Με διοργανώτρια την Winetuned & Vinnnovation στην έκθεση συμμετείχαν 60 οινοποιεία από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, βάζοντας το καθένα εξ αυτών τη δική του πινελιά στον καμβά του οινικού γίγνεσθαι της χώρας. Κι αυτό τόσο με τις καθιερωμένες ποικιλίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού αμπελώνα όσο και με φιλόδοξες επιλογές σε ποικιλίες όπως η Λημνιώνα, το Μούχταρο και η Μαυροκουντούρα.

Ειδικότερα, η φετινή Central Wine Fair 2025 φάνηκε πιο ώριμη και πιο εξωστρεφής από ποτέ. Η μεταφορά της στην Αίγλη Ζαππείου έδωσε έναν άλλο παλμό: το ιστορικό κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, γέμισε με εκατοντάδες ετικέτες, τον βόμβο των επισκεπτών και τον ρυθμικό ήχο από τα ποτήρια που γέμιζαν και ξαναγέμιζαν. Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, επαγγελματίες και οινόφιλοι κινούνταν ανάμεσα στα περίπτερα, χαρτογραφώντας στην πράξη την Κεντρική Ελλάδα μέσα σε λίγα τετραγωνικά.

Εν συνεχεία, η φιλοσοφία της Central Wine Fair παραμένει ξεκάθαρη: ένα ετήσιο ραντεβού που δεν περιορίζεται σε μια απλή γευστική δοκιμή, αλλά λειτουργεί ως «βιτρίνα» για τον αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας, τις ποικιλίες του, το δυναμικό παλαίωσης, αλλά και τις νέες, πιο ανήσυχες φωνές που διαμορφώνουν το αύριο του ελληνικού κρασιού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι οινόφιλοι και οι επαγγελματίες του οίνου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κλασικές ετικέτες, να ανακαλύψουν μικροοινοποιίες, να συμμετάσχουν σε θεματικές γευσιγνωσίες, καθώς και να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους πίσω από το κρασί. Η εικόνα που προέκυπτε, όσο προχωρούσε η ημέρα, ήταν καθαρή: η Κεντρική Ελλάδα όχι μόνο «δίνει το παρών» αλλά διεκδικεί όλο και πιο δυναμικά τη θέση της στο επίκεντρο του ελληνικού οινικού χάρτη.

Ανάμεσα στις δεκάδες ετικέτες, μια ομάδα κρασιών ξεχώρισε τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν το terroir και την οινοποιητική φιλοσοφία των δημιουργών τους.
Τα κρασιά που ξεχώρισαν στο Central Wine Fair είναι τα εξής:
Η Λημνιώνα Young Vineyards 2021 του Κτήματος Ζαφειράκη από τον Τύρναβο επιβεβαιώνει γιατί η ποικιλία έχει αναδειχθεί σε «σημαία» της νέας Θεσσαλίας. Στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, φράουλα, κεράσι, ρόδι με διακριτικές νύξεις βοτάνων που χαρίζουν φρεσκάδα και βάθος. Στο στόμα το κρασί είναι μεσαίου σώματος, δροσερό, με ζωηρή αλλά ισορροπημένη οξύτητα και φίνες, βελούδινες τανίνες. Η επίγευση είναι ζουμερή, φρουτώδης, με το κόκκινο φρούτο και το διακριτικό βοτανικό στοιχείο να μένουν για ώρα.
Το Σαββατιανό Oak Matured 2022 της Μικροοινοποιίας Μυλωνά αναδεικνύει την πιο σύνθετη, πληθωρική πλευρά της αττικής ποικιλίας. Η μύτη είναι πολύπλοκη, με ροδάκινο, αχλάδι και εσπεριδοειδή να συνυπάρχουν με λευκά άνθη, χαμομήλι και νότες βανίλιας, σοκολάτας και δροσερής μέντας από το βαρέλι. Στο στόμα το κρασί είναι γεμάτο, με κρεμώδη υφή, ζωηρή οξύτητα που «κρατάει» το σύνολο και μακριά επίγευση όπου τα φρούτα και τα ξηροκάρπια μπλέκουν αρμονικά με το διακριτικά ξυλώδες φόντο.

