Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H Τοσκάνη δίνει νέες άδειες φύτευσης προσβλέποντας σε ηγετική θέση στην παγκόσμια σκηνή

Το «πράσινο φως» για αύξηση της έκτασης των αμπελώνων της Τοσκάνης κατά 639 εκτάρια άναψε το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας και η διοίκηση της περιφέρειας με τους οινοποιούς της περιοχής να ζητούν επιπλέον άδειες για 4.877 εκτάρια για νέες φυτεύσεις.

Πρόσφατα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση της να εξουσιοδοτήσει 818 άδειες για αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις νέων αμπελώνων, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον παραγόμενο όγκο οίνου από την περιοχή της Τοσκάνης.

Η ανάγκη αύξησης των αμπελώνων της περιοχής δεν είναι ένα καινούργιο ζήτημα, αφού όπως επισημαίνει και η αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Τοσκάνης και επικεφαλής του τομέα αγροδιατροφής, Stefania Saccardi, οι ντόπιοι παραγωγοί εδώ και χρόνια έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους για περισσότερη καλλιεργήσιμη έκταση που θα ενισχύσει τον παρασκευαζόμενο όγκο οίνου της περιοχής.

Όσοι παραγωγοί έλαβαν λιγότερο από τo 50%  της έκτασης που είχαν αιτηθεί έχουν ένα περιθώριο 30 ημερών για να αποποιηθούν την εξουσιοδότηση που τους είχε δοθεί, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του πρακτορείου αγροτικών πληρωμών της Ιταλίας (AGEA). Με το πέρας της διαδικασίας οι εξουσιοδοτήσεις, πέραν αυτών που εν τέλει δεν αξιοποιήθηκαν, θα οριστικοποιηθούν από το περιφερειακό πρακτορείο Artea, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα οικονομικής βοήθειας για την αναδόμηση των αμπελώνων.

Η διάσημη αμπελουργική ζώνη της Τοσκάνης είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού στην περιοχή παράγονται 58 κρασιά με γεωγραφικές ενδείξεις, με 52 εξ αυτών να αναγνωρίζονται ως ΠΟΠ, και τα υπόλοιπα 6 να φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ. Παράλληλα, αποτελεί «σπίτι» για περισσότερες από 12 χιλιάδες οινοποιία, γεγονός που την καθιστά την 7η σημαντικότερη περιοχή της Ιταλίας από άποψη του όγκου παραγωγής οίνου.

Η απόφαση για την αύξηση του αριθμού των αμπελώνων αντικατοπτρίζει την μακροπρόθεσμη στρατηγική της βιομηχανίας κρασιού της Τοσκάνης για να διατηρήσει την αναγνώριση της στην παγκόσμια σκηνή, και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της παγκόσμιας αγοράς συνεχίζοντας να ελκύει τους λάτρεις του οίνου, ενώ συμβαδίζει και με τις βιώσιμες πρακτικές που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί της περιοχής, στις οποίες συμπεριλαμβάνται οργανικές μέθοδοι καλλιέργειας, η διαχείριση του νερού και η ανασύσταση του υπεδάφους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...