Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Gardina το απόσταγμα οίνου από τον κήπο του Κατώγι Αβέρωφ

Το Κατώγι Αβέρωφ κυκλοφορεί το Gardina, ένα απόσταγμα οίνου από γηγενείς ποικιλίες του Μετσόβου. Gardina (γκαρντίνα) στην βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει κήπος. Και το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι εμπνευσμένο από το φυσικό περιβάλλον και αφιερωμένο σε αυτό.

Ο κήπος του Κατώγι Αβέρωφ φωλιάζει μέσα στα βουνά της Πίνδου. Αφουγκράζεται τη φύση, συνομιλεί με τα πουλιά και έχει για συντροφιά τα άγρια ζώα. Μέσα του, οι αυτόχθονες ποικιλίες των αμπελιών συνυπάρχουν με τα αγριολούλουδα, τα αιωνόβια δέντρα και τους αέρινους κλέφτες. Τον χειμώνα, αντέχει στις μπόρες και στους ισχυρούς ανέμους. Υπομένει το χιόνι και περιμένει την άνοιξη για να αναγεννηθεί. Το καλοκαίρι απολαμβάνει τα λαμπερά πρωινά της ύπαρξης. Κι έπειτα, το φθινόπωρο προσφέρει απλόχερα τα σταφύλια του για να γεννηθεί το Gardina.

Το Κατώγι Αβέρωφ αναβιώνει τις ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες  Πυκνoάσσα, Γκουντάμπα, Βλαχαβόνα και Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου. Τις καλλιεργεί χειρωνακτικά και το φθινόπωρο γίνεται η συλλογή των σταφυλιών, που στη συνέχεια οινοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Το κρασί που προκύπτει αποστάζεται στις εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου Κατώγι Αβέρωφ και εμφιαλώνεται για να ξεκινήσει το ταξίδι του, ώστε να μεταφέρει τα αρώματα του Μετσόβου σε όσους αγαπούν τα αποστάγματα.

Η έντονη βιοποικιλότητα του Μετσόβου, οι τέσσερις γηγενείς ποικιλίες και η επίμονη ανθρώπινη προσπάθεια συνδυάζονται και αποτυπώνονται στο απόσταγμα οίνου «Gardina». ‘Ενα απόσταγμα που συμπυκνώνει την ουσία της επιθυμίας για ζωή και δημιουργία.

Ποικιλίες: Γκουντάμπα (ερυθρή),  Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου (ερυθρή), Βλαχαβόνα (λευκή, κλώνος Ντεμπίνας) και Πυκνοάσσα (λευκή)

Παραγωγή: Η διαδικασία της παραγωγής ξεκινά με τη ζύμωση των σταφυλιών η οποία λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόχθονες ζύμες. Στη συνέχεια ο σταφυλοπολτός παραμένει σε ψυχώμενες δεξαμένες, σε θερμοκρασία 8°C, και σε αδρανή ατμόσφαιρα αζώτου, για 6 μήνες. Μετά το πέρας των έξι μηνών ο ζυμωμένος σταφυλοπολτός οδηγείται στο πιεστήριο και ο οίνος που προκύπτει αποστάζεται σε χάλκινους άμβυκες με κλασματική στήλη, όπου διαχωρίζονται τα κλάσματα της κεφαλής της καρδιάς και των ουρών. Στη συνέχεια, το απόσταγμα αραιώνεται με υπερκαθαρό νερό από αντίστροφη ώσμωση ώστε να είναι απαλλαγμένο από χλώριο, άλατα και βαρέα μέταλλα. Το υπερκαθαρό νερό επιτρέπει στα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά να αναδείξουν όλο το φάσμα και την έντασή τους. Τέλος, παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για άλλους έξι μήνες με ελεγχόμενη παρουσία οξυγόνου προκειμένου να αποκτήσει πιο στρογγυλή γεύση και να αναπτύξει το αρωματικό του δυναμικό.

Χαρακτηριστικά: Διαυγές, με καθαρό διακριτικό άρωμα βοτάνων και λουλουδιών (δεντρολίβανο και αγιόκλιμα) μαζί με νότες καφέ και σοκολάτας.  Εχει απαλή γεύση έντονης συμπύκνωσης και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Συνοδεύει: Μεζέδες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Εναλλακτικά, σιροπιαστά γλυκά όπως μπακλαβά και καρυδόπιτα. Ολοκληρώνει εντυπωσιακά ένα πλούσιο γεύμα.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.