσπρο Κάμπο που ωριμάζει για τέσσερις μήνες σε βαρέλι.
Κορωνίδα για το Κτήμα αποτελεί η Νεμέα δωδεκάμηνης παλαίωσης σε βαρέλι, η οποία αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η σοδειά του 2019 με 14,5 βαθμούς αλκοόλ και δυνατότητα παλαίωσης για τουλάχιστον 15 έτη στο μπουκάλι.
Το προσεχές διάστημα το Κτήμα Μπίζιου πρόκειται να καταστεί επισκέψιμο, με σκοπό να μπορεί το κοινό να δοκιμάζει τα κρασιά του.