Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oι Top 50 ετικέτες κρασιών με περγαμηνές για το 2022

Η χαρά δεν κρύβεται, ιδιαίτερα όταν έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου κι έχουμε φιλοξενούμενους όλους εσάς. Ιδιαίτερα  όταν οι σημειώσεις έχουν μεταφραστεί σε κείμενα κι όταν πλέον  τα κείμενα έχουν συνθέσει ένα μοναδικό περιοδικό.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά είμαστε στην ευχάριστη θέση ως ομάδα να παρουσιάσουμε τη συλλογή των 50 μοναδικών ελληνικών κρασιών που έλαμψαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν όλα τα εφόδια για να είναι απολαυστικά τουλάχιστον για όλη τη νέα χρονιά που είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε σε λίγες μέρες. Τα ίχνη του 2021 έχουν αρχίσει να αργοσβήνουν, καθώς όλοι ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το νέο έτος. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε τα στοιχεία εκείνα που διεύρυναν και φώτισαν τα χαμόγελά μας. Τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να δημιουργηθούν οι  ακλόνητες συνθήκες για ένα φωτεινό οινικό 2022.  Πρώτο στοιχείο λοιπόν η επανάληψη.

Υπήρξαν δείγματα που έπρεπε να δοκιμαστούν ξανά και ξανά. Οι δοκιμές αυτές έγιναν τόσο με κάποιες ετικέτες κατ’ αποκλειστικότητα όσο και συνδυαστικά συγκριτικά.  Το δεύτερο στοιχείο είναι το νήμα. Υπήρξαν  δεκαπέντε περιπτώσεις κρασιών, τα οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται στις φετινές επιλογές που συνθέτουν το Top50 και τελικά έμειναν εκτός στο φινίρισμα των  λεπτομερειών. Για ένα λάκτισμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάποιο μέλος της ομάδας, για μια ανάσα όπως συμπλήρωσε ένα άλλο.

Πόσο όμορφο είναι  ορισμένες φορές να νιώθει κάποιος  και να αντιλαμβάνεται  πως αυτό που έχει επιλέξει να ολοκληρώσει έχει δυσκολέψει; Πόσο όμορφο είναι  να καταλαβαίνει κάποιος μέσα από το ποτήρι, πως την ώρα που πληθαίνει ο συνολικός αριθμός ελληνικών ετικετών, αυξάνονται τα εξαιρετικά κρασιά;Αυτά που εξελίσσονται με το χρόνο, κρασιά που χαράσσουν νέα γευστικά μονοπάτια, κρασιά που μπορούν να προκαλέσουν  σπειροειδείς, ατέρμονες συζητήσεις, κρασιά που ως στοιχεία υλικού πολιτισμού, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Όλα αυτά δείχνουν μια φωτεινή χρονιά.

Ολόκληρος ο κατάλογος Top 50 διαθέσιμος εδώ

Apocalypsis 2014-Οινοποιείο Μπαραφάκα

Ερυθρός, Νεμέα

Ο Χρήστος Μπαραφάκας είναι λάτρης του ωραίου και άνθρωπος παθιασµένος µε το κρασί και τον τόπο του. Καλλιεργεί 180 στρέµµατα ιδιόκτητου αµπελώνα στην περιοχή της Νεµέας και η πρώτη εµφιάλωση στο οικογενειακό οινοποιείο έγινε το 2004. Το Αγιωργίτικο σταφύλι και τα κρασιά του είναι αυτονόητα γι’ αυτόν κι έτσι αποφάσισε να δηµιουργήσει και να µοιραστεί µε όλους τους οινόφιλους τη δική του Αγιωργίτικη Αποκάλυψη. Η οινοποίηση λαµβάνει χώρα σε δεξαµενές ανοξείδωτου χάλυβα. Πραγµατοποιείται προζυµωτική εκχύλιση που διαρκεί πέντε ηµέρες.  Ακολουθεί εµβολιασµός µε επιλεγµένα στελέχη ζυµοµυκήτων µε τη θερµοκρασία κατά τη ζύµωση να µην ξεπερνά τους 24οC. Στη συνέχεια γίνεται η µεταζυµωτική εκχύλιση για τουλάχιστον 10 ηµέρες. Μετά τον διαχωρισµό το φρέσκο κρασί αναπαύεται για δύο περίπου µήνες πριν µεταφερθεί σε γαλλικά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 και 300l για 18µηνη περίπου ωρίµανση. Έτσι το κρασί αποκτά πυκνό πορφυρό χρώµα, αρώµατα κόκκινων, µαύρων φρούτων και γλυκών µπαχαρικών. Ισορροπηµένο και τυπικό στον ουρανίσκο, διαθέτει ενσωµατωµένες ταννίνες και χαρακτηριστικά γευστικά στοιχεία µαύρων ώριµων φρούτων και γλυκών µπαχαρικών.

Thema 2016-Κτήμα Παυλίδη 

Ερυθρός, Δράμα

Μεγάλο θέµα αποκτά κανείς δοκιµάζοντάς το. Πρόκειται από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις κρασιών που ενώ τα επιµέρους στοιχεία διαγράφονται ξεκάθαρα το τελικό σύνολο αποπνέει µια επιπλέον γοητεία. Το 2016 η άνοιξη ξεκίνησε δύσκολα µε πολλές βροχοπτώσεις. Από τα µέσα Ιουνίου όµως η θερµοκρασία τα χιλιοστά της βροχής άρχισαν να ευθυγραµµίζονται µε τα κανονικά επίπεδα. Από τις αρχές Αυγούστου ως και τη συγκοµιδή επικράτησαν ξηροθερµικές συνθήκες. Όλα τα παραπάνω στοιχεία έντυσαν το κρασί µε πληθώρα ώριµων µαύρων και κόκκινων φρούτων που συνυπάρχουν αρµονικά µε έντονα φρεσκοκοµµένα γλυκά µπαχαρικά. Είναι ισορροπηµένο διαθέτει σύγχρονη κι ευέλικτη δοµή και κινείται σε υψηλές εντάσεις που οδηγούν σε πληθωρικό τελείωµα.

9 Daughters 2020-Κτήμα Πιερία Ερατεινή 

Λευκός, Πιερία

Οι συντελεστές του Κτήµατος πιστεύουν ότι αυτό που έχει σηµασία, ίσως το µόνο, είναι ο άνθρωπος. Αν ο δηµιουργός έχει γνώση, ανοιχτό πνεύµα και όραµα, τότε ξέρει να βρει και τον ιδανικό τόπο γι’ αυτό που θέλει να δηµιουργήσει. Το κρασί 9 Κόρες του Κτήµατος είναι αφιερωµένο στις εννέα κόρες του θεού ∆ία, τις εννέα Μούσες. Η πρώτη ύλη, το σταφύλι της Μαλαγουζιάς, προέρχεται από έναν και µόνο ενιαίο αµπελώνα που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύµπου.  Αρωµατικά και γευστικά κινείται αναµφίβολα σε υψηλές εντάσεις διαθέτοντας κρυστάλλινη έκφραση τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Η  υποστηριχτική φυτικότητα χαρίζει επιπλέον φρεσκάδα και ζωντάνια στο ισορροπηµένο και τραγανό προφίλ του κρασιού.

Νάουσα 2016-Κτήμα Καρυδά 

Ερυθρός, Νάουσα

Το Κτήµα Καρυδά είναι ένα µικρό οινοποιείο στην περιοχή Γάστρα της Νάουσας, µε αµπελώνες που δεν ξεπερνούν τα 30 στρέµµατα,  βγάζει δύο ετικέτες, ένα blend και µια αποκλειστικά από Ξινόµαυρο. Τυπική έκφραση της ποικιλίας µε ανοιχτό χρώµα, υψηλή αρωµατική ένταση, φρέσκα κόκκινα κεράσια, δαµάσκηνο και βύσσινο, ζωικές νύξεις, καπνό, βαρέλι και γλυκά µπαχαρικά. Στο στόµα οι ταννίνες δεν συγχωρούν, η οξύτητα είναι τονισµένη και µακρά ξηρή επίγευση. Για τους οπαδούς της old school οινοποίησης και των πληθωρικών πιάτων.

