Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα, ανανεωμένη προσέγγιση λιαστού «Vinsanto» από το κτήμα Αργυρού

Η Σαντορίνη, γνωστή για την ιστορία της ειδικής οινοποίησης του κρασιού Vinsanto, και το Κτήμα Αργυρού, διακεκριμένο οινοποιείο του νησιού, “συνεργάζονται” και παρουσιάζουν δύο νέες, ανανεωμένες ετικέτες.

Το βινσάντο (Vinsanto) της Σαντορίνης είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί με σκούρο μπρούτζινο χρώμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ Σαντορίνης).

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος. Η μία θεωρία θέλει η ονομασία του να προέρχεται από την χρήση του για τη καθολική Θεία Ευχαριστία (Ιταλικά vino santo: “οίνος άγιος”), ενώ η άλλη ότι υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού (Ιταλικά vino di Santorini: “οίνος από την Σαντορίνη”).

Το κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη, διακεκριμένο οινοποιείο του νησιού, επανέρχεται δυναμικά με διάθεση ανανέωσης παρουσιάζοντας μια νέα σειρά ετικετών Vinsanto.

Από τη φετινή χρονιά θα κυκλοφορήσει δύο Vinsanto όπου και τα δύο θα αναφέρουν σοδειά. Το πρώτο ονομάζεται “First Release”, είναι η μετενσάρκωση του κλασικού Vinsanto 4 ετών παλαίωσης σε βαρέλι και εκφράζει τη νεαρότερη πλευρά αυτού του μοναδικού στυλ κρασιού.

Το δεύτερο προέρχεται από παλαιότερη σοδειά και λέγεται “Late Release”. Ουσιαστικά, είναι ένα Vinsanto με 16 χρόνια παλαίωσης που έρχεται να αντικαταστήσει τόσο αυτό των 12 ετών όσο και των 20 ετών. Ένα Vinsanto που μας δείχνει την πολυπλοκότητα του δεύτερου, ενώ παράλληλα διατηρεί τη ζωντάνια του πρώτου.

Πληροφορίες για τις δύο νέες ετικέτες και τις οινοποιήσεις παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

Estate Agyros Vinsanto First Release

Το νεαρότερο Vinsanto του Κτήματος Αργυρού δείχνει τι θα πει νεότητα για ένα τέτοιο κρασί. Τα Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μαζεύονται αυστηρά από πολύ παλιούς αμπελώνες στην Επισκοπή, ηλικίας τουλάχιστον δύο αιώνων, ειδικά επιλεγμένοι για αυτό το στυλ. Η συγκομιδή γίνεται αργότερα από την συνηθισμένη ημερομηνία τρύγου για τα ξηρά κρασιά, δίνοντας δραματικά χαμηλές αποδόσεις. Τα σταφύλια απλώνονται στον ήλιο για περίπου δέκα μέρες, ακολουθεί φυσική ζύμωση και περίπου τρία χρόνια ωρίμασης σε παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές, ενώ η επιπλέον ωρίμαση διαρκεί τέσσερα χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Ένα πλούσιο κρασί που εστιάζει στο φρούτο. Έτοιμο να το απολαύσετε την στιγμή που κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ μπορεί να παλαιώσει στην φιάλη σχεδόν για πάντα. Η τελική απόδοση για αυτό το κρασί πλησιάζει τα 75ml ανά τετραγωνικό μέτρο αμπελώνα.

Estate Agyros Vinsanto Late Release

Είναι το παλαιότερο κρασί της γκάμας των Vinsanto του Κτήματος Αργυρού.  Τα Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι μαζεύονται αυστηρά από πολύ παλιούς αμπελώνες στην Επισκοπή, ηλικίας τουλάχιστον δύο αιώνων, ειδικά επιλεγμένοι για αυτό το στυλ. Η συγκομιδή γίνεται αργότερα από την συνηθισμένη ημερομηνία τρύγου για τα ξηρά κρασιά, δίνοντας δραματικά χαμηλές αποδόσεις. Τα σταφύλια απλώνονται στον ήλιο για περίπου 14 μέρες. Ακολουθεί φυσική ζύμωση και περίπου τρία χρόνια ωρίμασης σε παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές, ενώ η επιπλέον ωρίμαση διαρκεί δεκαέξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Ένα κρασί έντονο, πολύπλοκο και με ιδιαίτερο βάθος που κόβει την ανάσα. Έτοιμο να το απολαύσετε την στιγμή που κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ ο χρόνος κυριολεκτικά δεν το αγγίζει. Η τελική απόδοση για αυτό το κρασί πλησιάζει τα 60ml ανά τετραγωνικό μέτρο αμπελώνα.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.