Συμπληρωματικά, το Vradiano Merlot 2017 του Gikas Winery συνδυάζει τον εξωτισμό της σπάνιας Βραδυανό με τη βελούδινη πλευρά του Merlot. Στη μύτη ξεδιπλώνονται ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, νότες κέδρου και μια ελαφρώς γήινη, σοβαρή διάσταση. Στο στόμα το κρασί εμφανίζεται μεσαίου προς γεμάτου σώματος, με καλή οξύτητα και ζουμερές, καλοδουλεμένες τανίνες. Η επίγευση είναι επίμονη, με το μαύρο φρούτο και τα μπαχαρικά να αφήνουν μια αίσθηση ζεστασιάς.

Το Μεσενικόλα Ερυθρός Ξηρός 2022 του Winery Monsieur Nicolas by G. Karamitros είναι ο ζωντανός πρεσβευτής του Μαύρου Μεσενικόλα. Η μύτη είναι λουλουδένια, με αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους, ενώ το ρουμπινί χρώμα προϊδεάζει για την ένταση. Στο στόμα η ποικιλία, σε χαρμάνι με Syrah και Carignan, δίνει ένα κρασί με πλούσιο σώμα, τρυφερή, σχεδόν «βορειοευρωπαϊκή» υφή, μαλακές τανίνες και επίγευση γεμάτη κόκκινο φρούτο και άνθη, που επιμένει διακριτικά χωρίς να βαραίνει.
Το Χίλια Κλήματα Ερυθρός 2022 της Puro Karathanos, από την Καρδίτσα, κινείται στο ύφος ενός σύγχρονου, γαστρονομικού ερυθρού κρασιού. Στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, κεράσι, βατόμουρο, φράουλα – πλαισιωμένα από νότες ντομάτας, βοτάνων και μπαχαρικών, χαρακτηριστικές των ποικιλιών του θεσσαλικού αμπελώνα που συμμετέχουν στο χαρμάνι. Στο στόμα οι τανίνες είναι ήπιες αλλά παρούσες, η οξύτητα δροσιστική και η επίγευση αφήνει μια αίσθηση ζουμερού κόκκινου φρούτου και ελαφριάς πικάντικης νότας, που το κάνουν ιδανικό για φαγητό.
Παράλληλα, ο Ορειβάτης Ερυθρός 2023 της Akriotou Microwinery αποτελεί μία από τις λίγες εκφράσεις της ποικιλίας Pinot Noir στον ελληνικό αμπελώνα. Η μύτη είναι καθαρά φρουτώδης, με κεράσι, φράουλα, δαμάσκηνο και φραγκοστάφυλο, πλαισιωμένα από διακριτικά μπαχαρικά και μια ανάλαφρη γήινη πινελιά. Στο στόμα το κρασί είναι μεσαίου σώματος, με μεταξένιες τανίνες και αισθητή, ζωηρή οξύτητα που του δίνει ενέργεια. Η επίγευση είναι φρουτώδης, με το κόκκινο κεράσι να μένει στο στόμα, υπογραμμίζοντας τον δροσερό, ορεινό χαρακτήρα του.
Η Μαυροκουντούρα 2022 του Κτήματος Αβαντίς από την Εύβοια δείχνει για ακόμη μια φορά πόσο επιβλητική μπορεί να γίνει η ποικιλία όταν δουλευτεί με σοβαρή οινοποίηση. Στη μύτη ξεχωρίζουν τα ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, η βανίλια, ο καφές και τα γλυκά μπαχαρικά από την παλαίωση σε βαρέλι. Στο στόμα το κρασί είναι γεμάτο, με ώριμες, πυκνές αλλά βελούδινες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και δομή που παραπέμπει σε κρασί με προοπτική εξέλιξης. Η επίγευση είναι μακρά, με το μαύρο φρούτο και το μπαχαρικό να εναλλάσσονται μέχρι την τελευταία γουλιά.
Επιπλέον, η Kydonitsa Αγέλη 2024 της Οινοποιίας Λύκος έφερε μια δροσερή, αρωματική ανάσα μέσα στον καταιγισμό των ερυθρών. Στη μύτη ξεδιπλώνονται έντονα αρώματα κυδωνιού, λεμονιού, λάιμ, γκρέιπφρουτ, αχλαδιού και πεπονιού, μαζί με λευκά άνθη, δίνοντας ένα πολύχρωμο και ταυτόχρονα κομψό αρωματικό προφίλ στο κρασί. Στο στόμα η Κυδωνίτσα είναι ζωντανή, με καλή οξύτητα, μεσαίο σώμα και μια μακριά, δροσιστική επίγευση όπου το κίτρο και το κυδώνι έχουν τον πρώτο λόγο.

