Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αντισυμβατική και μια τυπική Μαλαγουζιά συναντιούνται σε ένα μοναδικό αφιέρωμα

Σε µια περιοχή όπου οι συνθήκες της αµπελουργίας καθίστανται ιδανικές το Οινοποιείο Monsieur Nicolas προτείνει τη δική του σπιρτόζα Μαλαγουζιά. Από αµπελώνες ΠΓΕ Παλλήνη του Κτήµατος Μάτσα, που φυτεύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα αποτελέσµατα εγκλιµατισµού της Μαλαγουζιάς αποδεικνύονται εξαιρετικά.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με την αύρα της λίμνης Πλαστήρα

Η Μαλαγουζιά του Γιώργου Καραμήτρου είναι μέρος της ανατρεπτικής και αντισυμβατικής σειράς κρασιών MOI, JE M’EN FOUS! του Winery Monsieur Nicolas που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και ταξιδεύει και στις 5 ηπείρους! Οι αμπελώνες της Μαλαγουζιάς εκτείνονται στη σκιά των Αγράφων, δέχονται απαλά την αύρα της λίμνης Ν. Πλαστήρα και καλλιεργούνται υπό την αιγίδα του οινοποιού Γιώργου Καραμήτρου. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα ροδάκινου, λεμονανθού, πορτοκαλιού, γιασεμιού και εξωτικών φρούτων. Είναι ένα φρέσκο, μέτριας οξύτητας, απολαυστικό και πολυδιάστατο, γεμάτο κρασί με παιχνιδιάρικη, σπιρτόζα διάθεση, το οποίο, ας σημειωθεί, διατίθεται και σε Magnum συσκευασία, ενώ κερδίζει κάθε χρόνο βραβεία ποιότητας και καινοτόμου σχεδιασμού σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Συνοδεύει ιδανικά ελαφρά πιάτα με θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες.

Αναζητώντας το παρελθόν του οινοποιείου, από την εποχή της Τουρκοκρατίας η οικογένεια Καραμήτρου εγκαθίσταται κάτω από τα Άγραφα, στο χωριό του Μεσενικόλα. Έκτοτε αγοράζει και φυτεύει αμπελώνες και ξεκινά να ασχολείται με την αμπελουργία, ασχολία που φτάνει μέχρι και σήμερα, τέσσερις γενιές μετά. Ο Γιάννης Καραμήτρος παίρνει τα ηνία γύρω στο 1960 και προχωρά στην απόκτηση νέων αμπελώνων, στην αντικατάσταση των γερασμένων κλημάτων με νέα, και στη δοκιμή νέων ποικιλιών. Ο γιος του, Γιώργος Καραμήτρος αναλαμβάνει λίγο αργότερα την επιχείρηση και ακολουθεί κάθε νέα εξέλιξη στην κατανάλωση, στο εμπόριο και στην τεχνολογία του κρασιού.

ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΟΠ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ Το οινοποιείο Μεσενικόλα ιδρύθηκε τελικά το 2000 από τον Γιώργο Καραμήτρο, δίνοντας έμφαση στην παράδοση, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Το σύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται στη ζώνη ΠΟΠ Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα με δυναμικότητα 1.000.000 φιάλες ετησίως.

Μοναδική, όπως η δηµιουργός της

Οι αμπελώνες του Κτήματος Μάτσα καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ στο πλαίσιο διατήρησης υψηλής ποιότητας στην παραγωγή του οίνου, ακολουθεί αυστηρή χειροδιαλογή σταφυλιού. Έτσι, αφού τρυγηθούν στις ώρες της ημέρας με τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, μόνο τα πιο «ποιοτικά» σταφύλια διαλέγονται με προορισμό τη δεξαμενή ζύμωσης. Ακολουθεί τυπική λευκή οινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση, με σκοπό την απελευθέρωση αρωμάτων ικανών για τη δημιουργία μιας τυπικής Μαλαγουζιάς. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες με χρήση επιλεγμένων στελεχών ζυμομυκήτων. Αφού τελειώσει η ζύμωση, πραγματοποιείται ανάδευση των λεπτών λασπών μέχρι και την εμφιάλωση, που θα προσδώσουν πιο έντονα αρώματα αλλά κυρίως όγκο και σώμα στο τελικό προϊόν.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΓΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙ Η Ρωξάνη Μάτσα ενημερώνει ότι η περίοδος Οκτωβρίου ’18-Αυγούστου ’19 κύλησε με υψηλότερες βροχοπτώσεις (588 mm) σε σχέση με τη μέση βροχόπτωση (517mm) της περιοχής και ο χειμώνας ήταν σχετικά ψυχρός με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. Οι σχετικά χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες Μαρτίου και Απριλίου οδήγησαν στην οψιμότερη άνθιση (22/5/2019) των αμπελιών κατά 13 ημέρες σε σχέση με τη μέση ημερομηνία άνθισης. Σημαντική επίδραση στο ύψος των αποδόσεων και την ποιότητα των σταφυλιών, είχαν οι βροχοπτώσεις στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου, αλλά και η πολύ καλή και επίκαιρη κατανομή τους μέσα στο διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα τον καλό εφοδιασμό των πρέμνων σε νερό, ώστε να ανταπεξέλθουν στην ξηρή και θερμή περίοδο που ακολούθησε μέχρι τον τρυγητό, χωρίς όμως καύσωνες. Ο τρυγητός ξεκίνησε με 10 ημέρες καθυστέρηση σε σχέση με το 2018. Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή και με πολύ καλή τεχνολογική ωριμότητα.

ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ Μοναδικό κρασί η Μαλαγουζιά του 2019 που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά, έντονο και πολύπλοκο αρωματικά, με λευκοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Κυριαρχούν αρώματα φρούτων όπως πεπόνι, βερίκοκο και εσπεριδοειδή που πλαισιώνονται από ώριμα και γλυκά αρώματα μελιού και γιασεμιού. Εξαιρετική πιπεράτη γεύση με φινέτσα και μεγάλης διάρκειας επίγευση που δένει με το σύνολο με τον χαρακτήρα μελιού που βγάζει. Λιπαρό σώμα, με όμορφη ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τον αλκοολικό βαθμό (12,5%)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου...

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Σ’ άμεση ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνων Προέλευσης (EFOW), αφού «Η αγορά της Αμερικής δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...