Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mέτρο ανάρρωσης όχι μόνιμη θεραπεία για αμπελώνες οι εκριζώσεις

Απέναντι στην κρίση του αμπελοοινικού τομέα, ο εκπρόσωπος τύπου του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργάνου των συνεταιρισμών προτείνει ως οδικό χάρτη την προσωρινή μείωση του παραγωγικού δυναμικού, την επέκταση των αδειών φύτευσης, τη βελτιστοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ιδιαίτερα για την προώθηση…

Χωρίς να είναι μυστήριο, «ο ευρωπαϊκός οινικός τομέας βρίσκεται σε αναταραχή» ποστάρει σε ένα φόρουμ ο Luca Rigotti, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου της Copa και της Cogeca. «Όπως συμβαίνει συχνά στη γεωργία, αυτή η κατάσταση δεν προκύπτει από μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά είναι πολυπαραγοντική», συνεχίζει ο Ιταλός οινοποιός, σημειώνοντας ότι «γενικά η κατανάλωση μειώνεται στην Ευρώπη, οι προτιμήσεις των καταναλωτών εξελίσσονται ραγδαία και η καλλιέργεια της αμπελοκαλλιέργειας γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της κλιματικής αλλαγής. » Μια παρατήρηση που συμμερίστηκε η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που συνεδρίασε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ομάδα μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου συζητούνται λύσεις που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά τις δράσεις, οι εκριζώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στη στήλη του, ο Luca Rigotti «θεωρεί τις εκριζώσεις ως ένα ακραίο και προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε πολύ συγκεκριμένα και τοπικά πλαίσια. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η διαρκής σταθερότητα και ανάπτυξη, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των εξελίξεων της αγοράς, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήμουν υπέρ ενός «προσωρινού» μηχανισμού μείωσης του δυναμικού και όχι μιας μόνιμης λύσης. Ξέρω πολύ καλά ότι κανείς δεν θέλει να δει τα χρόνια δουλειάς του να εξαφανίζονται εντελώς. Είναι πιο λογικό να δίνουμε στους αμπελουργούς τον χρόνο που χρειάζονται για να αναρρώσουν μετά από μια δύσκολη περίοδο. » Με την υποστήριξη του γαλλικού κράτους, το εργαλείο προσωρινής εκρίζωσης/αναβαλλόμενης αναδιάρθρωσης δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί παρά μετά του τέλους του έτους, αν και εγκρίθηκε η οριστική εκρίζωση στη Γαλλία.

Προσαρμόστε το σύστημα αδειοδότησης αναφύτευσης

Για να μειωθεί προσωρινά το ευρωπαϊκό δυναμικό παραγωγής, ο Luca Rigotti προτείνει επίσης «την προσαρμογή του συστήματος αδειοδότησης αναφύτευσης [και] την παράταση της ισχύος των αδειών αναφύτευσης από 3 σε 8 χρόνια [που] θα επέτρεπε να αφεθεί η γη σε αγρανάπαυση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (πράγμα που θα αυξήσει τα οικολογικά οφέλη του αμπελώνα) και θα δώσει στους αμπελουργούς τον χρόνο που απαιτείται για να αξιολογήσουν τις αλλαγές της αγοράς και έτσι να ξαναφυτέψουν τις σωστές ποικιλίες την κατάλληλη στιγμή».

Άλλοι μοχλοί υποστήριξης του κλάδου για τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας οίνου της Copa Cogeca «η επέκταση πραγματικών διαφημιστικών εκστρατειών προς την εγχώρια αγορά θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τον δυναμισμό του κλάδου», αλλά και «η απλοποίηση της εφαρμογής μηχανισμών κρίσης (απόσταξη και ιδιωτική αποθεματοποίηση) σε εθνικό επίπεδο προκειμένου ο κλάδος να ανταποκριθεί καλύτερα σε καταστάσεις κρίσης» και να υιοθετήσει η Επιτροπή «πιο ευέλικτη διαχείριση του εθνικού τομεακού προϋπολογισμού, επιτρέποντας τη μεταφορά αχρησιμοποίητων κεφαλαίων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους»… Ο Luca Rigotti αναφέρει επίσης, «ελπίζω ότι οι προτάσεις μας θα τα καταφέρουν να εισακουστούν, στις συζητήσεις για τον οίνο στις Βρυξέλλες, γιατί η κατάσταση στο πεδίο απαιτεί επειγόντως αποφασιστική δράση».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...