Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mελετώντας τον φελλό σε σχέση με το κρασί

Το ελληνικό κρασί εδραιώνεται, κατακτώντας κορυφαίες διακρίσεις στο διεθνές οινικό στερέωμα.

Η Cork Hellas, έχοντας επίγνωση της σπουδαιότητας του ρόλου του πώματος και του σωστού πωματισμού για το κρασί, έχει επενδύσει επί σειρά τριών δεκαετιών στον ποιοτικό έλεγχο και στην έρευνα. Στο εργαστήριο της Cork Hellas καθημερινά διενεργείται μεγάλο πλήθος ελέγχων

σχετικά με την ποιότητα, τη συμπεριφορά, τη σύσταση, τις μηχανικές ιδιότητες και την υγιεινή των πωμάτων. Παράλληλα όμως εστιάζουμε στην εξειδικευμένη επιλογή για κάθε κρασί και κάθε οινολογική άποψη.

Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τη δική του δυναμική και ταυτότητα, σύμφωνα πάντα με την αντίληψη του οινολόγου και του οινοποιού. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρασιού είναι παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη για την οινοποίηση, την ωρίμανση, την αποθήκευση και ασφαλώς την εμφιάλωση.

Το πλήρως εξοπλισμένο Οινολογικό Εργαστήριο της Cork Hellas δραστηριοποιείται  αποκλειστικά και μόνον για να  μελετήσει, να ελέγξει και να προτείνει το καταλληλότερο πώμα στο αντίστοιχο κρασί. Για οίνους πλούσιους σε αρώματα, με φρουτώδη γεύση και φρεσκάδα, συνήθως λευκούς, ροζέ και πιθανώς ερυθρούς, επικεντρωνόμαστε σε πώματα που δεν επιτρέπουν την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας οξυγόνου. Στο τμήμα ελέγχου της Cork Hellas  πραγματοποιείται εργαστηριακή αξιολόγηση σε σχέση με τη διαπερατότητα του πώματος, στοχεύοντας στην ελάχιστη επιθυμητή μικροοξυγόνωση που τροφοδοτεί τις μικροζυμώσεις και διατηρεί το κρασί στην ίδια σταθερή ισορροπία μετά την εμφιάλωση.

Άλλη κατηγορία αφορά κυρίως οίνους ερυθρούς ξηρούς και γλυκείς, και ιδιαίτερους λευκούς παλαίωσης. Εδώ οι επιλογές ποικίλουν σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του κρασιού όπως ο αλκοολικός τίτλος, τα υπολειπόμενα σάκχαρα, η ταννικότητα, ο πιθανός αναγωγικός χαρακτήρας, η επίδραση του ξύλου, η ταχύτητα διακίνησης, ο μέγιστος χρόνος στη φιάλη. Σε πολλές περιπτώσεις, παράλληλα με την κύρια επιλογή, προτείνεται από το εργαστήριο και τους έμπειρους πωλητές της  Cork Hellas, δειγματική εμφιάλωση και συγκριτική παρακολούθηση με φελλούς διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών, που πιθανώς να αποκαλύψουν και να αναδείξουν νέα στοιχεία από την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του κρασιού. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνοι. Στους αφρώδεις μπορεί να καταμετρηθεί η ποσότητα του διαλυμένου CO2 και οι πιέσεις όλων των αερίων. Για κάθε φιάλη δίνονται οδηγίες από το εργαστήριο της  Cork Hellas για τη βύθιση του πώματος και τη σωστή ανταπόκρισή του μετά από την απομάκρυνση του σύρματος. Στους ημιαφρώδεις οίνους, η μελέτη είναι πιο εμπεριστατωμένη ώστε να αποφύγουμε ατυχήματα όπως το «πέταγμα» του φελλού ή την πολύ μεγάλη δύναμη εξαγωγής.

Μεγαλύτερος σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια αναδείχθηκε η συνεργασία της  Cork Hellas με τον οίκο Diam Bouchage, έχοντας την αποκλειστική αντιπροσώπευση στην Ελλάδα. Κατά την πολυετή και αδιάκοπη επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία, η DIAM δημιούργησε ένα καινοτόμο προϊόν φελλού σύνθεσης με μοναδικές ιδιότητες. Η γκάμα της DIAM περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος πωμάτων με διακριτά χαρακτηριστικά, ώστε να δίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην ανάδειξη και την εξέλιξη κάθε οίνου.  Ο Εργαστηριακός Οργανισμός της Diam Bouchage αποτελεί μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών για το Εργαστήριο της Cork Hellas.

Οι συνεργασίες μας με ελληνικά και ξένα εργαστήρια, ινστιτούτα έρευνας, πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς, άφησαν το στίγμα τους αποτελώντας παρακαταθήκη για το μέλλον και φάρο για καινοτόμες διαδρομές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...