Monambeles 2019-Κτήμα Σκλάβου

Ερυθρός, Κεφαλονιά

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος τραβούσε το κουπί της βιοδυναµικής καλλιέργειας στην Ελλάδα σχεδόν µόνος του για πολλά χρόνια δηµιουργώντας ιδιοσυγκρασιακά κρασιά από τις ντόπιες ποικιλίας της Κεφαλονιάς. Σε αντίθεση µε τον πράο χαρακτήρα του όµως, τα κρασιά του ξεχειλίζουν από αρωµατική ένταση και γευστικό νεύρο. Τα ερυθρά κρασιά του ήταν τα Οργίων και Οργίων ΒΙΟ, µια ετικέτα που προοριζόταν κατά βάση για εξαγωγή. Η συνεχής µελέτη των αµπελώνων και τα πειράµατα στο οινοποιείο οδήγησαν στη µετεξέλιξη του Οργίων ΒΙΟ σε Monambeles. Μια Μαυροδάφνη µεγάλης συµπύκνωσης, από προφυλλοξηρικό αµπελώνα, γεµάτο ώριµο µαύρο µούρο, δαµάσκηνο, µπαχαρικά και ζωικές νότες. Στο στόµα, το κρασί έχει πολύ πλούσιο σώµα, ρωµαλέες ταννίνες, σφιχτή δοµή και πολύ µακρά επίγευση. Τα κρασιά του Ευρυβιάδη Σκλάβου δεν έχουν ψεύτικα φτιασίδια, δεν φωνάζουν, παρά ζητάνε µόνο αέρα να αναπνεύσουν και το χρόνο που είναι απαραίτητος για να φανερώσουν τα µυστικά τους.

Βιδιανό Ιππόδροµος 2020-Οινοποιείο Λυραράκη 

Λευκός, Ηράκλειο

Το Οινοποιείο Λυραράκη είναι υπέρµαχος των ελληνικών ποικιλιών αλλά και των µικροεµφιαλώσεων συγκεκριµένων αµπελώνων, έχοντας φτάσει µέχρι στιγµής στις 11. Χωρίς αµφιβολία όµως, η µεγαλύτερη επιτυχία βρίσκεται στο Βιδιανό Ιππόδροµος. Ο ξερικός αµπελώνας Ιππόδροµος βρίσκεται στην περιοχή Πανόραµα σε υψόµετρο 610 µ. και είναι 100% Βιδιανό. Ο µούστος ζυµώνει αργά σε γαλλικά βαρέλια δεύτερης χρήσης µε γηγενείς ζύµες για 1,5 µήνα ενώ ωριµάζει για άλλους δύο µήνες. Οι νότες αχλαδιού και ώριµου βερίκοκου αναµειγνύονται µε αυτές του βουτύρου, βοτάνων αλλά και µπαχαρικών. Το κρασί έχει πλούσιο σώµα µε ωραία υφή, καλή συµπύκνωση και ένα πιο πράσινο φρούτο, που του χαρίζει φρεσκάδα στη µέτρια προς µακρά επίγευση.

Παλαιά Κλήµατα 2015-Κτήμα Παπαϊωάννου

Ερυθρός, Νεμέα

Μια βασική έκδοση του ΠΟΠ  Νεµέα από το ιστορικό οινοποιείο. Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγµένο κοµµάτι ιδιόκτητου αµπελώνα µε παλιά κλήµατα. Πρωτόκολλο κλασικής ερυθρής οινοποίησης.  Έτσι, αποδίδεται ένα τυπικό και κλασικό κρασί που ξεκλειδώνει απλόχερα στα ποτήρια τη δυναµική του Αγιωργίτικου. Ισορροπηµένο και απολαυστικό διαθέτει ένα πλούσιο καλάθι ώριµων µαύρων, κόκκινων φρούτων και γλυκών µπαχαρικών που συνδέονται  µε χαρακτηριστικό τρόπο από το άρωµα ως την επίγευση.

Moschopolis 24 – 2016 Pinot Noir-Οινοποιείο Μοσχόπολις 

Ερυθρός, Θεσσαλονίκη

Ένα εξαιρετικό δείγµα απο το διεθνές Pinot Noir µε τη συµβολή και του ενδογενούς Ασύρτικου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φωτεινό και κοµψό κρασί τόσο χρωµατικά όσο και αρωµατικά. ∆ιαθέτει τυπικότητα ώριµων κόκκινων φρούτων όπως το κεράσι και το σµέουρο και ανθικές νότες. Ισορροπηµένο απαλό και κοµψό, διατηρεί την ενσωµατωµένη ταννική δοµή του, που συµβάλλει καθοριστικά στη φρεσκάδα του από την αρχή ως το τελείωµα.

Mαύρος Κώνος 2020-Strofilia Wines 

Ερυθρός, Νεμέα

Η Στροφιλιά δραστηριοποιείται µέσω ιδιόκτητων και συνεργαζόµενων αµπελουργών σε Ανάβυσσο,  Αιγιαλεία και Νεµέα, όπου το 2000 φτιάχτηκε το οινοποιείο. Ο Ασπρόκαµπος ήταν πεδίο δοκιµής και στο αµπελουργικό κοµµάτι όπου µε την απαραίτητη έρευνα γεννήθηκε ο Μαύρος Κώνος, ένα ερυθρό κρασί νέας γενιάς από Αγιωργίτικο. Οπτικά κινείται σε βαθιές γραµµές έχοντας χαρακτηριστικές µωβ ανταύγειες. Αρωµατικά στηρίζεται τόσο στο κόκκινο όσο και στο µαύρο φρούτο, συνοδευόµενα από  νότες ανθών και µπαχαρικών. Στο στόµα χαρακτηρίζεται από ζωντάνια στην έκφραση, εξαιρετικά ενσωµατωµένες ταννίνες και γεµάτη φρούτα επίγευση.

Robola Wild Paths 2020-Οινοποιείο Gentilini

Λευκός, Κεφαλονιά

Η Ροµπόλα είναι µια από τις πιο ποιοτικές λευκές ποικιλίες και το down-under  δαιµόνιο του Πέτρου Μαρκαντωνάτου δεν τον άφηνε σε ησυχία. Έτσι, µετά από δοκιµές εµφανίστηκε η εξαιρετικά γοητευτική Ροµπόλα Wild Paths. Για τη ζύµωση χρησιµοποιούνται γηγενείς ζύµες και µια µικρή ποσότητα µπαίνει σε βαρέλια. Τα κρασιά µετά αναµειγνύονται και παραµένουν για άλλους 4-5 µήνες. Χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, έντονο προφίλ εσπεριδοειδών, πράσινο µήλο, υψηλή οξύτητα, ορυκτές νότες και µακρά επίγευση.

ΤΑΩΣ 2017-Οινοποιία Παρπαρούση 

Ερυθρός, Αχαΐα

Ένα από τα ελάχιστα δείγµατα µονοποικιλιακής ξηρής Μαυροδάφνης από ιδιόκτητους αµπελώνες προσφέρει η Οινοποιία Παρπαρούση. Από την στιγµή που πέφτει στο ποτήρι το µάτι κολλάει στο συµπαγές ερυθρό χρώµα. Αρωµατικά το κρασί ισορροπεί σε ένα δίπολο φρούτου και µπαχαρικών µε το βαρέλι να δρα υποστηρικτικά. Πρόκειται για ένα κρασί µε υψηλή ένταση και πολυπλοκότητα που εξελίσσεται στο ποτήρι προσφέροντας διαφορετικά στοιχεία κάθε φορά που το δοκιµάζετε.

