Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oι ελληνογαλλικές σχέσεις στην οινοποιία σε συνέδριο στις 5 Δεκεμβρίου

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργανώνουν συνέδριο με θέμα τις ελληνογαλλικές σχέσεις στην αμπελουργία και την οινοποιία στο πέρασμα των χρόνων.

Η περίοπτη θέση που κατέχει η παραγωγή κρασιού στη γαλλική κουλτούρα, κατέστησε διεθνώς τη Γαλλία «χώρα του κρασιού». Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα με μακραίωνη αμπελουργική παράδοση, επωφελούμενη από εξαιρετικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, όπου η ενασχόληση με το κρασί χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Εδώ και πάνω από 25 αιώνες, η ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την αμπελουργία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας ενισχύεται διαρκώς, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί είναι οι Έλληνες οινοποιοί και οινολόγοι που επιλέγουν να σπουδάσουν στη Γαλλία για να εμπλουτίσουν την αμπελοοινική τεχνογνωσία τους και να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας.

Ενώ αρχικά, εισήγαγαν γαλλικές ποικιλίες αμπέλου όπως το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon για να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην παραγωγή, στη συνέχεια στράφηκαν σταδιακά στην αξιοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις γηγενείς ποικιλίες. Τα αναβαθμισμένα ελληνικά κρασιά συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα στα αγαπημένα κρασιά των οινόφιλων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στόχος του συνεδρίου είναι η διαχρονική και διεπιστημονική προσέγγιση των ελληνογαλλικών σχέσεων στον αμπελοοινικό τομέα (αρχαιολογία, ιστορία, γεωπονία, οινολογία, δίκαιο και εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην αμπελουργία και οινολογία).

Ειδικότερα, πάνω από είκοσι ακαδημαϊκοί, οινολόγοι και οινοχόοι από τη Γαλλία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν εργασίες και θα ανταλλάξουν γνώσεις στους εκάστοτε ερευνητικούς τομείς, διασταυρώνοντας απόψεις και στοιχεία από τις δύο χώρες.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Philippe GRIEU (Ακόλουθος επιστημονικής συνεργασίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος), Θεόδωρος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Reims – Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου), Στέφανος ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΣ (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Yann JUBAN (Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου), Ιωάννης ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Αθήνα)

Μαρία ΤΖΙΤΖΗ ((Χημικός, Οινολόγος, Συγγραφέας, Chevalier du Mérite agricole).

Info: Είσοδος ελεύθερη │ Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος

Γλώσσες εργασίας: γαλλικά, ελληνικά. Ταυτόχρονη μετάφραση

Η συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα ifg.gr

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

REPORTS

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους αμπελοκαλλιεργητές της Τοσκάνης αυξήθηκε εκ νέου, φθάνοντας τα 30,48 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2024/2025.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...