Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρώτη μείωση στην επιλεξιμότητα για Πράσινο Τρύγο

Μετά την ολοκλήρωση του Διοικητικού Ελέγχου από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, διαφοροποιείται και μάλιστα σημαντικά η επιλεξιμότητα (μείωση άνω του 25%) αυτών που υπέβαλλαν αίτηση για την ένταξή τους στο μέτρο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα που αφορά την πρώιμη συγκομιδή.

Ενώ αρχικά υπεβλήθησαν 722 αιτήματα που αφορούσαν εφαρμογή του μέτρου της πρώιμης συγκομιδής για 7.850 στρέμματα προϋπολογισμού 2.200.000 €, μετά τον Διοικητικό Έλεγχο κρίθηκαν επιλέξιμοι 540 αιτούντες για 5.700 στρέμματα προϋπολογισμού 1.600.000 €.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε επιτόπιο επίπεδο πλέον και αναμένεται νέα μείωση μετά το πέρας των επιτόπιων ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι μετά από αίτημα της ΚΕΟΣΟΕ το μέτρο της πρώιμης συγκομιδής, θα περιλαμβάνεται στο εξής για τα επόμενα χρόνια ως μόνιμη επιλογή στο ΕΠΣ (Εθνικό Φάκελο) με αρχικό προϋπολογισμό τα 500.000 €, που θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα αιτήματα. Η ΚΕΟΣΟΕ θεωρεί ότι σαν μέτρο η πρώιμη συγκομιδή παρ’ ότι πρέπει ν’ αποφεύγεται, αποτελεί ένα ύστατο εργαλείο άμυνας για τον Έλληνα αμπελουργό, προκειμένου να καταφεύγει σε ακραίες συνθήκες, όπως η σημερινή, ώστε να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισοδηματικό επίπεδο από την καλλιέργεια.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του μέτρου εντός του Εθνικού Φακέλου για το 2021 που ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ ύψους 369.000 € θα αυξηθεί, επίσης, δεδομένου και του ότι τα αναπορρόφητα κονδύλια στον Εθνικό Φάκελο ανέρχονται σήμερα στα 2.500.000 € περίπου.

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...