Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παραμένει επίκαιρο το ψήφισμα του OIV από το 2012 για μείωση του αλκοόλ στα κρασιά

Το ψήφισμα OIV-OENO 394A-2012, που υιοθετήθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια του 35ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αμπέλου και Οίνου στη Σμύρνη της Τουρκίας, θεσπίζει ένα τεχνικό πλαίσιο για τη μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλη στους οίνους, είτε μερικώς είτε πλήρως.

Το ψήφισμα περιγράφει συγκεκριμένες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της εξάτμισης υπό κενό, των διεργασιών με μεμβράνες και της απόσταξης, ως βιώσιμες τεχνικές για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς και στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στις σύγχρονες πρακτικές οινοποίησης.

Αναλυτικότερα, το έγγραφο διευκρινίζει ότι οι οίνοι που υποβάλλονται σε μείωση της αλκοόλης πρέπει να πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν απαλλαγμένοι από οργανοληπτικά ελαττώματα. Η διαδικασία πρέπει να διεξάγεται υπό την επίβλεψη οινολόγου ή ειδικευμένου τεχνικού, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του οίνου. Οι απαιτήσεις αυτές αποσκοπούν στη διασφάλιση της ακεραιότητας του οίνου, ενώ παράλληλα προσαρμόζονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών για προϊόντα με χαμηλότερο αλκοόλ.

Παράλληλα, μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτό το ψήφισμα είναι η ανάγκη ευθυγράμμισης των οίνων με τις νέες καταναλωτικές τάσεις. Η Valérie Lempereur από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου τονίζει ότι οι τεχνικές αυτές ανοίγουν νέες ευκαιρίες στην αγορά, προσφέροντας προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ενώ, υπογραμμίζει ότι η αλλαγή αυτή αντανακλά μια στροφή προς πιο μετριοπαθείς καταναλωτικές συνήθειες. Ωστόσο, η Lempereur προειδοποιεί επίσης ότι η επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτεί συνεργασία μεταξύ παραγωγών και ερευνητών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα δεν διακυβεύεται.

Ο Fernando Zamora, καθηγητής στη Σχολή Οινολογίας του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili, σημειώνει την αυξανόμενη ζήτηση για οίνους με χαμηλή και καθόλου αλκοόλη, η οποία οδήγησε τον OIV να εγκρίνει μέτρα που επιτρέπουν τόσο τη μερική μείωση του αλκοόλ όσο και τη σχεδόν ολική αποαλκοολοποίηση, με τελικό επίπεδο αλκοόλ κάτω από 0,5%. Προσθέτει ότι η προσαρμογή αυτή αντιμετωπίζει επίσης τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί υψηλότερες συγκεντρώσεις σακχάρων στα σταφύλια, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα αλκοόλης στους οίνους, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ανισορροπίες στη γεύση και τη δομή.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί δίλημμα για τους οινοποιούς. Ενώ η συγκομιδή των σταφυλιών νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων αλκοόλ, κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τη φαινολική ωριμότητα, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Οι τεχνικές μείωσης της αλκοόλης προσφέρουν μια λύση, βοηθώντας τους παραγωγούς να εξισορροπήσουν τα κρασιά τους, διασφαλίζοντας ότι διατηρούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά χωρίς να κατακλύζονται από υπερβολική περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Έπειτα, ο Matthias Schmitt, καθηγητής οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Hochschule Geisenheim, υπογραμμίζει τη σημασία των προηγμένων μεθόδων μείωσης της αλκοόλης, όπως η απόσταξη υπό κενό και οι διεργασίες με μεμβράνες, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Η απόσταξη υπό κενό, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως οι κωνικές στήλες περιστροφής, αφαιρεί την αλκοόλη σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, διατηρώντας το αρωματικό προφίλ του κρασιού. Οι διεργασίες μεμβρανών, συμπεριλαμβανομένης της αντίστροφης όσμωσης, μπορούν να διαχωρίσουν την αλκοόλη χωρίς να επηρεάσουν άλλα βασικά συστατικά. Ωστόσο, και οι δύο μέθοδοι απαιτούν ακρίβεια για τη διατήρηση της οργανοληπτικής ταυτότητας του κρασιού.

Ο Adriaan Oelofse, επικεφαλής της οινολογικής καινοτομίας στη Νότια Αφρική, επισημαίνει ότι η αποαλκοολοποίηση θέτει τεχνικές και εμπορικές προκλήσεις. Η μείωση της περιεκτικότητας σε αιθανόλη μπορεί να επηρεάσει την οργανοληπτική αντίληψη του κρασιού, μειώνοντας την πολυπλοκότητα τόσο στη μύτη όσο και στον ουρανίσκο. Επιπλέον, η αλκοόλη λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα σταθερότητας με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω από το κόστος παραγωγής και τους διαφορετικούς κανονισμούς στις διεθνείς αγορές, οι οποίοι περιπλέκουν την εμπορική διανομή των κρασιών με αποαλκοολυμένο αλκοόλ.

Η βιομηχανία οίνου αντιμετωπίζει τώρα το καθήκον να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές ώστε να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους. Οι οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ προσφέρουν διαφορετικό αισθητηριακό προφίλ από τους παραδοσιακούς οίνους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επικοινωνία των ιδιοτήτων τους χωρίς να χάνεται η πολιτιστική σημασία του κρασιού. Το ψήφισμα του OIV αποσκοπεί στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και παράδοσης, διασφαλίζοντας ότι οι αποαλκοολυμένοι οίνοι πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και αυθεντικότητας που αναμένουν οι καταναλωτές.

Εν κατακλείδι, με τον αμπελοοινικό τομέα να εξελίσσεται, η αποαλκοολούχιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς πιο περιεκτικά και σύγχρονα προϊόντα. Με τη συνεχή έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι παραγωγοί μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών, διατηρώντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αξίες που έχουν διαμορφώσει την οινοποίηση σε όλη την ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...