Του Γιώργου Λαμπίρη
Τέσσερις ποικιλίες θα παρουσιαστούν σε βάθος χρόνου στην αγορά κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, ακολουθώντας την φιλοσοφία παλαιότερων προσπαθειών που έχουν υλοποιηθεί από το οινοποιείο του Άνω Διακοπτού στην ορεινή Αιγιαλεία, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτή της αναβίωσης του Καλαβρυτινού προ 16 ετών αλλά και του νεότευκτου Σιδερίτη. Η φετινή οινοποίηση από Σιδερίτη κυκλοφορεί σε 2.200 φιάλες. Πρόκειται για βιολογικό κρασί με ελάχιστες παρεμβάσεις που παράγεται από αυτόριζο αμπελοτόπι που τοποθετείται γεωγραφικά στην παράκτια Αιγιαλεία.
Η ενασχόληση με τις «ξεχασμένες» ποικιλίες
Δίνοντας το στίγμα του οινοποιείου για τα επόμενα χρόνια ο κύριος Παπαγιαννόπουλος αναφέρεται στις δύο νέες ετικέτες που κυκλοφόρησαν φέτος την ξηρή Μαυροδάφνη και τον Σιδερίτη. «Πέρυσι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο πορτοκαλής Αγριπιώτης. Αλλά και παλαιότερα το 2005 είχαμε αναβιώσει μία ξεχασμένη ποικιλία, το Καλαβρυτινό. Υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο για άλλες τέσσερις τοπικές ποικιλίες, τις οποίες σκοπεύουμε να αναδείξουμε. Πρόκειται για ποικιλίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε πολύ παλιούς αυτόριζους αμπελώνες. Έχουμε οινοποιήσει πολύ μικρές ποσότητες και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε φυτεύσεις των συγκεκριμένων ποικιλιών».
Απόκτηση ή ενοικίαση μη παραγωγικών αμπελοτεμαχίων για την ανάδειξη της παραδοσιακής καλλιέργειας
«Επί της ουσίας το ένα μέρος της δραστηριότητάς μας αφορά την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών. Από την άλλη επιδιώκουμε τη διατήρηση παλαιών αμπελώνων της περιοχής, είτε μέσω απόκτησής τους, είτε μέσω ενοικίασης. Πρόκειται για αμπελοτεμάχια μεγάλης ηλικίας, τα οποία δεν είναι πλέον παραγωγικά. Επίσης για όσους επιθυμούν να τα διατηρήσουν στην ιδιοκτησία τους, καλύπτουμε τα έξοδα καλλιέργειας ώστε να μείνουν παραγωγικά τα αμπέλια τους. Επιθυμία μας είναι παραμείνει ζωντανή η παραδοσιακή καλλιέργεια στο κύπελλο, αλλά και να κάνουμε τουλάχιστον τα κρασιά εκχυλίσεως από αμπέλια μεγάλης ηλικίας, τα οποία θα έχουν πολύ πιο ευγενικές τανίνες και καλύτερη εξέλιξη στο χρόνο».
Εξαγόμενο το 86% της παραγωγής
Αυτή τη στιγμή το οινοποιείο Τετράμυθος εξάγει το 86% της παραγωγής με προορισμούς να είναι μεταξύ άλλων οι σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Κεμπέκ, η Ελβετία αλλά και η Ιταλία. Συνολικά ο Τετράμυθος συστήνεται στους οινόφιλους με οκτώ ετικέτες στη σειρά των βιολογικών ετικετών και επιπλέον έντεκα στη φυσική σειρά οίνων.
Στον επενδυτικό τομέα το οινοποιείο της Αιγιαλείας έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει αρχής γενομένης από τον μήνα που διανύουμε, το έβδομο κατά σειρά επενδυτικό του πρόγραμμα με «ευγενή αύξηση του όγκου παραγωγής του οινοποιείου με περιέκτες που ταιριάζουν καλύτερα στα κρασιά μας, αλλά και με αναβαθμίσεις ή προσθήκες στο εργαστήριό μας. Σε ετήσια βάση κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξελιχθεί προς το καλύτερο η εργασία μας και να μπορούμε να αποτυπώνουμε με συνέπεια το terroir και τον χαρακτήρα της περιοχής».
Αριθμός ετικετών
Ετικέτες: 8 βιολογικά – 11 φυσικά
Σύνολο παραγωγής 2020: 250.000 φιάλες/έτος
Ιδιοπαραγωγή βιολογικού: 140 στρέμματα
Παραγωγή από συνεργαζόμενους αμπελοκαλλιεργητές: 210 στρέμματα από 9 βιοκαλλιεργητές
Συνολική έκταση καλλιέργειας: 350 στρέμματα