Χόρταις 2008-Κτήμα Μερκούρη

Γλυκύς, Ηλεία

Το Κτήµα Μερκούρη είναι µια οικογενειακή επιχείρηση µε ιστορία που ξεκινάει το 1864 στην παραγωγή κρασιού, ελαιόλαδου και σταφίδας. Ένας λόγος που έκανε το Κτήµα γνωστό είναι και η αγάπη προς τη Μαυροδάφνη σαν ξηρή και γλυκιά. Το Χόρταις είναι ένα blend 55% Μαυροδάφνης και 45% Κορινθιακής σταφίδας. Τα σταφύλια αφήνονται στον ήλιο για µέρες ενώ η ζύµωση διακόπτεται στο 15% µε την προσθήκη οινοπνεύµατος σε µια συνολική παραγωγή 1900 φιαλών. Το κρασί προσφέρει πυκνό ώριµο µαύρο φρούτο, φρεσκάδα που δεν συνάδει µε τα 13 του χρόνια, µπαχαρικά και καραµέλα. Τα 128 gr/lt σακχάρων ισορροπούν µε το αλκοόλ και την οξύτητα χαρίζοντας µια µεταξένια επίγευση γεµάτη σύκο.

Κτήµα Ερυθρό 2014-Κτήμα Κατσαρού

Ερυθρός, Κρανιά

Ένα από τα πλέον αρχετυπικά Bordeaux blend κρασιά της χώρας µε το Cabernet Sauvignon να κυριαρχεί µε 80% έναντι του Merlot. Η χρονιά του 2014 µας έδωσε ένα κρασί µε πληθωρικό χαρακτήρα, έντονο κόκκινο φρούτο, ζωικά και γήινα στοιχεία µαζί µε νότες γλυκών µπαχαρικών, κέδρου και καπνού, ώριµες ταννίνες και µακρά επίγευση.

Μέγα Σπήλαιο Syrah 2013-Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Ερυθρός, Αχαΐα

Προέρχεται από σταφύλια του ιδιόκτητου αµπελώνα της εταιρείας που βρίσκεται στη θέση Άµπελος Καλαβρύτων.  Έντονα και πολύπλοκα αρώµατα. Ισορροπηµένο , τυπικό και πλούσιο γευστικά. Αναµφίβολα πρόκειται για ένα κρασί που δεν το άγχωσε καθόλου το πέρασµα του χρόνου.

Cabernet Sauvignon 2020-NestoR Wines

Ερυθρός, Μεσσηνία

To οινοποιείο που φέρει το όνοµα του αρχαίου βασιλιά της Πύλου βρίσκεται στη νοτιοδυτική Μεσσηνία. Η περιοχή διαθέτει παράδοση γύρω από την καλλιέργεια του Cab. Sauvignon κι αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη δηµιουργία ενός τυπικού, προσιτού κι εκφραστικού ποικιλιακού κρασιού.

Chardonnay 2020-Κτήμα Γεροβασιλείου

Λευκός, Επανομή

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι µια από τις σηµαντικότερες οινικές φυσιογνωµίες της B. Ελλάδος, οι οινικές αποφάσεις του οποίου τα τελευταία 45 χρόνια άνοιξαν τους δρόµους για πολλούς µεταγενέστερους οινολόγους. Προερχόµενος από αµπελουργική οικογένεια, σπούδασε στο Γεωπονικό και µετά Οινολογία στο Bordeaux δίπλα στο δάσκαλο Emile Peynaud. Η διάσωση και διάδοση της Μαλαγουζιάς στα 23 χρόνια που ήταν οινολόγος στο Κτήµα Porto Carras του αποδίδεται ιστορικά. Αυτό όµως είναι άδικο, γιατί µειώνει τον ρόλο του στη δηµιουργία των κρυστάλλινων λευκών και πληθωρικών ερυθρών κρασιών πρώτα από το δικό του Κτήµα Γεροβασιλείου που ξεκίνησε να οινοποιεί το 1986 στην Επανοµή, όσο και στο Κτήµα Βιβλία Χώρα στην Καβάλα. Είναι επίσης υπεύθυνος για το καλύτερο Chardonnay της χώρας. Ένα εξαιρετικό λευκό κρασί µεγάλης συµπύκνωσης που ισορροπεί ιδανικά ανάµεσα στα ώριµα εσπεριδοειδή αλλά και τροπικά φρούτα, την βανίλια, το brioche και τους ξηρούς καρπούς, µε πλούσιο σώµα και µακρά επίγευση.

Υπογραφή 2014-Οινοποιία Ψαρούλη

Ερυθρός, Μεσσηνία

Αναζητώντας ένα κρασί που θα τιµούσε τον πατέρα του, Μιχαήλ, ιδρυτή της Οινοποιίας, ο Κωνσταντίνος Ψαρούλης απευθύνθηκε στις δύο πιο «καλές» ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών», Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, µε τα αµπέλια να βρίσκονται σε υψηλό υψόµετρο, ενώ ο κανόνας των µικρών αποδόσεων τηρείται κατά γράµµα. Για 12 µήνες το κρασί παραµένει σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια ενώ η εµφιάλωση γίνεται µε το χέρι. Συνολικά η Οινοποιία Ψαρούλη διαχειρίζεται 175 στρέµµατα, ακολουθώντας το µοτίβο των χαµηλών στρεµµατικών επιδόσεων και των φιλικών προς το περιβάλλον παρεµβάσεων, ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ψαρούλης πειραµατίζεται µε νέες ποικιλίες και αµπελουργικές προκλήσεις.

Σαντορίνη 2020-Οινοποιείο Βενετσάνου

Λευκός, Σαντορίνη

Η Σαντορίνη του Κτήµατος προέρχεται κυρίως από τα ιδιόκτητα αµπελοτόπια Γιαννάς, Μελισσοτόπι και Λιβάδια στ Μεγαλοχώρι Θήρας. Με τον απαραίτητο αερισµό και  λίγο χρόνο στο ποτήρι προσφέρει απλόχερα εσπεριδοειδή φρούτα µε ανθικές νότες. Στο στόµα  είναι αυστηρό, µε εξαιρετικά τονισµένη οξύτητα και την τυπική αλµύρα να ξεχωρίζει στο µακρύ του τελείωµα.

Μικρόκοσµος Μαλαγουζιά 2020-Κτήμα Ζαφειράκη

Λευκός, Τύρναβος

Η οικογένεια Ζαφειράκη κατάγεται ιστορικά από την περιοχή Παλαιόµυλος και εκεί βρίσκεται η καρδιά του οινοποιείου µε τους ιδιόκτητους αµπελώνες, που καλλιεργούνται βιολογικά. Στα 80 ιδιόκτητα στρέµµατα προστίθενται άλλα 40-50 από συνεργαζόµενους αµπελουργούς. Οι αποδόσεις των αµπελώνων διατηρούνται χαµηλά µην ξεπερνώντας τα 550-600 κιλά/στρέµµα. Τα σταφύλια για τη Μαλαγουζιά προέρχονται από τον Παλαιόµυλο στα 200-300 µ. υψόµετρο και ακολουθείται µια τυπική λευκή οινοποίηση, µε αυθόρµητη ζύµωση σε ανοξείδωτες δεξαµενές. Το αποτέλεσµα είναι ένα κρυστάλλινο κρασί, µε δροσερές πράσινες νότες αχλαδιού, πράσινου µήλου και βοτανικών στοιχείων. Έχει µέτριο σώµα, µε ευχάριστη οξύτητα και πιο τονισµένο τον χαρακτήρα εσπεριδοειδών στην µέτρια επίγευση.

