Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Θερμιδικό περιεχόμενο και ψηφιακές πληροφορίες θα αναγράφονται σε αλκοολούχα ποτά

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της SpiritsEurope, Ulrich Adam, οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης εκπόνησαν με επιτυχία τη δέσμευση του 1ου ορόσημου να παρέχουν στην αγορά της ΕΕ αλκοολούχα ποτά με πληροφορίες σχετικά με το ενεργειακό τους περιεχόμενο στην ετικέτα.

Παρουσιάζεται καινοτομία με στόχο την πιο “διάφανη” σχέση παραγωγού-καταναλωτή μέσω της καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή όσον αφορά το προϊόν.

«Η πρώτη μας έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου δείχνει ότι ο κλάδος κατόρθωσε να διασφαλίσει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, περίπου ότι 1 στις 4 φιάλες διαθέτουν ήδη τέτοιες πληροφορίες, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 50% και 66% έως το τέλος του 2021 και του 2022 αντίστοιχα.», επισήμανε ο Ulrich Adam.

Οι στόχοι μας αποτελούν μέρος μιας πολυετούς εθελοντικής συμφωνίας – του λεγόμενου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) για την ενημέρωση των καταναλωτών – το οποίο διευκολύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019. Το MoU παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές πληροφορίες και οι καταχωρίσεις συστατικών θα πρέπει να διατίθενται στους καταναλωτές αλκοολούχων ποτών, δεδομένου ότι δεν είναι υποχρεωτικές σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ.

Ειδικότερα στην ετικέτα του προϊόντος αναγράφονται:

1. Θερμιδικό περιεχόμενο (kcal, kJ)
– ανά 100 ml
– ανά μεζούρα σερβιρίσματος

2. Άμεσες ψηφιακές πληροφορίες για τα συστατικά
– μέσω QR code ή
– barcode

Το MoU απέδειξε την αξία του παρέχοντας στον κλάδο ένα κατάλληλο, εναρμονισμένο μακροπρόθεσμο πλαίσιο που διέπει την παροχή διατροφικών πληροφοριών και την καταχώριση συστατικών για αλκοολούχα ποτά που πωλούνται στην ΕΕ. Αυτό, με τη σειρά του, επέτρεψε στον κλάδο να σημειώσει ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη, φέρνοντας όλο και περισσότερα προϊόντα με επισήμανση στους ευρωπαίους καταναλωτές με ειδικές πληροφορίες για τις SKU, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που επιβάλλεται επί του παρόντος από τους κανόνες της ΕΕ.

«Παρά τη δύσκολη αγορά και τις τεράστιες προκλήσεις που παρουσίασε η κρίση του COVID-19 το 2020, είμαστε υπερήφανοι που αναφέρουμε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων επισήμανσης και την παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές των πληροφοριών που αναζητούν.»

Christian Porta, Πρόεδρος της spiritsEUROPE

Δείτε το pdf ΕΔΩ

Πηγή seaop.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή με χαρές, χορούς, γέλια και φαγοπότι. Τα φαγητά που απλώνονται στο τραπέζι της Λαμπρής ποικίλουν από περιοχή...

REPORTS

Σημαντική μείωση στις εισαγωγές κρασιού κατέγραψε η Ελβετία το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global (IHS). Η χώρα εισήγαγε κρασί συνολικής αξίας 1,177...

REPORTS

Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας διέσχισε μια χρονιά μεγάλων αντιθέσεων το 2024, η οποία χαρακτηρίστηκε από μειωμένους όγκους, ανθεκτικές αξίες εξαγωγών, αυξανόμενη εξάρτηση από τις...

REPORTS

Η χρήση καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες αποτελεί ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική στο πλαίσιο της βιώσιμης γεωργίας. Αυτές οι καλλιέργειες, που εγκαθίστανται ανάμεσα στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...