Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, μετά τη διήμερη χαλαζόπτωση στους αμπελώνες επικράτησαν συνθήκες υψηλής υγρασίας για μεγάλη χρονική διάρκεια που ενδέχεται να ευνοήσει την είσοδο παθογόνων στις πρόσφατες πληγές (κυρίως του βοτρύτη), με τα συμπτώματα να αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες.
Η προστασία με ψεκασμό σε αμπέλια που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ενώ σ’ αμπέλια όπου έχει γίνει κατεργασία εδάφους με φρέζα είναι αδύνατο να εισέλθει μηχάνημα μέσα στο αμπέλι. Ωστόσο, κατά κανόνα, η επικράτηση ζεστού και ξηρού καιρού μετά από χαλαζόπτωση αποτρέπει την εξέλιξη των ασθενειών βοηθώντας στη συντομότερη επούλωση των πληγών και μειώνοντας τη δυναμική ανάπτυξης των παθογόνων.
Στα αμπέλια, όμως των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι επικρατεί παρατεταμένη περίοδος με συνθήκες υψηλής υγρασίας και απαιτείται προστασία κατά των παθογόνων μυκήτων που συνήθως επωφελούνται από τις πληγές που δημιουργούνται.
Μετά από ανοιξιάτικες χαλαζοπτώσεις, πότε πρέπει να κλαδεύονται τα αμπέλια ; Γενικά, υπάρχουν δυο περιπτώσεις :
- Εάν όλα τα σταφύλια έχουν καταστραφεί και οι βλαστοί είναι σπασμένοι ή χτυπημένοι μέχρι τη βάση τους, το κλάδεμα είναι απαραίτητο. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η αναγέννηση νέων υγιών βλαστών που θα χρησιμοποιηθούν για το επόμενο χειμερινό κλάδεμα και να γίνει η κατάλληλη διαχείριση της βλάστησης στο επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να αποφευχθεί η ασθενής και θαμνώδης ανάπτυξη βλάστησης στο πρέμνο.
- Εάν οι βλαστοί δεν είναι ούτε σπασμένοι ούτε ξεφυλλισμένοι και υπάρχουν άθικτα σταφύλια, δεν χρειάζεται κλάδεμα καθώς η ανάπτυξη των μεσοκάρδιων βλαστών θα συμβάλει στην ανανέωση της βλάστησης.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διαχείριση του κλαδέματος συμβουλευτείτε τους τοπικούς γεωπόνους.
Συνοψίζοντας, από πλευράς φυτοπροστασίας, στα αμπέλια που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι, είτε κλαδευτούν είτε όχι, απαιτείται αυξημένη επιτήρηση κατά των παθογόνων μυκήτων (ωίδιο, περονόσπορος, βοτρύτης). Η νέα βλάστηση που αναγεννιέται είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα παθογόνα (οι νεαροί βλαστοί είναι συχνά ζωηροί και αναπτύσσονται σε περιόδους υψηλής πίεσης από τα παθογόνα).
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων μπορείτε να δείτε εδώ.