Nemea Grande Reserve 2014-Semeli Estate

Ερυθρός, Νεμέα

Παράγεται αποκλειστικά από αυστηρά επιλεγµένη πρώτη ύλη από τους ιδιόκτητους αµπελώνες του οινοποιείου στην κοινότητα Κούτσι στη ζώνη της Νεµέας. Το υψόµετρο των αµπελώνων είναι µεταξύ 550 και 600 µ. Μετά από επιµελή διαλογή τα σταφύλια οδηγούνται αποκλειστικά σε ανοξείδωτες δεξαµενές για προζυµωτική εκχύλιση τριών ως και πέντε ηµερών, ανά περίπτωση,  σε θερµοκρασίες µεταξύ 8-10ο Κελσίου. Ακολουθείται ένα πρωτόκολλο κλασικής ερυθρής οινοποίησης υπό σταθερές κι αυστηρά ελεγχόµενες θερµοκρασίες ζύµωσης µεταξύ 23 και 25ο Κελσίου ενώ η διάρκεια της µεταζυµωτικής εκχύλισης είναι 15 ηµέρες. Το νεαρό κρασί συµβίωσε µε τη δρυ, 50% της οποίας ήταν νέα, για 18 µήνες όπου και πραγµατοποίησε τη µηλογαλακτική µετατροπή. Έπειτα έµεινε 24 επιπλέον µήνες στις φιάλες για επιπλέον οινική διάπλαση. Τυπικότητα στην έκφραση του φρούτου όπου κυριαρχούν τα ώριµα µαύρα φρούτα συνοδευόµενα από πλήθος γλυκών µπαχαρικών όπως το γαρύφαλλο και η κανέλα. Πυκνό, στρογγυλό και ισορροπηµένο διαθέτει όλα τα απαραίτητα δοµικά στοιχεία που το καθιστούν γευστικό τώρα και για τα εποµενα χρόνια της δεκαετίας που διανύουµε.

Enalia 2018-Οινοποιία Γαβαλά

Λευκός, Σαντορίνη

Το οινοποιείο Γαβαλά, από τα παλαιότερα στο νησί, παραµένει οικογενειακή επιχείρηση µε την 5η γενιά στα ηνία. Είναι επίσης το µοναδικό οινοποιείο που ασχολείται µε τις λιγότερες διάσηµες ποικιλίες όπως Κατσανό, Γαϊδουριά και Βουδόµατο. Τα σταφύλια για το Enalia προέρχονται από επιλεγµένα αµπελοτόπια άνω των 120 ετών. Χρησιµοποιούνται ολόκληρα τα τσαµπιά κατά την πίεση, το κρασί παραµένει στη δεξαµενή µε τις λεπτές οινολάσπες για 16 µήνες και άλλο 1,5 χρόνο στη φιάλη. Μεστός χαρακτήρας µε ώριµα πυρηνόκαρπα στη µύτη που αγκαλιάζουν την σπιρτάδα και την αλµύρα του Ασύρτικου. Το κρασί είναι πληθωρικό στο στόµα, µε υψηλή οξύτητα, εσπεριδοειδή που γεµίζουν τη µακρά επίγευση.

Aρετή 2014-Κτήμα Βίβλια Χώρα

Ερυθρός, Καβάλα

Το διάσηµο κτήµα από το Παγγαίο έχει δηµιουργήσει , υπό την µπαγκέτα του Βασίλη Τσακτσαρλή, ένα εξαιρετικό κρασί από Αγιωργίτικο. Αρχικά συλλέγεται υγιής καρπός πλήρως ωριµασµένος. Ακολουθεί προζυµωτική εκχύλιση στους 6οC για λίγες ηµέρες κι έπειτα κλασική ερυθρή οινοποίηση και παλαίωση για 12 µήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το κρασί διαθέτει πυκνά και έντονα αρώµατα βύσσινου,πετροκέρασου, µαρµελάδας κερασιού και µούρου  που εναλλάσσονται µε αρώµατα σοκολάτας και γλυκών µπαχαρικών, µε παρούσα την τυπικότητα του Αγιωργίτικου. Στο στόµα είναι πληθωρικό µε την απαραίτητη φρεσκάδα. Έχει ώριµες, ενσωµατωµένες ταννίνες και φρουτώδη επίγευση µεγάλης διάρκειας.

Mourvèdre 2017-Οινοποιία Μανουσάκη

Ερυθρός, Χανιά

Η Oινοποιία Μανουσάκη είναι ο original Rhône ranger (α λα Καλιφόρνια) της Ελλάδας. Ένα κτήµα που έχτισε τις ελπίδες του πάνω στα Syrah, Grenache, Mourvèdre και Roussanne. Τα σταφύλια για το Mourvèdre προέρχονται από έναν αµπελώνα στα 320-380 µ., η οινοποίηση γίνεται σε ανοιχτές δρύινες δεξαµενές και το κρασί οδηγείται σε γαλλικά βαρέλια. Τα καλύτερα δύο βαρέλια από την παραγωγή θα οδηγηθούν για να φτιάξουν αυτό το ξεχωριστό κρασί. Αδιαπέραστο χρώµα, γεµάτο ώριµα µαύρα κεράσια, δαµάσκηνα, δέρµα και καπνό. Στο στόµα πολύ πλούσιο σώµα, µεγάλη συµπύκνωση και γευστικό βάθος, µε έντονη παρουσία ταννινών και µια ελαφρώς θερµή αίσθηση στην µακρά επίγευση.

Βήσσα 2015-Κτήμα Καραδήμου

Ερυθρός, Αταλάντη

Χρησιµοποιούνται πλήρως ωριµασµένα σταφύλια βιολογικής γεωργίας Ξινόµαυρου από τον ενιαίο ιδιόκτητο αµπελώνα στην περιοχή Παλαιοκάστρα – Βήσσα στο Μεγαπλάτανο Αταλάντης. Τα σταφύλια ακολουθούν µια παρατεταµένη περίοδο ωρίµανσης και το φρούτο αποκτά υψηλή συµπύκνωση. Η οινοποίηση λαµβάνει χώρο σε δεξαµενές ανοξείδωτου χάλυβα µε ελεγχόµενη θερµοκρασία. Ακολουθεί µηλογαλακτική µετατροπή και ωρίµανση για 14-18 µήνες σε 70% νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια, το υπόλοιπο σε δεύτερης και τρίτης χρήσης. Έτσι προκύπτει ένα πολυδιάστατο , συµπυκνωµένο µα ισορροπηµένο κρασί.  Σφικτές δοµικές, ώριµες τανίνες και φρεσκάδα, σε παρατεταµένη επίγευση.

Ροζέ 2021-Κτήμα Αναστασίου

Ροζέ, Νεμέα

Το διαφορετικό αυτό ροζέ είναι από 100% Αγιωργίτικο και θυµίζει ίσως περισσότερο τα ροζέ όπως τα κάναµε πριν µάθουµε την Προβηγκία.  Αρωµατικά κινείται στα όρια ερυθρού κρασιού, µε έντονο το κόκκινο φρούτο, γλυκά αρώµατα, βανίλια, φράουλα και βύσσινο. Στο στόµα είναι πληθωρικό, µε έντονο κόκκινο φρούτο, µε ίσως λίγο παραπάνω υψηλή οξύτητα, πλούσιο σώµα, µέτρια επίγευση γεµάτη ταννίνες.

