Στο εγχείρημα συμμετέχουν 13 οινοποιεία από την περιοχή της Μαντινείας, τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό μία κοινή ομπρέλα προκειμένου να επανασυστήσουν την δυναμική αυτή ποικιλία τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές οινόφιλο κοινό.
Ποιοι συμμετέχουν στους «Mantinians»
Στην Ένωση των Οινοποιών της Μαντινείας εντάσσονται μικρά αλλά και μεγαλύτερα οινοποιεία. Επιδίωξη είναι να προβληθεί το γεγονός ότι το Μοσχοφίλερο ως ΠΟΠ ποικιλία της περιοχής έχει λάβει μία ποιοτική κατεύθυνση, ανατρέποντας δεδομένα του παρελθόντος που σκίαζαν τη λάμψη και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Ειδικότερα, συμμετέχουν 13 οινοποιεία. Πρόκειται για το Κτήμα Τσέλεπου, Fteri Vinum, Vervenioti Winery, Julia & Romeo, Κτήμα Σπυρόπουλος, Κτήμα Καλογερόπουλος, Κτήμα Μορόπουλου, Οινοποιία Μπουτάρη, Bosinakis Winery, Τρουπής Winery, το νέο οινοποιείο του Λεωνίδα Νασιάκου με την ονομασία Novus Winery, το Κτήμα Παναγόπουλου και Αμπελοτεμάχιο 211 της Βασιλικής Κουμαρέλα.
Η συνάντηση με τους οινοχόους
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή εμφάνιση των οινοποιών που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή με παρουσίαση των κρασιών τους στην Ένωση Ελλήνων Οινοχόων. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναδείχθηκαν η στόχευση των «Mantinians», που είναι να ενωθούν τα οινοποιία που αξιοποιούν και εμφιαλώνουν το Μοσχοφίλερο μεταξύ τους, και να παρουσιάσουν την ποικιλία, τις δυνατότητες και τις διαφορετικές εκφράσεις της. Στην εν λόγω παρουσίαση συμμετείχαν αποκλειστικά μονοποικιλιακά κρασιά από Μοσχοφίλερο. «Επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε την εικόνα του Μοσχοφίλερου και να δείξουμε ότι έχει αλλάξει ρότα και ότι επανέρχεται δυναμικά και εκφραστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υφίστανται αφρώδη από Μοσχοφίλερο που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο σαμπάνιας, με τη μέθοδο της δεξαμενής, λευκά με παλαίωση σε βαρέλι, ροζέ, ερυθρωπά», επισημαίνει από πλευράς του Κτήματος Τσέλεπου η Ανδριανή Τσέλεπου.
Κατά την ίδια εκδήλωση με την Ένωση Ελλήνων Οινοχόων πραγματοποιήθηκε γνωριμία των οινοχόων με επισκέψεις στα βασικά terroir της Μαντινείας. Η αρχή έγινε από το αμπελοτεμάχιο «Ρίζες» του Κτήματος Τσέλεπου. Ακολούθησε η επίσκεψη στα αμπελοτεμάχια «Αγιωργίτικα», «Ζευγολατιό», «Φτέρη», «Αρχαία Μαντινεία» και «Καμπάς». Οι εκπρόσωποι των οινοποιείων αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα αμπελουργικά ζητήματα που απασχολούν τη Μαντινεία καθώς και στα διαφορετικά αμπελοτόπια και τα χαρακτηριστικά τους, ενώ ακολούθησε γευστική δοκιμή και από τα 13 οινοποιεία, στην Τρίπολη, στο wine bar restaurant Copola με κρασιά από Μοσχοφίλερο ΠΟΠ Μαντινεία. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε γεύμα με wine pairing και αρκαδικά πιάτα, με τη συμμετοχή του κάθε οινοποιείου στο wine restaurant, Villa Incognito, με οινοχόο την Υακίνθη Τυροβολά.
Για τις ανάγκες της εκδήλωσης συστήθηκε τριμελές συμβούλιο, αποτελούμενο από την Κατερίνα Μποσινάκη, τον Λεωνίδα Νασιάκο και τον Άρη Τσέλεπο. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το διοικητικό συμβούλιο για τον νεοσύστατο φορέα κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το προσεχές καλοκαίρι όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η σύσταση και υπογραφή του καταστατικού της Ένωσης.
Στο κάδρο η επανεξέταση του φακέλου
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αποκτήσει η Ένωση και νομική υπόσταση για την ανασύσταση του φακέλου για την ΠΟΠ Μαντινεία, και να υλοποιηθεί δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για την ανάδειξη της ποικιλίας. Σε ό,τι αφορά το φάκελο πρόκειται να ξεκινήσουν συζητήσεις για αναθεώρηση του φακέλου κατά το προσεχές διάστημα.