πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή µε την ποικιλία ήταν το καλοκαίρι του 2005 όταν ένας υπερήλικας αµπελουργός από την περιοχή της Επιδαύρου στο άκουσµα πως είµαι οινολόγος µε πλησίασε και ζήτησε να µου δείξει µια ποικιλία που είχε στο αµπέλι του. Τρία χρόνια µετά ο Γιώργος Σκούρας κατά τη διάρκεια µιας δοκιµής στο οινοποιείο ανέφερε πως είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του µια άγνωστη ενδογενής ποικιλία της περιοχής της Αργολίδας, το Μαυρόστυφο, και είχαν είδη σχεδιάσει να ασχοληθούν επισταµένα µε αυτό. Στο Κτήµα ερευνούσαν για την ποικιλία από το 2001 όταν ο γεωπόνος και αείµνηστος φίλος του κ. Σκούρα, ο Αριστείδης Ζούζιας, του τη συνέστησε µέσω της αµπελογραφίας του Νταβίδη.
Τα επόµενα χρόνια θα περνούσαν παρακολουθώντας την αµπελουργική και οινολογική συµπεριφορά σταφυλιών από διάσπαρτα παλαιά κλήµατα ώσπου το 2009 το Κτήµα πληροφορήθηκε πως το φυτώριο VNB είχε προβεί σε προετοιµασία φυτών. Έτσι το 2010-11 πραγµατοποιήθηκε η πρώτη φύτευση στο Γυµνό από το συνεργάτη αµπελουργό του κτήµατος Βαγγέλη ∆ρίτσα.
Το 2013 ξεκίνησαν οι πρώτες οινοποιήσεις πειραµατικές και µη τόσο γλυκών όσο και ξηρών κρασιών και το 2018 δηµιουργήθηκε ένας νέος αµπελώνας την περίοδο αναµπέλωσης του Κτήµατος στην περιοχή Κλεισούρα Αργολίδος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σκούρας, «το σηµαντικότερο στοιχείο του Μαυρόστυφου είναι η ισχύς της έκφρασης της προσωπικότητάς του», γι’ αυτό και µετά τη δηµιουργία του Τιτάνα 2013, το Κτήµα σκοπεύει να προχωρήσει και στην κυκλοφορία τουλάχιστον ενός ξηρού κρασιού της ποικιλίας. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Γιάννης Παπαργυρίου πιστεύει πως «έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει η ναυαρχίδα των ελληνικών ερυθρών ποικιλιών για ξηρούς οίνους, θέλει όµως ψάξιµο και πολλή δουλειά . ∆ιαθέτουµε 0,45 εκτάρια µε Μαυρόστυφο. Τα πρώτα 0,2 εκτάρια εµβολιάστηκαν µε την ποικιλία το 2015 και τα υπόλοιπα το 2016. Αυτό που έχουµε παρατηρήσει ως τώρα αµπελουργικά είναι πως στη διαχείρισή του σίγουρα απαιτείται πράσινος τρύγος και υποµονή ως την πλήρη φαινολική ωριµότητα έτσι ώστε να µπορεί να εκφραστεί πλήρως και να δώσει καλά αποτελέσµατα».
Επιπλέον σηµαντικά αµπελουργικά και οινολογικά θετικά στοιχεία που παρουσιάζει το Μαυρόστυφο είναι η ιδιαίτερη αντοχή και ανθεκτικότητα στις ξηροθερµικές συνθήκες, η υψηλή αναλογία φλοιών και γιγάρτων προς τη σάρκα, η ικανότητα να διατηρεί ικανοποιητικά επίπεδα οργανικών οξέων υπό στρεσογόνες υδατικές συνθήκες, καθώς και ο σχετικά παρατεταµένος ετήσιος βιολογικός του κύκλος.
Επίσηµα ως τώρα έχουν κυκλοφορίσει τρεις ετικέτες εµφιαλωµένου κρασιού από Μαυρόστυφο. Ο Τιτάνας 2013 απο το Κτήµα Σκούρα, Μαυρόστυφο Strange Bird 2015 και το Τhe Unique Mavrostyfo από το Κτήµα Παπαργυρίου.