M Fine Mavroudi Bio 2019-Anatolikos Vineyards

Ερυθρός, Ξάνθη

Από 100% Μαυρούδι Θράκης, του οποίου ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά. Πραγµατοποιείται προζυµωτική εκχύλιση  σε χαµηλές θερµοκρασίες και ζύµωση µε γηγενείς ζύµες. Ακολουθεί ωρίµανση µε λεπτές λάσπες για 18 µήνες σε δρύινα βαρέλια. Το κρασί δεν φιλτράρεται. Παρουσιάζει έντονο ερυθρό χρώµα, ώριµο ερυθρό φρούτο, πικάντικο χαρακτήρα µε ζωικές νότες, δυνατή οξύτητα, µπόλικες ταννίνες και σώµα. Ένα διαφορετικό ερυθρό κρασί από ένα οινοποιείο που δεν του αρέσουν τα συνηθισµένα.

Sauvignon Blanc 2020-Κτήμα Σκούρα

Λευκός, Άργος

Οι άνθρωποι από το Kτήµα Σκούρα, επέλεξαν έναν αµπελώνα µε µέσο όρο ηλικίας τα 7 έτη και υψόµετρο 500 µ. στην ευρύτερη περιοχή της Νεµέας. Μετά την επιµελή διαλογή της πρώτης ύλης ακολούθησε προζυµωτική εκχύλιση για 8 ώρες στους 7˚C. Η αλκοολική ζύµωση έλαβε χώρα µε τη συµβολή άγριων ζυµών σε ανοξείδωτες  δεξαµενές στους 16˚C. Ακολούθησε µακρά παλαίωση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Στο τέλος εµφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Κυριαρχούν τα φρέσκα τροπικά φρούτα και η φυτικότητα από τα αρώµατα ως τη µακριά επίγευση όπου επιβάλλονται τα στοιχεία  λάιµ και γκρέιπφρουτ.

Κτήµα Γαίας 2016-Gaia Wines

Ερυθρός, Νεμέα

Το ερυθρό Κτήµα Γαία παραµένει το µεγάλο κρασί του κτήµατος στο Κούτσι Νεµέας των Γιάννη Παρασκευόπουλου και Λέοντα Καράτσαλου, προερχόµενο από αµπελώνες 15-40 ετών. Ένα ιδιαίτερα συµπυκνωµένο κρασί που ωριµάζει για 12 µήνες σε γαλλικά βαρέλια 225lt. Βαθύ ρουµπινί χρώµα, ώριµο µαύρο φρούτο µε το βαρέλι να εκφράζεται έντονα µέσω των µπαχαρικών και της βανίλιας. Ογκώδες στο στόµα, το κρασί χαρίζει στιβαρές ταννίνες που χρειάζονται χρόνο για να µαλακώσουν και µακρά επίγευση.

Μαντινεία 2020-Κτήμα Τσέλεπου

Λευκός, Μαντινεία

Ως ανήσυχο πνεύµα, ο Γιάννης Τσέλεπος ταξίδεψε ξανά και ξανά. Αγάπησε την Αρκαδία και ξεκίνησε εκεί να πραγµατοποιεί τα οινικά του όνειρα. Το 2003 βρήκε παλιά αµπέλια Αγιωργίτικου στα 380 µέτρα υψόµετρο και έφτιαξε ένα ακόµα οινοποιείο στο Κούτσι της Νεµέας. Και πρόσφατα βούτηξε στα νερά του Αιγαίου για το µεγάλο ταξίδι της Σαντορίνης. Η καρδιά του κτήµατος όµως ήταν και παραµένει η Μαντινεία. Το Μοσχοφίλερο προέρχεται από επιλεγµένους αµπελώνες και ακολουθείται κλασικό πρωτόκολλο λευκής οινοποίησης. Σκοπός είναι ένα κρυστάλλινο κρασί, µε υψηλή καθαρότητα φρούτου, έντονη δροσιστική οξύτητα και την τυπική αρµαθιά λουλουδιών που το ακολουθεί.

∆ιαµαντόπετρα 2019-Οινοποιείο Διαμαντάκης

Λευκός, Ηράκλειο

Το οικογενειακό Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης ιδρύθηκε το 2007 από τα µέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. ∆ιαµαντάκη, Ιωάννη, Μιχαήλ και Ζαχαρία. Οι δύο πρώτοι, αµπελουργοί τρίτης γενιάς, έχουν αναλάβει το αµπελουργικό τµήµα ενώ ο Ζαχαρίας µε σπουδές Οινολογίας την οινοποίηση. Το οινοποιείο βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβιζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόµετρο 450 µ. Ο ιδιόκτητος αµπελώνας εκτείνεται σε 150 στρέµµατα. Ωστόσο δεν είναι ενιαίος. Για τη ∆ιαµαντόπετρα χρησιµοποιούνται ίσες ποσότητες Ασύρτικου και Βιδιανού από τα αµπέλια Κούµι και Σπαρτιάς σε υψόµετρο 400-670 µ. Το κρασί ωριµάζει για τρεις µήνες σε 80% γαλλικά βαρέλια και 20% αµερικανικά, µε το 50% αυτών να είναι καινούργια. Εκφραστικό στη µύτη, συνδυάζει τροπικές νότες, µε εσπεριδοειδή και βοτανικά στοιχεία, το βαρέλι προσφέρει όγκο και µια ευχάριστη αίσθηση βουτύρου στη µακρά επίγευση.

Αυτόριζο 2017-Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Ερυθρός, Νάουσα

Ο Απόστολος Θυµιόπουλος ξεκίνησε την πορεία του ή µάλλον συνέχισε την οικογενειακή αµπελουργική παράδοση στη Νάουσα και πολύ γρήγορα κατάφερε να ταρακουνήσει συθέµελα την κραταιά άποψη για το τι είναι το Ξινόµαυρο. Ήταν αυτονόητο λοιπόν ότι κάποια στιγµή θα άρχιζαν οι ξεχωριστές οινοποιήσεις συγκεκριµένων αµπελώνων και το Αυτόριζο 2017 είναι η δεύτερη προσπάθεια σε έναν αµπελώνα στη Φυτειά ηλικίας 53 ετών. Το µεγάλο θερµοµετρικό εύρος σε συνδυασµό µε τη συνεχή κυκλοφορία αέρα από το Βέρµιο διατηρούν φρέσκα χαρακτηριστικά στο σταφύλι. Για την οινοποίηση έχουµε εκχύλιση 20 ηµερών µε 40% χρήση ολόκληρων τσαµπιών, γηγενείς ζύµες και ωρίµανση σε γαλλικά βαρέλια 500lt για 12 µήνες. Αποτέλεσµα, ένα κρασί µε εξαιρετική καθαρότητα φρούτου, µεταξένιες ταννίνες, ισορροπία σε όλα τα στοιχεία κι ατελείωτη επίγευση.Saint

George Ροζέ 2020-Οινοποιείο Ιερόπουλος

Ροζέ, Νεμέα

Το 2008 ξεκινά ο Χρόνης Ιερόπουλος το ταξίδι του στη Νεµέα  µε σκοπό να παράγει µικρές ποσότητες κρασιών υψηλής ποιότητας που να αντικατοπτρίζουν την γη που τα γέννησε. Υπάρχουν τέσσερα Αγιωργίτικα στη φαρέτρα του και το ροζέ Saint George είναι αυτό που µας εισάγει στη φιλοσοφία του κτήµατος. Μεταφέρει στα ποτήρια πηγαία έκφραση φινέτσας, φρεσκάδας κι ενέργειας. Ισορροπηµένο µε πανταχού παρόντα, σε µύτη και ουρανίσκο, τα κόκκινα και µαύρα φρούτα της ποικιλίας  αποδίδει την τυπικότητα µε εξαιρετική γοητεία. ∆ιαθέτει το απαραίτητο νεύρο στην οξύτητα και πολυεπίπεδη υφή που  συµπληρώνει τον καµβά του ισορροπηµένου χαρακτήρα  του.

