Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Clarion: Ένα νέο σταφύλι ριζωμένο στην καρδιά του χειμώνα

Το Κέντρο Οπωροκηπευτικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακάλυψε Ένα νέο οινικό σταφύλι, που ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα και θα το ονομάσει και επίσημα φέτος.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πολλοί αμπελουργοί και οινοποιοί, δεν έχουν ιδέα ότι τα σταφύλια μπορούν πραγματικά να καλλιεργηθούν στο ψυχρό κλίμα της Μινεσότα και άλλων βόρειων πολιτειών και ότι τα κρασιά που προκύπτουν μπορεί να είναι εξαιρετικά. Σύμφωνα με το Wines Vines Analytics, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 235 οινοποιεία στο Μίσιγκαν, 139 στο Ουισκόνσιν, 92 στη Μινεσότα και 42 στο Βερμόντ. Αυτά τα οινοποιεία μπορεί να εισάγουν μερικά από τα σταφύλια που χρειάζονται από άλλες πολιτείες με θερμότερα κλίματα, αλλά θέλουν επίσης να έχουν δικούς τους αμπελώνες, όπου τα σταφύλια μπορούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε ψυχρότερες συνθήκες.

Το Κέντρο Οπωροκηπευτικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ίδρυσε το Fruit Breeding Farm για να αναπτύξει ανθεκτικές μηλιές το 1908 και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής αμπέλου κρασιού σε ψυχρό κλίμα τη δεκαετία του 1970. Το πρόγραμμα ονόμασε το πρώτο του ανθεκτικό στο κρύο κόκκινο σταφύλι, Frontenac, το 1995, και στη συνέχεια ονόμασε άλλα τέσσερα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Matthew Clark, αναπληρωτή καθηγητή εκτροφής και οινολογίας σταφυλιών στο Πανεπιστήμιο, και τον Drew Horton, ειδικό οινολογίας στο Κέντρο Οπωροκηπευτικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μια έκτη ποικιλία θα ονομαστεί επίσημα Clarion φέτος. Παλαιότερα γνωστό ως MN 1220, το Clarion είναι ένα λευκό οινοποιό σταφύλι που αξιολογείται στο Κέντρο Ερευνών για περισσότερα από 20 χρόνια και παράγει σταθερά κρασιά κορυφαίας ποιότητας. Δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο σε όλες τις περιοχές της Μινεσότα, μερικές από τις οποίες είναι η ζώνη 4, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν τακτικά στους -30 ° F το χειμώνα. Η Clarion έχει δοκιμάσει καλά σε κλίματα της ζώνης 5 στην Αϊόβα και το Ουισκόνσιν και οι αμπελουργοί και στις δύο πολιτείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φύτευση της νέας ποικιλίας σταφυλιού.

Το όνομα Clarion επιλέχθηκε, επειδή η λέξη-κλειδί για να περιγράψει τον χαρακτήρα του κρασιού ήταν «φωτεινό»…

Το Clarion, του οποίου οι γονείς ήταν VB86-4 (Seyval Blanc x Pinot Noir) x Frontenac (Riparia 89 x Landot 4511), είναι ευκολότερο να το διαχειριστείς στον αμπελώνα από άλλα ανθεκτικά στο κρύο σταφύλια, εν μέρει επειδή έχει μια λιγότερο έντονη συνήθεια ανάπτυξης. Η όρθια ανάπτυξή του και οι καλές θέσεις βολής του επιτρέπουν να τα πάει καλά σε συστήματα προπόνησης VSP ή υψηλής καλωδίωσης. Ενώ το Clarion έχει μέτρια ευαισθησία στο ωίδιο και τη μαύρη σήψη, οι μολύνσεις από περονόσπορο και γκρίζα μούχλα δεν ήταν πρόβλημα. Τα τσαμπιά των σταφυλιών είναι χαλαρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης των ασθενειών και των εντόμων.

Το Πανεπιστήμιο κυκλοφορεί το Clarion ως «ανοιχτή ποικιλία» και ζητά από φυτώρια να παράγουν την ποικιλία. Διατίθεται απόθεμα χωρίς ιούς για τη δημιουργία μητρικών μπλοκ και περιορισμένος αριθμός αμπέλων θα πωληθεί σε αμπελώνες το 2023.

 

ΠΗΓΗ: winebusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...