Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Γευστική δοκιμή: Η Κρήτη φωνάζει Λευκά…

Στο τελευταίο βαγόνι της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού ανέβηκε η Κρήτη και χρειάστηκε να κυλήσει πολύ κρασί και να γράψει πολλά χιλιόμετρα σε διαδρόμους και αίθουσες γευσιγνωσίας η νέα γενιά οινοποιών, ώστε να στρέψει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας

Και το έκανε αυτό με όπλο κάτι που δεν περίμενε κανείς… Φυσικά, είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, ίσως και συμπτώσεις. Στην περίπτωσή τους ήταν ο συνδυασμός της δίψας του παγκόσμιου οινικού εμπορίου για άγνωστες ποικιλίες που μπορούσαν να σε ταξιδέψουν στον τόπο τους με τη ζήτηση για αρωματικά, χαμηλόβαθμα λευκά κρασιά, που θυμίζουν ψυχρές περιοχές οινοποίησης.

Για χρόνια η δυσκολότερη ελληνική ονομασία προέλευσης για το οινεμπόριο ήταν η Κρήτη. Μια περιοχή με πιθανότατα την παλαιότερη οινική ιστορία της χώρας αλλά κι ένας μοναδικός γαστρονομικός προορισμός. Από τη μια μεριά, το στίγμα του Μαρουβά που δεν αξιοποιήθηκε ως η ελληνική απάντηση στην Μadeira κι από την άλλη  ερυθρά με άγριες ταννίνες και αλκοόλ που σε έστελνε κατευθείαν για παυσίπονα συμπίεζαν τη συνάφεια με τα λευκά. Η Κρήτη στάθηκε τυχερή που είναι γεμάτη ποικιλίες άγνωστες ακόμα και για τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας. Στάθηκε τυχερή που είναι γεμάτη κουζουλούς που δεν θέλησαν να παρατήσουν σταφύλια που βρίσκονταν ξεχασμένα στα αμπέλια τους για χάρη άλλων ξενόφερτων. Στάθηκε τυχερή που έχει τόσο μεγάλη εδαφική διαφοροποίηση ώστε στο πιο θερμό μέρος της χώρας, να μπορούν να παραχθούν λευκά κρασιά που το αλκοόλ τους να μην ξεπερνάει το 13% δίνοντας αρκετές φορές την αίσθηση αμπελοκαλλιέργειας σε ψυχρό κλίμα.

 Ας ξεκινήσει λοιπόν η γευστική δοκιμή…

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...