Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι νέες ποικιλίες αμπέλου είναι δύσκολο να πουληθούν, όχι να παραχθούν

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη, ενώ τα διακυβεύματα ύπαρξης για την βιομηχανία οίνου λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά λέει έμπειρη οινοποιός της Hill-Smith Family Estates.

Η Hill-Smith Family Estates, μια οικογενειακή επιχείρηση έκτης γενιάς, κατέχει και λειτουργεί οινοποιεία σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Yalumba, Oxford Landing και Jansz Tasmania. Η Louisa Rose, αν και δεν είναι μέλος της οικογένειας, βρίσκεται στην καρδιά της επιχείρησης. «Δεν έχω εργαστεί ποτέ πουθενά αλλού», παραδέχεται μιλώντας στο drinkbusiness, έχοντας ενταχθεί στην Yalumba το 1992 και συνεργαστεί με την οικογένεια ως οινοποιός για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο τρέχων τίτλος της, οινοποιός και επικεφαλής βιωσιμότητας, την κάνει κοινωνό στα νέα για το αυστραλιανό κρασί και τη βιωσιμότητα σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Διεθνών Οινοποιείων για την Κλιματική Δράση (IWCA).

Η Rose δεν είναι από αυτές που μασούν τα λόγια της όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή. «Η υπόθεση ότι θα υπάρξει μια βιομηχανία οίνου στην οποία θα συμμετέχουμε σε 50 χρόνια είναι μια μεγάλη υπόθεση», δηλώνει.

Τα διακυβεύματα είναι υψηλά. Και για μια οικογενειακή επιχείρηση όπως η Hill-Smith Family Estates, ο αντίκτυπος χτυπάει πολύ κοντά στο σπίτι. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά», λέει, «γιατί θέλουμε η έκτη, έβδομη και όγδοη γενιά της οικογένειας να έχει μια επιχείρηση, αν το θέλει». Η εργασία για μια οικογενειακή επιχείρηση έχει τα οφέλη της όσον αφορά την επίτευξη αλλαγών. Η Hill-Smith Family Estates διαθέτει το δικό της φυτώριο αμπελώνων, που σημαίνει ότι οι οινοποιοί της έχουν την «ευκαιρία να αναπαράγουν, αρκετά γρήγορα, αρκετά νέα αμπέλια για να φυτέψουν έναν αμπελώνα».

Η εταιρεία έχει «κάνει πολλές δοκιμές με διαφορετικές ποικιλίες όλα αυτά τα χρόνια», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιταλικών σταφυλιών. «Πιθανώς η πρώτη νέα ποικιλία για την οποία μιλούσαμε και εξετάζαμε ειδικά για ένα θερμότερο κλίμα ήταν το Vermentino», λέει, σημειώνοντας ότι ήταν ένα κρασί «για το οποίο δουλέψαμε για πολύ καιρό και φτιάξαμε πολύ». Παρά την αφοσίωση, «απλώς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε έξω και να κάνουμε τον κόσμο να το συμπαθήσει».

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη. Η Yalumba σημείωσε τεράστια επιτυχία με το Viognier τη δεκαετία του 1990, αφού φύτεψε τον πρώτο εμπορικό αμπελώνα Viognier στην Αυστραλία μια δεκαετία νωρίτερα, σε μια εποχή που το σταφύλι ήταν κοντά στην εξαφάνιση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....