Οι οινοπαραγωγοί έχουν ‘’τιμήσει’’ τις τοπικές ποικιλίες Koshu και Muscat Bailey A, αλλά τα τελευταία χρόνια οι φυτεύσεις διεθνών ποικιλιών σταφυλιού έχουν ανέβει αισθητά, όπως και οι εγχώριες πωλήσεις κρασιού. Όσον αφορά στις διεθνείς ποικιλίες, στη περιοχή Yamanashi, που αποτελεί την πιο σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή, έχουν ευδοκιμήσει το Syrah και το Tempranillo.
Ο Γιαπωνέζος δημοσιογράφος οίνου Yoko Obara αναφέρει την σημερινή εποχή ως ‘’Japan Wine Boom’’. Η εξάπλωση και η φήμη των οινοποιείων έχει βοηθήσει στην δημιουργία μιας νέας κατηγορίας καταναλωτή ‘’ικανού να ακολουθήσει τις ιστορίες κάποιων συγκεκριμένων οινοποιών και να αγοράσει τα κρασιά τους’’, αναφέρει τοπικός οινοποιός στο Wine Enthusiast.(1)
Το Koshu είναι γνωστό για τα αρώματα λευκού ροδάκινου, αχλαδιού και γιασεμιού, ενώ θεωρείται πολύ ντελικάτο. Αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής παραγωγής της Ιαπωνίας και αποτελεί την πιο σημαντική ποικιλία της χώρας.
Η Nagano, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση οινοπαραγωγική περιοχή, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Το κλίμα είναι αρκετά ατίθασο με τυφώνες και βροχοπτώσεις που εμποδίζουν την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.
Ένα οινοποιείο, με την επωνυμία Villad’est Winery έχει φυτεύσει στη συγκεκριμένη περιοχή αμπελώνες με τη γαλλική ποικιλία Pinot Noir και στηρίζει, ότι το συγκεκριμένο κλίμα ευνοεί κρασιά με ήπιες εκφράσεις που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν σε γαστρονομικό επίπεδο τις γεύσεις της γιαπωνέζικης κουζίνας. (1)
Ανάμεσα σε άλλες ποικιλίες που έχουν βρεθεί στη περιοχή, αναφέρονται το Merlot και το Ryugan, μια ποικιλία Vitis Vinifera που βρίσκει τις ρίζες της στην Ασία, πιθανολογείται η προέλευσή της στη Κίνα και χρησιμοποιείται για ξηρά κρασιά ποιότητας.
Στο βόρειο, κρύο νησί του Hokkaido, οινοποιοί έχουν φυτεύσει γερμανικές και άλλες ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ψυχρά κλίματα. Οι πολύ ψυχροί χειμώνες ωθούν τους παραγωγούς να θάβουν τα αμπέλια για να τα προστατεύσουν! Κύριο κλιματολογικό χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας και η χαμηλή υγρασία.
Κάτι που τονίζει τον βαθμό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή είναι η εγκαθίδρυση του οινοποιού από τη Βουργουνδία, Etienne de Montille, που πειραματίζεται με Pinot Noir και Chardonnay.
H ποιότητα του σταφυλιού και άρα και του κρασιού ανεβαίνει ταχύτατα, κάτι που ανεβάζει σιγά σιγά το γιαπωνέζικο κρασί και το ευθυγραμμίζει με τα παγκόσμια επίπεδα ποιότητας. Παράλληλα, οι εξαγωγική στήριξη και ιδεολογία επίσης βρίσκονται σε άνοδο, μαζί με την γιαπωνέζικη κουζίνα και την φήμη της έξω από τη χώρα, ενώ το παγκόσμιο κοινό ενδιαφέρεται όλο και πιο πολύ για το γιαπωνέζικο κρασί.
(1) Πηγή Wine Enthusiast