Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στη Φλωρεντία στην 3η Greek Wine Day 20 ελληνικά οινοποιεία που ανοίγουν δρόμους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/11 στη Φλωρεντία η 3η Greek Wine Day, η σπουδαιότερη εκδήλωση για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία.

Μεταξύ των 20 ελληνικών oινοποιείων* που συμμετείχαν, ήταν και τρία από τη Σαντορίνη, τα οινοποιεία Χατζηδάκη, Βασάλτης και Βενετσάνος, τα οποία παρουσίασαν τα κρασιά τους και έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να καταλάβουν την ποιότητα και τη σπανιότητα των κρασιών της θηραϊκής γης.

Την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 300 άτομα, κυρίως επαγγελματίες του χώρου του κρασιού της Ιταλίας. Μεταξύ άλλων, το “παρών” έδωσαν ο 1ος Ιταλός Master of Wine Gabriele Gorelli, δημοσιογράφοι, ο Έλληνας σεφ Στέλιος Σάκαλης, βραβευμένος για 5 συνεχή χρόνια με αστέρι Michelin, εισαγωγείς οίνων, κάβες από την Τοσκάνη και άλλες περιοχές της Ιταλίας, εστιατόρια, οινοπαραγωγοί, ο πρόεδρος των νέων οινολόγων της Τοσκάνης, σομελιέ εστιατορίων, blogger, κ.λπ.

“Η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική οινική κληρονομιά, μια παράδοση χιλιετιών στην παραγωγή κρασιού. Η Ιταλία είναι μια χώρα με πλούσια οινική κουλτούρα, μια χώρα στην οποία το ελληνικό κρασί θα πρέπει να κατακτήσει μια εξέχουσα θέση, να αποκτήσει μια ξεχωριστή ταυτότητα. Στα φημισμένα ιταλικά εστιατόρια βλέπουμε να υπάρχουν κρασιά από τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική, τον Καναδά και άλλες χώρες, όμως το ελληνικό κρασί απουσιάζει αδικαιολόγητα. Είναι προφανές ότι απαιτείται η συνεργασία και η συμβολή όλων μας όχι μόνο προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και για την εδραίωση πολιτιστικών και εμπορικών δεσμών επωφελών για όλους”, σημειώνει ο Χάρης Παπανδρέου, διοργανωτής της Greek Wine Day.

“Καθώς η παγκόσμια αγορά γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, η προβολή του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία θα ανοίξει νέους δρόμους για τον γαστρονομικό τουρισμό, προσελκύοντας λάτρεις και γνώστες και δημιουργώντας μια αδιαμφισβήτητη υπεραξία. Η εκδήλωση αυτή, επομένως, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία μιας στέρεης γέφυρας μεταξύ των πολιτισμών της Ελλάδος και της Ιταλίας και όχι μόνο” συνεχίζει ο κος Παπανδρέου, σημειώνοντας παράλληλα πως η προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία δεν αφορά μόνο την εμπορική πτυχή, αλλά είναι πρωτίστως μια πράξη αναγνώρισης μιας βαθιάς παράδοσης που αξίζει να μελετηθεί και να εκτιμηθεί όπως της αρμόζει.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επίσης γνωστό ότι στην τέταρτη έκδοση του οδηγού I vini del cuore (τα κρασιά της καρδιάς μας), που σύντομα θα κυκλοφορήσει στις πιο σημαντικές πλατφόρμες έκδοσης, τόσο σε ebook όσο και σε έντυπη μορφή, περιλαμβάνονται για πρώτη φορά πέντε ελληνικά κρασιά και πιο συγκεκριμένα: η “Σκυτάλη 2022” από το Οινοποιείο Χατζηδάκη, το “Γη και Ουρανός 2021” από το Οινοποιείο Θυμιόπουλος, το “Λημνιό 2021” από τον Ανατολικό Αμπελώνα, το “Μούχταρο 2021” από το Κτήμα Μουσών και το “Azzardà Blanc de Noit” από Milia Riza. Κατά τη διάρκεια της Greek Wine Day, βραβευτηκαν από τα πέντε κρασιά, αυτά που συμμετείχαν στην έκθεση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Άμισθου Προξενείου της Ελλάδας στη Φλωρεντία. Συνδιοργανωτής ήταν η FISAR Firenze (Federazione Italiana Sommelier Albergatori Ristoratori).

* Αναλυτικά τα οινοποιεία που συμμετείχαν: Οινοποιείο Αλεξάκη (Κρήτη), Κτημα Άλφα (Αμύνταιο), Ανατολικός Αμπελώνας (Θράκη), Οινοποιείο Μπελίδη (Μακεδονία), Κτήμα Χρυσοχόου (Νάουσα), Οινοποιείο Διαμαντάκης (Κρήτη), Οινοποιείο Ντούγκος (Ραψάνη), Οινοποιείο Χατζηδάκη (Σαντορίνη), Κτήμα Χατζημιχάλη (Κεντρική Ελλάδα), Οινοποιείο Τζίμας (Ήπειρος), Κτήμα Γκούμα (Ζάκυνθος), Κτήμα Μουσών (Θήβα), Οινοποιείο Νικολού (Αττική), Oenops (Δράμα), Ορεάλιος Γη (Κεφαλονιά), Philos Wines (Νεμέα), Αμπελώνες Θυμιόπουλος (Νάουσα), Οινοποιείο Βακάκη (Σάμος), Οινοποιείο Βασάλτης (Σαντορίνη), Οινοποιείο Βενετσάνος (Σαντορίνη).

ΠΗΓΗ: atlantea.news

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...