Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Syrah Master στη χώρα των Αβάντων

Όταν οι άλλοι φύτευαν Cabernet Sauvignon, ο Απόστολος Μούντριχας επέλεγε Syrah

Η ιστορία του Κτήματος Αβαντίς, αν και επίσημα ξεκινάει το 1994, στην πραγματικότητα βρίσκει τις ρίζες της πολλά χρόνια νωρίτερα στο χωριό Μύτικας της Εύβοιας, όπου μεγάλωσε ο ιδρυτής Απόστολος Μούντριχας. Το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς εμφιαλώθηκε από τον Απόστολο στις 5 Μαρτίου 1994, σοδειάς 1993.Έχτισε ένα μικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι και ξεκίνησε γεμάτος όνειρα και
πάθος αναδεικνύοντας τελικά την Εύβοια ως αξιόλογη αμπελουργική περιοχή, διευρύνοντας με χρόνιο αίτημά του τον Τοπικό Οίνο Ευβοίας και εμπλουτίζοντάς τον με ποιοτικές συνιστώμενες ποικιλίες.

Όλα τα ερυθρά κρασιά του Κτήματος Αβαντίς βασίζονται στη ποικιλία Syrah και παρόλα αυτά το κάθε ένα έχει τη προσωπικότητά του.

Πριν από 20 χρόνια ο Απόστολος Μούντριχας ήταν ο πρώτος που φύτεψε τη διεθνή ποικιλία Sauvignon Blanc στην Εύβοια. Όμως το όνομά του είναι συνυφασμένο με την κοσμοπολίτικη ερυθρή ποικιλία Syrah. Τη φύτευσε όταν όλοι έβαζαν Cabernet Sauvignon, την οινοποιεί 16 χρόνια, επενδύοντας κόπο και χρόνο σε μικροοινοποιήσεις και φυτεύσεις διαφορετικών κλώνων. Πρόκειται για κλώνους που καλλιεργούνται πολλά χρόνια στον Ροδανό, έως και κλώνους από την Barossa Valley της Αυστραλίας, με τους οποίους το Κτήμα Αβαντίς πειραματίζεται στο ποιοτικό δυναμικό των ιδιόκτητων αμπελοτοπίων στο Αφράτι Εύβοιας.
Ας σημειωθεί ότι όλα τα ερυθρά Αβαντίς βασίζονται στο Syrah και παρόλα αυτά το κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του. Τριανταφυλλένιο, φρουτώδες και ανάλαφρο το Κτήμα Αβαντίς Ροζέ, καθημερινό, εύκολο στην αρμονία του το Κτήμα Αβαντίς Ερυθρό, το οποίο όσο πλησιάζουν οι γιορτές δίνει τη θέση του στο πολύπλοκο Κτήμα Αβαντίς Syrah, το οποίο επιδέχεται παλαίωση 12 ετών. Για πιο απαιτητικές περιστάσεις ο πολυβραβευμένος Αγιος Χρόνος και φυσικά το Collection, το ο πιο σπάνιο κρασί του Κτήματος Αβαντίς αλλά και το επιδόρπιο Princess. Τέλος την πλούσια γκάμα συμπληρώνει το Freedom, που απολαμβάνει την «φυσική του ελευθερία».

Φωτογραφίες Γεωργία Καραμαλή

 

syrah master

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...