Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ιταλία και Κροατία στα πρόθυρα ευρωπαϊκής δικαστικής διαμάχης για την ονομασία του Prosecco

H Κροατία επιθυμεί την κατοχύρωση ως ΠΟΠ ενός δικού της απεριτίφ ονόματι Prošek, όμως ο Σύνδεσμος Ιταλών Οινοποιών Federvini ισχυρίζεται πως η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη, καθώς η ονομάσια είναι παράφραση του ιταλικού Prosecco.

Μία δικαστική διαμάχη φαίνεται αναπόφευκτη για τις δύο χώρες, μετά την επίσημη αίτηση της Κροατίας για να κατοχυρώσει το Prošek ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης,  αίτηση που δημοσιεύτηκε στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Σεπτεμβρίου. Η ιταλική απάντηση ήταν άμεση, απαιτώντας την ακύρωση της αίτησης από την Κροατική πλευρά καθώς «αποτελεί επίθεση στην ιταλική κουλτούρα», δίνοντας περιθώριο 60 ημερών πριν οδηγηθούν οι δύο πλευρές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Micaela Pallini, πρόεδρος της Federvini, υπογράμμισε πως τυχόν αναγνώριση από ευρωπαϊκής πλευράς του κροατικού όρου, θα οδηγούσε σε παρερμηνείες και σε μπέρδεμα του ευρωπαίου καταναλωτή, ενώ θα μείωνε τις εξαγωγές ιταλικού Prosecco, ασχέτως αν τα δύο είδη κρασιών είναι όμοια αποκλειστικά και μόνο σε όνομα.

Το ιταλικό Prosecco αποτελεί αφρώδες οίνο ενώ το κροατικό Prošek έχει γλυκιά γεύση, ώντας ένα απεριτίφ, που παράγεται αποκλειστικά με αποξηραμένα σταφύλια από την περιοχή της Δαλματίας.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Stefano Patuanelli, έχει ανακοινώσει την δημιουργία μία ομάδας εμπειρογνώμων ώστε να εξετάσουν προσεκτικά το θέμα και την κροατική αίτηση. Η ιταλική πλευρά κινείται ώστε να προστατέψει ένα πολύτιμο αγαθό που εξάγει σε ποσοστό 50% της ετήσιας παραγωγής, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ ετησίως.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο διεθνές συνέδριο Tomorrow Tastes Meditarranean στην Καλαμάτα (13-14 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη παρουσίαση και προβολή οίνων της Μεσσηνίας στα πλαίσια του προγράμματος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...