Kormilitsa Gold 2015-Οινοποιία Τσάνταλη

Ερυθρός, Άγιο Όρος

Η οικογένεια Τσάνταλη αναβίωσε και ανέδειξε ιστορικούς αµπελώνες της Β. Ελλάδος αλλά ίσως η ζώνη µε την οποία ταυτίστηκε περισσότερο ήταν η Χαλκιδική και τα µοναστήρια του Αγ. Όρους. Η αποµόνωση της περιοχής και ο µοναστικός τρόπος ζωής επέβαλαν µια προσέγγιση στην καλλιέργεια που την καθιστά ένα κλασικό παράδειγµα παραδοσιακής βιολογικής καλλιέργειας. Και µέσα σε έναν τέτοιο αµπελώνα, γεννήθηκε το κρασί που έφερε την οικογένεια στο Κρεµλίνο. Η Kormilitsa είναι ένα χαρµάνι 80% Cabernet Sauvignon και 20% Ληµνιό. Είναι ένα κρασί πληθωρικό, µε βαθύ πορφυρό χρώµα, ώριµα µικρά µαύρα φρούτα, µε έντονο χαρακτήρα βανίλιας και µπαχαρικών, ζόρικες ταννίνες και µακρύ τελείωµα.

Rapsani Old Vines 2017-Οινοποιία Ντούγκος

Ερυθρός, Ραψάνη

Με τον γεωπόνο Θάνο και την οινολόγο Λουίζα Ντούγκου, το οινοποιείο µετρά 30 χρόνια στα Τέµπη. Οι αµπελώνες υψώνονται στα 550-700 µ. ενώ η καλλιέργεια είναι βιολογική. Η ετικέτα Οld Vines ακολουθεί την κλασική τριπλέτα Ξινόµαυρο – Κρασάτο – Σταυρωτό, µε τυπική ερυθρή οινοποίηση, ωρίµανση για 18 µήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και παλαίωση για έξι µήνες στη φιάλη. Βελούδινο στο στόµα παρά τις πολλές ταννίνες, το Ξινόµαυρο χαρίζει απλόχερα την οξύτητά του, πικάντικο, µε ζωικές νότες και µακρά επίγευση.

Vinsanto Late Release 2001-Κτήμα Αργυρού

Γλυκύς, Σαντορίνη

Εκεί όπου το Κτήµα Αργυρού παίζει χωρίς αντίπαλο είναι στο περίφηµο γλυκό κρασί της Σαντορίνης. To Vinsanto Late Release είναι η µετεξέλιξη και ένα κράµα των παλαιωµένων Vinsanto του Κτήµατος, δηλαδή αυτά των 12 και 20 ετών αντίστοιχα. Ένα κρασί γεµάτο υπερώριµο και αποξηραµένο φρούτο, σοκολάτα, βανίλια και καφέ, τονισµένη οξύτητα αλλά και φρεσκάδα που διατηρούν τα σκήπτρα του πιο συγκλονιστικού γλυκού κρασιού της χώρας.

Τσιγκέλω 2019-Οινοποιείο Ρούβαλη

Ερυθρός, Αιγιαλεία

Στο κτήµα Ρούβαλη η εµφάνιση της ετικέτας Τσιγκέλω δεν σηµατοδότησε απλά µια διαδικασία εικαστικού επαναπροσδιορισµού αλλά και µια στροφή στην οινολογική προσέγγιση. Ένα κρασί από 100% Μαυροδάφνη από τις πλαγιές Αιγιάλειας στις περιοχές ∆άφνες και Πετσάκους. Εκχύλιση δύο βδοµάδων πριν την έναρξη της ζύµωσης και ωρίµανση κατά 80% σε πήλινους αµφορείς και 20% σε παλιά γαλλικά βαρέλια. Μεστή στο στόµα, µε µπόλικες ταννίνες, ισορροπηµένη οξύτητα και µια ελαφριά βοτανική νότα και στην µακρά επίγευση.

Ροµπόλα Truth 2020-Ορεάλιος Γη 

Λευκός, Κεφαλονιά

Φινετσάτα αρώµατα τροπικών φρούτων που οδηγούν σε µια δροσιστική εµπειρία γεµάτη φρεσκάδα χαρακτηρίζουν τη Ροµπόλα Truth από σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας του Συνεταιρισµού Παραγωγών Ροµπόλας Κεφαλληνίας. Το έδαφος όπου καλλιεργούνται τα αµπέλια είναι άγονο και πετρώδες, κάτι που οδηγεί σε χαµηλές αποδόσεις αλλά και σε υψηλής ποιότητας κρασί. Ιστορικά άλλωστε είναι γνωστό πως οι  Ιταλοί κατακτητές, ήδη από τα µισά του 15ου αιώνα, αποκαλούσαν το κρασί της Κεφαλονιάς Vino di Sasso, «κρασί από πέτρα».

Οπούς ιβ’ Cab. Franc-Κτήμα Χατζιμιχάλη

Ερυθρός, Αταλάντη

Πρόκειται για ένα εκ των λίγων 100% Cabernet Franc στην Ελλάδα και στον κόσµο. Τα σταφύλια προέρχονται από την ενότητα «Πάνω Αµπέλια» στην Κοιλάδα Αταλάντης. Στο Οινοποιείο πραγµατοποιείται κλασική ερυθρή οινοποίηση σε ελεγχόµενες συνθήκες. Ακολουθεί παλαίωση για  τουλάχιστον 12 µήνες σε νέα γαλλικά, δρύινα βαρέλια και παραµονή για 36 µήνες στις υπόγειες  κλιµατιζόµενες κάβες στο Κτήµα Χατζηµιχάλη για ελεγχόµενη αναγωγική παλαίωση.

Botanic NV Σαββατιανό-Οινοποιείο Νικολού

Αφρώδης, Αττική

Ένα µοναδικό κρασί που συνδυάζει δύο διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης. Από τη µία έχουµε την παραδοσιακή µέθοδο παραγωγής αφρωδών κρασιών κι από την άλλη την ελληνική χρήση ρητίνης πεύκου. Ως χαρακτήρας  βροντοφωνάζει Μεσόγειο καθώς είναι άµεσο, εξωστρεφές και πολυσχιδές. Βοτανικότητα, στοιχεία αυτόλυσης, λευκά φρούτα κι εσπεριδοειδή βρίσκονται στο ποτήρι, αφρώδους, λευκού κρασιού ή όποιο άλλο επιλέξετε και δηµιουργούν ένα ισορροπηµένο σύνολο µε σύνθετο τελείωµα γεµάτο φρεσκάδα.

Παλιοκαλιάς 2017-Οινοποιείο Δαλαμάρα

Ερυθρός, Νάουσα

Στην έωλη διαµάχη για το πού βρίσκεται η Νάουσα µεταξύ Βουργουνδίας και Piemonte, τα κρασιά του Κωστή ∆αλαµάρα φωνάζουν «ανήκοµεν εις την Βουργουνδίαν»! Από την απλή του Νάουσα ως τις ακριβοθώρητες µικροεµφιαλώσεις, τα κρασιά είναι γεµάτα ζωντάνια, καθαρό φρούτο και καλοδουλεµένες ταννίνες που πίνονται ευχάριστα ακόµα και σε αµαρτωλά νεαρή ηλικία. Αυτό που περιµένουν µε αγωνία όλοι οι φίλοι του Ξινόµαυρου όµως, είναι αν οι συνθήκες θα επιτρέψουν την κυκλοφορία του Παλιοκαλιά. Ένας ξεχωριστός αµπελώνας που δίνει ένα αιθέριο κρασί, µε την ποικιλία να εκφράζεται πιο παραδοσιακά, την οξύτητα να ντύνεται µε λιαστές ντοµάτες και ζωικές νότες, τις πολλές αλλά χωρίς γωνίες ταννίνες και την µακρά επίγευση.

