Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Furmint: ένα παρεξηγημένο σταφύλι με λαμπρό μέλλον

Είναι μια πρόκληση που προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές να δοκιμάσουν το εγγενές λευκό σταφύλι Furmint της κεντρικής Ευρώπης, αλλά όταν το κάνουν, αγαπιέται σχεδόν παγκοσμίως, σύμφωνα με την Tatjana Puklavec από την Puklavec Family Wines της Σλοβενίας.

Απόδοση του Ζήση Πανάγου

Σε μία πρόσφατη δήλωση της η Tatjana είπε ότι λόγω της έλλειψης φήμης της ποικιλίας σταφυλιού και του ασυνήθιστου ονόματος, είναι σχετικά δύσκολο να το πουλήσει μέσω λιανοπωλητών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πουλάμε Furmint κυρίως στο εμπόριο, αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έχουμε στο Waitrose», ανέφερε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι μια τέτοια μη ισορροπημένη διανομή σχετιζόταν με το γεγονός ότι το σταφύλι χρειαζόταν να επεξηγηθεί, πριν το δοκιμάσουν οι καταναλωτές, κάτι που είναι δυνατό σε ένα περιβάλλον εστιατορίου, αλλά σπάνιο σε περιβάλλον λιανικής.

«Όταν το παρουσιάζουμε στον τελικό καταναλωτή, σχεδόν πάντα τους ακούμε να λένε, “δεν θέλουμε να γευτούμε κάτι που έχει γεύση γούνας ή μέντας”», σημείωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «Όμως, όταν άφηνω τους ανθρώπους να το δοκιμάσουν, όλοι το αγαπούν, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του φρέσκου στυλ του».

Στη συνέχεια είπε ότι λόγω του «ζωηρού» χαρακτήρα του, «το Furmint είναι ιδανικό για κάποιον που θέλει να γευτεί κάτι αντίστοιχο σε χαρακτήρα με το Chablis», αναφερόμενη σε μια γαλλική οινοπαραγωγική περιοχή που λατρεύουν οι Βρετανοί.

Έπειτα, το κλειδί για την ποιότητα και την ευελιξία του Furmint είναι το υψηλό επίπεδο φυσικής οξύτητάς του, καθιστώντας τα κρασιά από αυτό το σταφύλι τόσο λαμπερά όσο και εξαιρετικά μακρόβια.

Μια τέτοια φύση που να ανταποκρίνεται στην ηλικία δοκιμάστηκε από εμάς την περασμένη εβδομάδα, καθώς δοκιμάσαμε το Puklavec Furmints του 1981.

Εν τω μεταξύ, για όσους δραστηριοποιούνται στο εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου, μερικά από τα ιστορικά κρασιά του Puklavec θα είναι διαθέσιμα για γευστική δοκιμή στην εκδήλωση Bibendum στο Λονδίνο, μαζί με τις τρέχουσες κυκλοφορίες του παραγωγού, με πρωταγωνιστές το Furmint και το Sauvignon Blanc, καθώς και ένα εξαιρετικό blend και των δύο ποικιλιών.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το αλκοόλ μεταξύ των νεότερων γενεών ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους παράγοντες του κλάδου. Τι θα γινόταν αν οι...

REPORTS

Πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων από το πρώτο τρίμηνο του 2025 δείχνουν μια μετατόπιση στην αμερικανική αγορά κρασιού, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, τα Hautes-Côtes de Beaune και Hautes-Côtes de Nuits έχουν αναδειχθεί σε νέα κομβικά σημεία του οινικού τοπίου της Βουργουνδίας. Κάποτε αναφερόμενοι...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια, το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνει την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ελαφρά μείωση τιμών, κυριαρχία της Βουργουνδίας στις δημοπρασίες και αύξηση του μεριδίου μικρότερων περιοχών καθώς και ανοδική πορεία των λευκών οίνων αποτελούν τις κύριες...

REPORTS

Το αμερικανικό ουίσκι και κρασί βρίσκονται στον δοκιμαστικό δεύτερο κατάλογο αντιποίνων σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ που αποκάλυψε την Πέμπτη 8 Απριλίου η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η εξέταση, ανάλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, όπως η αλυσίδα παραγωγής, η βελτίωση...