Το Ερίβωλος Φθία OMIROS Syrah Single Vineyard είναι η πιο «σκοτεινή» και συγκεντρωμένη εκδοχή της διεθνούς ποικιλίας στην Κεντρική Ελλάδα. Στη μύτη κυριαρχούν τα ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, βατόμουρο και δαμάσκηνο, πλαισιωμένα από χαρακτηριστικό μαύρο πιπέρι, καπνό και μια ανεπαίσθητη γήινη νότα που προδίδει το ιδιαίτερο μικροκλίμα των αμπελώνων στο Καλλίδρομο. Στο στόμα το κρασί είναι γεμάτο, με έντονες αλλά καλοδομημένες τανίνες, δροσερή οξύτητα και στιβαρή δομή που υπόσχεται όμορφη παλαίωση. Η επίγευση είναι μακριά, πικάντικη, με το πιπέρι και το μαύρο φρούτο να υπογράφουν την τελευταία εντύπωση.
Το Ρήγμα Ερυθρός 2022 του Κτήματος Παπουτσή, από την ΠΓΕ Κοιλάδας Αταλάντης, είναι ένα blend Merlot και Cabernet Sauvignon από βιολογικούς αμπελώνες. Στη μύτη ξεχωρίζουν το κεράσι και το δαμάσκηνο, με μια χαρακτηριστική νότα μαύρης ελιάς που χαρίζει μεσογειακό χαρακτήρα. Στο στόμα το κρασί είναι ισορροπημένο, με μαλακές τανίνες, καλή δομή και μια γευστική παλέτα που επαναλαμβάνει το κόκκινο φρούτο και την ελιά. Η επίγευση έχει διάρκεια και αφήνει μια αίσθηση ωριμότητας και γαστρονομικής ευελιξίας.
Εν κατακλείδι, καθώς η μέρα έκλεινε και τα φώτα στην Αίγλη Ζαππείου χαμήλωναν, η αίσθηση ήταν πως η Central Wine Fair 2025 λειτούργησε σαν συμπυκνωμένος καθρέφτης της Κεντρικής Ελλάδας: διαφορετικά ύψη και εδάφη, ποικιλίες κλασικές και σπάνιες, μικρές ιστορίες ανθρώπων που αποφάσισαν να επενδύσουν στο αμπέλι και στο κρασί. Από τη Λημνιώνα και το Μαύρο Μεσενικόλα μέχρι τη Μαυροκουντούρα, το Σαββατιανό και την Κυδωνίτσα, οι ποικιλίες μίλησαν με καθαρή φωνή, δείχνοντας ότι η «καρδιά» της χώρας δεν είναι πια μόνο ένα σημείο στον χάρτη, αλλά μια ζωντανή, συνεχώς εξελισσόμενη οινική δύναμη.
























