Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε προ πανδημίας επίπεδα τα αποθέματα οίνων και γλεύκων

Στο ύψος των 1.519.667 hl καταγράφηκαν με 31/7/2024 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του ΥΠΑΑΤ, στις 31/10/2024.

Τα αποθέματα οίνων και γλευκών εμφανίζονται μειωμένα κατά 11,75% σε σύγκριση με το 2023 (1.722.059 hl) τα οποία με τη σειρά τους εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 2,68% σε σύγκριση με τα αποθέματα του 2022. Η μείωση του όγκου των αποθεμάτων συναρτάται ευθέως και από τον μειωμένο όγκο οινοπαραγωγής του 2023 (1.376.700 hl).

Ο όγκος των αποθεμάτων του 2024, είναι μειωμένος κατά 13,61% σε σύγκριση με το μέσο όρο δεκαετίας και είναι αμφίβολο το κατά πόσο επαρκούν για τις εμπορικές ανάγκες των οινοποιείων, δεδομένης και της χαμηλής σε όγκο σύμφωνα με την  πρώτη εκτίμηση οινοπαραγωγής του 2024 που ανέρχεται σε 1.378.000 hl.

Τον μεγαλύτερο όγκο αποθεμάτων  καταγράφουν ως συνήθως οι λευκοί οίνοι χωρίς ΓΕ (366.093 hl) σε ποσοστό 24,29% του συνόλου (30,21% / 2023), ενώ οι οίνοι με ΠΓΕ, καταγράφουν υψηλό ποσοστό επίσης της τάξης του 36,41% του συνόλου.

To ύψος των αποθεμάτων, σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή της κατανάλωσης οίνων στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση της οριστικής οινοπαραγωγής τον Μάρτιο του 2025.

Ακολουθεί ο διαχρονικός πίνακας εξέλιξης των αποθεμάτων οίνων και γλευκών, από το 1990 έως το 2024:

 

πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.