Lenga 2020-Κτήμα Avantis

Λευκός, Εύβοια

Το Kτήµα Avantis είναι µια από τις πολλές κλασικές περιπτώσεις όπου το πάθος υπερίσχυσε των σπουδών. Ο Απόστολος Μούντριχας ήταν φοιτητής στο Oικονοµικό Tµήµα της Νοµικής αλλά ένα φοιτητικό ταξίδι στο Bordeaux, του ξύπνησε τις παιδικές µνήµες από τα αµπέλια στο χωριό που µεγάλωσε. Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά τυπικά το 1994 µε την πρώτη εµφιάλωση της σοδειάς του 1993. Το οινοποιείο βρίσκεται στο χωριό Μύτικας, 4 χιλιόµετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας και τα 200 στρέµµατα ιδιόκτητων αµπελώνων µόλις 20 λεπτά µακριά, στην περιοχή Αφράτι και σε υψόµετρο 250-500 µέτρων. Στο Κτήµα Avantis ήταν οι πρώτοι που φύτεψαν Sauvignon Blanc στην Εύβοια αλλά και έδωσαν τόσο µεγάλη έµφαση στο Syrah δηµιουργώντας δύο διαφορετικές ετικέτες. Το µεγάλο στοίχηµα όµως δείχνει να κερδίζεται µε το Gewurztraminer. Εδώ έχουµε ένα ηµίξηρο κρασί µε την ποικιλία να δίνει τα διαπιστευτήριά της από νωρίς µε τον έντονα ανθικό της χαρακτήρα και το τροπικό φρούτο. Πλούσιο και λιπαρό στο στόµα, η Lenga προσφέρει απλόχερα πικάντικα στοιχεία µπαχαρικών και ginger από την αρχή ως την βελούδινη της επίγευση.

Νεµέα 2020-Οινοποιείο Αϊβαλή

Ερυθρός, Νεμέα

Ο ενιαίος αµπελώνας βρίσκεται στην Αλικίζα στα 650 µ. Το κρασί, που σπρώχνει την έννοια της βασικής Νεµέας σε διαφορετικά µονοπάτια, διαθέτει  φρέσκα αρώµατα µικρών κόκκινων φρούτων, ελαφριές νότες γλυκών µπαχαρικών και λουλουδιών. Στο στόµα έχει όµορφη υφή, µέτρια οξύτητα και ταννίνες που ακούγονται χωρίς να γίνονται επιθετικές. Μέτριο σώµα µε επίγευση µέσης διάρκειας.

Antigone 2004-Κτήμα Οικονόμου

Ερυθρός, Σητεία

Πώς πάει η φράση; Τα καλύτερα κρασιά που δεν έχεις πιει ποτέ; Ίσως και να γράφτηκε για τον Οικονόµου. Φανταστείτε ένα οινοποιείο που θέλεις πέντε χάρτες για να το βρεις, έναν οινοποιό που δεν πηγαίνει σε εκθέσεις ούτε σηκώνει τηλέφωνα και κρασιά που βγαίνουν στην αγορά σε µια ηλικία που άλλα µας έχουν χαιρετήσει χρόνια πριν. Όσοι τα έχουν δοκιµάσει βάζουν το χέρι τους στη φωτιά γι’ αυτά αλλά στις κάβες δεν τα βρίσκεις σχεδόν ποτέ, γιατί εξαφανίζονται σε λίγες βδοµάδες από την κυκλοφορία τους. Ένα τέτοιο παράδειγµα θα είναι η Antigone. Ένα κρασί υπό την ονοµασία προέλευσης Σητεία, στηρίζεται στο Λιάτικο, την ερυθρή ποικιλία σηµαία του οινοποιείου µε ένα µικρό ποσοστό Μανδηλαριάς. Το κρασί απέχει απο τις οπάκ παρέες.Εχει ανοιχτό πορφυρό χρώµα, αιθέριο αρωµατικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων και ιδαίτερα ώριµου κερασιού, γλυκών µπαχαρικών, pot pouri µε ελάχιστες ζωικές νότες δέρµατος και γήινα ίχνη. Στο στόµα το κρασί κρατάει τις ώριµες δυνατές αλλά και ευγενικές του ταννίνες, διαθέτει δροσιστική οξύτητα που προσφέρει ζωντάνια, ώριµα κόκκινα φρούτο και επίγευση µέτριας διάρκειας. Αναµφίβολα πρόκειται για ένα, αν όχι για το, πιο φρέσκο κρασί 17 ετών που θα  δοκιµάσετε σε ολόκληρη τη ζωή σας. Μπορεί να σταθεί δίπλα σε όποιο µεγάλο δείγµα θέλετε από την Τοσκάνη και να το κοιτάξει στα µάτια. Έτσι απλά και σίγουρα νόστιµα.

Άβδηρος Ροζέ 2020-Κτήμα Βουρβουκέλη

Ροζέ, Ξάνθη

Σε έναν τόπο µε βαριά ιστορία στην αµπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή ξεδιπλώνεται η ιστορία του Κτήµατος Βουρβουκέλη, µε πρωτεργάτη τον αείµνηστο γιατρό Νίκο Βουρβουκέλη το 1999, ο οποίος φύτευσε τον πρώτο αµπελώνα 20 στρεµµάτων, που πλέον έχει φτάσει τα 100 στρέµµατα. Η ανέγερση και ολοκλήρωση το 2005 του ιδιόκτητου οινοποιείου θέτει το υπόβαθρο για να ξεκινήσει η ξεχωριστή πορεία στην οινοποίηση. Ο Άβδηρος Ροζέ του Κτήµατος ανήκει σε µία από τις δύο βασικές σειρές κρασιών του και αποτελεί χαρµάνι της τοπικής Ξανθιώτικης ποικιλίας Παµίδι µε το γαλλικό Syrah. Η ελαφριά, όµορφα ενταγµένη γλυκύτητα βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία µε την οξύτητα που δροσίζει το στόµα ενώ οι ελάχιστες τανικές νύξεις προσθέτουν πολυπλοκότητα. Τα φρούτα απογειώνονται από την γλυκύτητα και επιµένουν στο µακράς διάρκειας τελείωµα.

52 Peaks 2020-Navitas Winery

Λευκός, Πιερία

Navitas σηµαίνει ενέργεια, γέννηση, ζήλος και δηµιουργία. Αυτά κι ακόµα περισσότερα φιλοδοξούν οι άνθρωποι του οινοποιείου να µεταδώσουν µέσω των κρασιών τους.  Εδώ, τρεις διαφορετικές οινοποιήσεις, σε δρύινο βαρέλι, τσιµεντένια τουλίπα και ανοξείδωτη δεξαµενή, συνθέτουν µια σύγχρονη και µεσογειακή απόδοση της διάσηµης διεθνούς ποικιλίας Chardonnay.  Κυριαρχούν τα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως το ροδάκινο, ενώ  διαθέτει έντονα στοιχεία αυτόλυσης όπως οι φρεσκοψηµένες ζύµες γλυκών. Αµεσότητα και στρογγυλάδα συνδυασµένα µε  στοιχεία φρέσκων και ώριµων πυρηνόκαρπων φρούτων, συνθέτουν το δροσιστικό γευστικό του προφίλ. Σηµειώνεται ότι το νέο οινοποιείο συστήθηκε αµέσως µετά το Πάσχα του 2021, όταν και παρουσίασε τις τρεις πρώτες ετικέτες του στην αγορά.

