Οι αμπελώνες που περνούν στο Domaine des Cabottes περιλαμβάνουν κορυφαία κομμάτια γης στα grand crus Montrachet, Chevalier-Montrachet και Corton, καθώς και σημαντικές εκτάσεις από τα πλέον αναγνωρίσιμα premier crus, όπως τα Beaune Grèves – Vigne de l’Enfant Jésus, Volnay Caillerets και Meursault. Συνολικά, μεταβιβάζονται 35 εκτάρια αμπελώνων, ενώ η Bouchard Père et Fils διατηρεί περίπου 50 εκτάρια.
Ειδικότερα, η Bouchard Père et Fils, ιδρυθείσα το 1731, αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πλέον σεβαστούς οίκους της Βουργουνδίας. Για εννέα γενιές παρέμεινε στα χέρια της οικογένειας Bouchard, έως ότου το 1995 πέρασε στον Joseph Henriot από τη Σαμπάνια. Ο Henriot ανανέωσε ριζικά τον οίκο, επενδύοντας σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ενισχύοντας την ομάδα του με ταλαντούχους οινοποιούς, μεταξύ αυτών τον Frédéric Weber, ο οποίος από το 2002 έως σήμερα διατελεί τεχνικός διευθυντής.
Μετά τον θάνατο του Henriot το 2015, την εποπτεία ανέλαβε ο ανιψιός του, Gilles de Larouzière. Το 2022, η οικογένεια Henriot μεταβίβασε τον έλεγχο του οίκου στον François Pinault, κρατώντας ωστόσο μειοψηφικό ποσοστό στην Artémis Domaines. Το χαρτοφυλάκιο του Pinault στη Βουργουνδία περιλαμβάνει ήδη το Domaine d’Eugénie στο Vosne-Romanée και το Clos de Tart, γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική του για βαθύτερη εδραίωση στην περιοχή.
Υπό τη διεύθυνση του Frédéric Engerer, η Artémis προχώρησε σε ριζική αναδιοργάνωση. Από το 2024 σταματά η αγορά σταφυλιών από τρίτους, εστιάζοντας αποκλειστικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες της. Επιπλέον, μερικοί από τους πιο εκλεκτούς αμπελώνες της Côte de Nuits μεταφέρθηκαν στο Domaine d’Eugénie, μεταξύ αυτών εκτάσεις σε Echézeaux, Clos de Vougeot και Bonnes Mares.
Παράλληλα, τέθηκαν τα θεμέλια για το Domaine des Cabottes, μέσα από μια συμφωνία ανταλλαγής αμπελώνων με το Château de Puligny-Montrachet του Etienne de Montille. Στο σημείο αυτό ξεκίνησε η ανέγερση του νέου οινοποιείου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τη συγκομιδή του 2027. Ωστόσο, τα κρασιά που θα προέρχονται από τους μεταβιβασθέντες αμπελώνες θα φέρουν ήδη την ετικέτα Domaine des Cabottes από τη σοδειά του 2023.
Η νέα δομή αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της πορείας αναβάθμισης που ξεκίνησε ο Henriot πριν από τρεις δεκαετίες. Ο Engerer θεωρεί πως η τεράστια έκταση των αμπελώνων της Bouchard δυσχέραινε την επίτευξη της κορυφαίας ποιότητας που οραματιζόταν. Πλέον, όλα τα οινοποιεία της Artémis στη Βουργουνδία διαθέτουν πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, ενώ το Domaine des Cabottes θα λειτουργεί με πλήρως βιοδυναμικές πρακτικές από το 2026.
Τέλος, η αναδιοργάνωση θα επιτρέψει στον Weber να επιμηκύνει τον χρόνο παλαίωσης των λευκών κρασιών και να παρακολουθεί την εξέλιξη κάθε αμπελώνα ξεχωριστά. Ο Engerer έχει ήδη εξοπλίσει την ομάδα του με όλα τα απαραίτητα μέσα για να αναδειχθεί το μέγιστο δυναμικό των αμπελώνων. Το νέο κεφάλαιο της Artémis στη Βουργουνδία αναμένεται να προσφέρει κρασιά εξαιρετικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η παράδοση και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρχουν δημιουργικά κάτω από την ίδια ετικέτα.
























