Η εκδήλωση έφερε κοντά ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επαγγελματίες για να συζητήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τομέας του οίνου. Το συνέδριο ξεκίνησε την Πέμπτη 15 Μαΐου με μια ολομέλεια στην οποία συμμετείχαν ο Kym Anderson, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Οικονομίας Οίνου στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, και ο Rafael del Rey, σύμβουλος διεθνών αγορών οίνου.
Ειδικότερα, το συνέδριο αποτέλεσε επίσης το πλαίσιο για τη γενική συνέλευση της EuAWE, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Raúl Compés, διευθυντής του CIHEAM Σαραγόσα επανεξελέγη αντιπρόεδρος της EuAWE. Η ένωση ιδρύθηκε το 2020 με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των Ευρωπαίων οικονομολόγων οίνου και την ενίσχυση των σχέσεων εντός του κλάδου.
Παράλληλα, η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα (UNIZAR), το CIHEAM Σαραγόσα (Διεθνές Κέντρο Ανώτερων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών) και το CITA (Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Αγροδιατροφής της Αραγονίας). Υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA), το Τμήμα Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων της Αραγονίας, τον Δήμο της Σαραγόσα, την τράπεζα Cajamar και τη Mercazaragoza.
Έπειτα, οι συζητήσεις στη Σαραγόσα ανέδειξαν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές και τις επιπτώσεις τους στις εξαγωγές ευρωπαϊκού οίνου. Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς θα είναι ουσιώδης για τους παραγωγούς σε όλη την Ευρώπη. Το συνέδριο ανέδειξε τόσο τους κινδύνους όσο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, καθώς η παγκόσμια ζήτηση εξελίσσεται και νέες προκλήσεις αναδύονται για έναν από τους σημαντικότερους αγροτικούς τομείς της Ευρώπης.
Ο Kym Anderson αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές εμπόριο οίνου και οινοπνευματωδών ποτών. Εξήγησε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις δασμών από τις Η.Π.Α. επηρεάζουν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλες χώρες που εξάγουν στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με τον Anderson, οι δασμοί αυτοί επηρεάζουν τόσο την προθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν, όσο και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές των καταναλωτικών δαπανών κατά τη διάρκεια οικονομικών υφέσεων.
Την ίδια στιγμή, ο Rafael del Rey επικεντρώθηκε στις πρόσφατες τάσεις των διεθνών αγορών οίνου. Παρουσίασε τις τρέχουσες απειλές και ευκαιρίες για τους παραγωγούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ισπανίας ως σημαντικής εξαγωγικής χώρας. Ο Del Rey ανέδειξε τη μεταβολή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις αναδυόμενες αγορές και τη σημασία της προσαρμογής των στρατηγικών μάρκετινγκ στις νέες παγκόσμιες συνθήκες.
Κατά τη διάρκεια των ημερών 15 και 16 Μαΐου, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επιστημονικές εργασίες με θεματολογία που περιλάμβανε τη συμπεριφορά των καταναλωτών, την οργάνωση της βιομηχανίας, τις ρυθμιστικές πολιτικές που επηρεάζουν τον τομέα του οίνου, τις πρακτικές βιωσιμότητας, τα αγρονομικά ζητήματα, τη διαχείριση επιχειρήσεων, τις στρατηγικές μάρκετινγκ και τον οινικό τουρισμό. Στόχος του συνεδρίου ήταν να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των παραγόντων που διαμορφώνουν το μέλλον της παραγωγής και του εμπορίου οίνου.
Εν κατακλείδι, εκτός από τις ακαδημαϊκές συνεδρίες, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από διάφορες ονομασίες προέλευσης της Αραγονίας: Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Somontano, Aylés και Urbezo. Το Σάββατο 17 Μαΐου, οργανώθηκαν τεχνικές επισκέψεις σε αμπελώνες στις περιοχές Campo de Borja και Cariñena. Αυτές οι εκδρομές επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τις τοπικές αμπελουργικές πρακτικές και τα περιφερειακά χαρακτηριστικά, απευθείας από τους παραγωγούς.