Αγιωργίτικο Ch.Julia 2019-Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Ερυθρός, Δράμα

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά όταν ο Κώστας Λαζαρίδης εγκαθιστά το 1979 στον Ξηροπόταµο ∆ράµας τον πρώτο αµπελώνα. Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες εκτείνονται σε τέσσερις περιοχές, 700 στρέµµατα στην Αδριανή, 1.400 στρέµµατα στην Καλή Βρύση, 350 στρέµµατα στην Πλατανιά και 350 στρέµµατα στο  Κατάφυτο στο ∆ήµο Νευροκοπίου σε ένα υψόµετρο που αγγίζει τα 900 µ. Όλα αυτά τα χρόνια η φιλοσοφία του οινοποιείου παρέµεινε η ίδια. Να µπορέσει να αποδώσει την έκφραση του κάθε τόπου όσο καλύτερα γίνεται. Ένα σπουδαίο κρασί από Αγιωργίτικο που αποδεικνύει πως µπορούν να υπάρξουν εξαιρετικοί διεθνείς πρεσβευτές της ποικιλίας κι εκτός της Νεµέας. Μαύρα και κόκκινα φρούτα,όπως τα µούρα και το κεράσι, συνδυάζονται εξαιρετικά µε γλυκά µπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο ενώ αποδίδονται µε χαρακτηριστικό πλούτο κι ένταση. Ισορροπηµένο κι έντονο γευστικά διαθέτει µια σύγχρονη και απλόχερη δοµή που οδηγεί σ’ ένα επίµονο τελείωµα  Στοιχεία που του επιτρέπουν  να φλερτάρει µε το χρόνο σε παρόν και µέλλον.

Γουµένισσα 2019-Κτήμα Κυρ Γιάννη

Ερυθρός, Γουμένισσα

Στο Κτήµα Κυρ-Γιάννη αναµφίβολα αγαπούν το Ξινόµαυρο. Είναι δε πολύ πιθανό να στοχεύουν να αποκαλύψουν τα +100 διαφορετικά του πρόσωπα. Κάπως έτσι θα πρέπει να προέκυψε η νέα ερυθρή πρόταση από το εξαιρετικά… ξινόµαυρα δραστήριο Κτήµα Κυρ-Γιάννη, η οποία αυτήν τη φορά επικεντρώνεται στη Γουµένισσα.  Η πρώτη ύλη για τη Γουµένισσα προέρχεται αποκλειστικά από έναν αµπελώνα 1,5 εκταρίων που φυτεύτηκε το 1996. Το Ξινόµαυρο παραµένει το θεµέλιο του κρασιού, ενώ η Νεγκόσκα συµβάλλει καθοριστικά στην αµεσότητα του χαρακτήρα του, προσδίδοντας ταυτόχρονα  επιπλέον διαστάσεις κόκκινων φρούτων. Σύγχρονο, άµεσο, ισορροπηµένο και τυπικό, γοητεύει µε τη φρεσκάδα και τον πικάντικο χαρακτήρα του. Αυτό το κρασί όµως διαθέτει µια επιπλέον ιδιαιτερότητα. Η διάθεσή του γίνεται αποκλειστικά από την ηλεκτρονική πλατφόρµα του κτήµατος Warehouse 10.

Άσπρος Λαγός 2019-Οινοποιείο Δουλουφάκη

Λευκός, Ηράκλειο

Το Οινοποιείο ∆ουλουφάκη βρίσκεται στις ∆αφνές Ηρακλείου και µετράει ήδη 90 χρόνια ζωής. Ο Νίκος ∆ουλουφάκης βρίσκεται στα ηνία του Οινοποιείου και από την πρώτη στιγµή είχε το βλέµµα του στον πραγµατικό πλούτο της Κρήτης που είναι τα εδάφη και οι ποικιλίες της. Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες είναι έκτασης 150 στρεµµάτων, σε υψόµετρο 350 µ. εντός της ζώνης των ∆αφνών. Ο Άσπρος Λαγός είναι ένα µονοποικιλιακό Βιδιανό που έκανε αίσθηση από την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του για την εξαιρετική χρήση του βαρελιού. Για το κρασί ακολουθείται κλασική λευκή οινοποίηση µε ωρίµανση σε καινούργια και δεύτερης χρήσης βαρέλια, 60% γαλλικής δρυός και 40% ακακίας. Εδώ έχουµε ώριµα πυρηνόκαρπα φρούτα µε κάποιες ανθικές νότες και ισορροπηµένη οξύτητα. Το βαρέλι προσδίδει ωραία υφή και προσθέτει νότες ξηρών καρπών και βανίλιας.

Ήδυσµα ∆ρυός Xi 2016-Κτήμα Τέχνη Οίνου

Ερυθρός, Δράμα

Η ιστορία του Κτήµατος ξεκινάει το 1993 µε τη φύτευση ενός ιδιόκτητου αµπελώνα στα περίχωρα της ∆ράµας. Από τις πρώτες πειραµατικές οινοποιήσεις φάνηκε ότι υπήρχαν οι προοπτικές για κάτι µεγάλο. Το Xi είναι η πρώτη εµφιάλωση του Κτήµατος σε Ξινόµαυρο. Η ζύµωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές και το κρασί ωριµάζει για 12 µήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225lt, το 50% των οποίων είναι καινούργια. Στη µύτη το κρασί δείχνει µεγάλη ένταση µε µπαχαρικά και γήινες νότες, φρέσκο κόκκινο φρούτο, ξηρούς καρπούς και πάστα ντοµάτας. Στο στόµα έχει µέτριο όγκο, µε ακόµα δυνατή παρουσία βαρελιού, στιβαρές ταννίνες και µακρά επίγευση µε ζωικά στοιχεία.

Pure 2017-VSV

Λευκός, Σαντορίνη

Μια µεταµοντέρνα κλασική απόδοση υψηλής ποιότητας στο Ασύρτικο, για την οποία αρχικά επιλέχθηκαν µόνο δύο ξεχωριστοί αµπελώνες. Ένας από τον Πύργο κι ένας από το Μεγαλοχώρι σε υψόµετρο 150 µ. Η µέση ηλικία των πρέµνων είναι τριψήφια µε το δύο να στέκει µπροστάρης. Σε κάθε αµπελώνα υπάρχουν 2.000 φυτά ανά εκτάριο, διαµορφωµένα µε την παραδοσιακή κουλούρα, ενώ η συνολική παραγωγή καθ’ ενός δεν ξεπερνά τους 2,9 τόνους καρπού. Οι καλλιεργητικές φροντίδες, ο τρύγος και η διαλογή της α’ ύλης είναι αποκλειστικά χειρωνακτικές ενώ η παραγωγή δεν ξεπερνά τις 8.000 φιάλες. Οι ζυµώσεις πραγµατοποιούνται αποκλειστικά σε τσιµεντένιες δεξαµενές σε µέση θερµοκρασία 18-19ο Κελσίου. ∆εν πραγµατοποιείται µηλογαλακτική µετατροπή, ενώ το κρασί παραµένει και αλληλεπιδρά µε τις λεπτές του λάσπες για περίπου 14 µήνες.  Ως αποτέλεσµα έχουµε ένα σπάνιο κρασί που ισορροπεί εξαιρετικά µεταξύ του 14% vol. και υψηλής δοµικής οξύτητας. Πλούτος, συµπύκνωση, πηγαία δύναµη και ατέλειωτη φρεσκάδα το χαρακτηρίζουν και το συνοδεύουν στην παρατεταµένη επίγευσή του.  Αναµφίβολα είναι εύπλαστο κι όχι εύθραυστο. Έτσι, δεν φοβάται τις υψηλότερες θερµοκρασίες σερβιρίσµατος, αυτές που κινούνται στην περιοχή των φρέσκων ερυθρών, ούτε και την παρατεταµένη συνύπαρξη µε το οξυγόνο. Για να αποδώσει την καθαρότητα του χαρακτήρα του αναζητά το οξυγόνο του.

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...