Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Furmint: ένα παρεξηγημένο σταφύλι με λαμπρό μέλλον

Είναι μια πρόκληση που προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές να δοκιμάσουν το εγγενές λευκό σταφύλι Furmint της κεντρικής Ευρώπης, αλλά όταν το κάνουν, αγαπιέται σχεδόν παγκοσμίως, σύμφωνα με την Tatjana Puklavec από την Puklavec Family Wines της Σλοβενίας.

Απόδοση του Ζήση Πανάγου

Σε μία πρόσφατη δήλωση της η Tatjana είπε ότι λόγω της έλλειψης φήμης της ποικιλίας σταφυλιού και του ασυνήθιστου ονόματος, είναι σχετικά δύσκολο να το πουλήσει μέσω λιανοπωλητών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πουλάμε Furmint κυρίως στο εμπόριο, αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έχουμε στο Waitrose», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι μια τέτοια μη ισορροπημένη διανομή σχετιζόταν με το γεγονός ότι το σταφύλι χρειαζόταν να επεξηγηθεί, πριν το δοκιμάσουν οι καταναλωτές, κάτι που είναι δυνατό σε ένα περιβάλλον εστιατορίου, αλλά σπάνιο σε περιβάλλον λιανικής.

«Όταν το παρουσιάζουμε στον τελικό καταναλωτή, σχεδόν πάντα τους ακούμε να λένε, “δεν θέλουμε να γευτούμε κάτι που έχει γεύση γούνας ή μέντας”», σημείωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «Όμως, όταν άφηνω τους ανθρώπους να το δοκιμάσουν, όλοι το αγαπούν, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του φρέσκου στυλ του».

Στη συνέχεια είπε ότι λόγω του «ζωηρού» χαρακτήρα του, «το Furmint είναι ιδανικό για κάποιον που θέλει να γευτεί κάτι αντίστοιχο σε χαρακτήρα με το Chablis», αναφερόμενη σε μια γαλλική οινοπαραγωγική περιοχή που λατρεύουν οι Βρετανοί.

Έπειτα, το κλειδί για την ποιότητα και την ευελιξία του Furmint είναι το υψηλό επίπεδο φυσικής οξύτητάς του, καθιστώντας τα κρασιά από αυτό το σταφύλι τόσο λαμπερά όσο και εξαιρετικά μακρόβια.

Μια τέτοια φύση που να ανταποκρίνεται στην ηλικία δοκιμάστηκε από εμάς την περασμένη εβδομάδα, καθώς δοκιμάσαμε το Puklavec Furmints του 1981.

Εν τω μεταξύ, για όσους δραστηριοποιούνται στο εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου, μερικά από τα ιστορικά κρασιά του Puklavec θα είναι διαθέσιμα για γευστική δοκιμή στην εκδήλωση Bibendum στο Λονδίνο, μαζί με τις τρέχουσες κυκλοφορίες του παραγωγού, με πρωταγωνιστές το Furmint και το Sauvignon Blanc, καθώς και ένα εξαιρετικό blend και των δύο ποικιλιών.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

REPORTS

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιταλικός οινικός κλάδος έχει γνωρίσει δύο σημαντικές εξελίξεις που ενδέχεται να καθορίσουν τη μελλοντική του πορεία. Η πρώτη αφορά τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...