Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πτώση της κατανάλωσης αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Σύμφωνα με τη Euronews, η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλυψε την κατανάλωση αλκοόλ στην ΕΕ μεταξύ του 2010 και του 2020, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 0,5 λίτρο, παρόλο που παρατηρήθηκαν αυξήσεις στην κατανάλωση σε ορισμένες χώρες.

Τα δεδομένα ανέφεραν ότι η συνολική κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο, άνω των 15 ετών, έχει μειωθεί κατά 2,9 λίτρα τα τελευταία 40 χρόνια, περνώντας από 12,7 λίτρα το 1980 σε 9,8 λίτρα το 2020, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης του 23%.

Πράγματι, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση από το 1980 (12,7 λίτρα) έως το 2000 (10,5 λίτρα), αλλά, σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η μείωση επιβραδύνθηκε τις δύο επόμενες δεκαετίες.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των γειτονικών χωρών, μειώθηκε από 12 λίτρα το 2000 σε 9,5 λίτρα το 2020, αντιστοιχώντας σε μείωση 2,5 λίτρων (21%).

Παρά τη μείωση αυτή, ο WHO επισημαίνει ότι η Ευρώπη διατηρεί ακόμη το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ ανά άτομο στον κόσμο.

Η έρευνα έδειξε ότι το 2020, η ετήσια κατανάλωση αλκοόλ κυμάνθηκε από 1,2 λίτρα στην Τουρκία έως 12,1 λίτρα στη Λετονία ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) και των χωρών υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Γερμανία είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ (10,6 λίτρα), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (10,4 λίτρα), την Ισπανία (7,8 λίτρα) και την Ιταλία (7,7 λίτρα). Παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει πλέον στην ΕΕ, η κατανάλωση αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 9,7 λίτρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, μεταξύ του 2010 και του 2020, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σε 25 χώρες αλλά αυξήθηκε σε 11 χώρες. Η Ιρλανδία και η Λιθουανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ σε αυτή την περίοδο, μειώνοντας κατά 2,1 λίτρα, ακολουθούμενες στενά από την Ισπανία και την Ελλάδα (και οι δύο 2 λίτρα).

Επίσης, σύμφωνα με αυτήν την τάση, ευρωπαϊκές αναφορές που αναλύουν τα δεδομένα του WHO έδειξαν ότι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Φινλανδία κατέγραψαν επίσης μειώσεις άνω του 1,5 λίτρου. Η μείωση ήταν επίσης μεταξύ ενός λίτρου και 1,5 λίτρου σε Σερβία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Ελβετία και Γερμανία.

Σύμφωνα με τον WHO, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Λετονία, όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατά 2,3 λίτρα και σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 23,5%.

Άλλες χώρες που έδειξαν σημαντικές αυξήσεις περιλάμβαναν τη Βουλγαρία (1,4 λίτρα), τη Μάλτα (1,1 λίτρα), τη Ρουμανία και την Πολωνία (και οι δύο 1 λίτρο). Η αύξηση ήταν άνω του 0,5 λίτρου σε Νορβηγία, Ιταλία και Ισλανδία.

Η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση κατά 24,1%, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (20,9%), την Ισπανία (20,4%) και την Τουρκία (20%). Ο ρυθμός μείωσης ήταν επίσης άνω του 15% σε Ιρλανδία, Σερβία, Λιθουανία, Φινλανδία, Γαλλία και Κύπρο.

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Αν κάτι κάνει τον Παναγιώτη ∆ηµόπουλο να ξεχωρίζει, είναι η δυνατότητά του να βάζει τα πράγµατα στη σωστή σειρά. Γι’ αυτό, µε ό,τι καταπιάστηκε...