Η Hill-Smith Family Estates, μια οικογενειακή επιχείρηση έκτης γενιάς, κατέχει και λειτουργεί οινοποιεία σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Yalumba, Oxford Landing και Jansz Tasmania. Η Louisa Rose, αν και δεν είναι μέλος της οικογένειας, βρίσκεται στην καρδιά της επιχείρησης. «Δεν έχω εργαστεί ποτέ πουθενά αλλού», παραδέχεται μιλώντας στο drinkbusiness, έχοντας ενταχθεί στην Yalumba το 1992 και συνεργαστεί με την οικογένεια ως οινοποιός για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Ο τρέχων τίτλος της, οινοποιός και επικεφαλής βιωσιμότητας, την κάνει κοινωνό στα νέα για το αυστραλιανό κρασί και τη βιωσιμότητα σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Διεθνών Οινοποιείων για την Κλιματική Δράση (IWCA).
Η Rose δεν είναι από αυτές που μασούν τα λόγια της όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή. «Η υπόθεση ότι θα υπάρξει μια βιομηχανία οίνου στην οποία θα συμμετέχουμε σε 50 χρόνια είναι μια μεγάλη υπόθεση», δηλώνει.
Τα διακυβεύματα είναι υψηλά. Και για μια οικογενειακή επιχείρηση όπως η Hill-Smith Family Estates, ο αντίκτυπος χτυπάει πολύ κοντά στο σπίτι. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά», λέει, «γιατί θέλουμε η έκτη, έβδομη και όγδοη γενιά της οικογένειας να έχει μια επιχείρηση, αν το θέλει». Η εργασία για μια οικογενειακή επιχείρηση έχει τα οφέλη της όσον αφορά την επίτευξη αλλαγών. Η Hill-Smith Family Estates διαθέτει το δικό της φυτώριο αμπελώνων, που σημαίνει ότι οι οινοποιοί της έχουν την «ευκαιρία να αναπαράγουν, αρκετά γρήγορα, αρκετά νέα αμπέλια για να φυτέψουν έναν αμπελώνα».
Η εταιρεία έχει «κάνει πολλές δοκιμές με διαφορετικές ποικιλίες όλα αυτά τα χρόνια», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιταλικών σταφυλιών. «Πιθανώς η πρώτη νέα ποικιλία για την οποία μιλούσαμε και εξετάζαμε ειδικά για ένα θερμότερο κλίμα ήταν το Vermentino», λέει, σημειώνοντας ότι ήταν ένα κρασί «για το οποίο δουλέψαμε για πολύ καιρό και φτιάξαμε πολύ». Παρά την αφοσίωση, «απλώς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε έξω και να κάνουμε τον κόσμο να το συμπαθήσει».
Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη. Η Yalumba σημείωσε τεράστια επιτυχία με το Viognier τη δεκαετία του 1990, αφού φύτεψε τον πρώτο εμπορικό αμπελώνα Viognier στην Αυστραλία μια δεκαετία νωρίτερα, σε μια εποχή που το σταφύλι ήταν κοντά στην εξαφάνιση.
























