Σημειώνεται εδώ πως παρόμοιο πρόγραμμα «τρέχει» από την περασμένη προγραμματική περίοδο για τον αμπελώνα Σαντορίνης με επιδότηση 76,5 ευρώ ετησίως το στρέμμα. Αναλυτικότερα, για τον Αμπελώνα Αττικής προκηρύχθηκε μελέτη η οποία και θα διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο και τον υπολογισμό του ετήσιου ύψους ενίσχυσης. Στη σχετική απόφαση αναφέρονται τα εξής:
Φυσικό αντικείμενο της πράξης:
Ο αμπελώνας της Αττικής είναι ένας από τους αρχαιότερους και ιστορικότερους αμπελώνες της χώρας, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερα μορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά. Είναι μονοποικιλιακός αμπελώνας στον οποίο κυριαρχεί σε ποσοστό 90% η ποικιλία σαββατιανό. Η ευρύτερη περιοχή της Αττικής όπου εκτείνεται ο αμπελώνας, περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, οι οποίοι τον προστατεύουν από τους ψυχρούς ανέμους, ενώ τα πεδινά τμήματα επηρεάζονται από τους θερμούς νοτιάδες. Το ευεργετικό κλίμα και η μορφολογία της περιοχής είναι ιδανικό για την 4 αμπελοκαλλιέργεια και το είχαν εκμεταλλευτεί οι κάτοικο από την αρχαιότητα ακόμη. Η διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή της Αττικής κρίνεται πολύ σημαντική, αφενός λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει (καλλιέργεια σε χαμηλό κύπελο, εκτατικής μορφής και χαμηλών εισροών, ιστορικής σημασίας αμπελώνας) και αφετέρου λόγω της γειτνίασής της με την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή , την πρωτεύουσα της χώρας.
Ο αμπελώνας της Αττικής χρίζει προστασίας τόσο για τα περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει όσο και για την διάθεση εξαιρετικής ποιότητας πρώτης ύλης, προς μεταποίησης σε γειτονικά οινοποιεία που λειτουργούν και ως μονάδες οινοτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Για τους ανωτέρω λόγους και προκειμένου να προστατευθεί ο Αττικός αμπελώνας απαιτείται η εκπόνηση μελέτης / εμπειρογνωμοσύνης η οποία θα τεκμηριώσει την αναγκαιότητα ενίσχυσής του μέσα από το ΣΣ ΚΑΠ και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Καν (ΕΕ) 2021/2115.
Η μελέτη/εμπειρογνωμοσύνη θα αφορά:
1. Καταγραφή της υφισταμένης κατάστασης ως προς την έκταση που καταλαμβάνει ο Αττικός αμπελώνας, των ποικιλιών που καλλιεργούνται και τις μεθόδους καλλιέργειας που ακολουθούν οι αμπελοκαλλιεργητές. Στοιχεία θα ληφθούν τόσο από τον Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) όσο και από το αμπελοκομικό μητρώο ενώ θα υπάρξει διαβούλευση και με τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αμπελοκαλλιεργητών.
2. Περιγραφή του πεδίου εφαρμογής της παρέμβασης, της διάρκειας και του είδους των δεσμεύσεων για τους δικαιούχους που θα ενταχθούν στην προτεινόμενη νέα παρέμβαση που θα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνικών καλλιέργειας, οι οποίες πρέπει να υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και άλλες σχετικές απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στο άρθρο 70 του Καν (ΕΕ) 2021/2115.
3. Τα παραπάνω θα περιληφθούν στο σχέδιο Τεχνικού Δελτίου της προτεινόμενης παρέμβασης το οποίο είναι τυποποιημένο, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία.
4. Σύνταξη μελέτης για τον υπολογισμό του ετήσιου ύψους ενίσχυσης με βάση την απώλεια εισοδήματος ή το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από την ανάληψη των δεσμεύσεων για τους δικαιούχους.