Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Φρούτα, δροσιά και γεύση στα ροζέ από Ξινόµαυρο που συναρπάζουν τον ουρανίσκο των οινόφιλων

Αναδεικνύοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά µιας πραγµατικά πολύπλευρης εγχώριας ποικιλίας, τα ροζέ από Ξινόµαυρο συναρπάζουν τον ουρανίσκο των απανταχού οινόφιλων.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

ROSÉ XINOMAVRO 2022

ΚΤΗΜΑ ΤΑΡΑΛΑ

Απαλό τριανταφυλλί χρώµα, αρώµατα φρούτων του δάσους και γεµάτη γεύση, αλλά και ισορροπηµένη οξύτητα, πολύπλοκα αρώµατα που εξελίσσονται κατά την ανάδευση του οίνου στο ποτήρι και µακρά επίγευση χαρακτηρίζει το ροζέ Ξινόµαυρο του Κτήµατος από τη Φυτειά Ηµαθίας 13,5% vol.

HORIS 2022

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ

Ένα Ξινόµαυρο «χωρίς» όλη την ασφάλεια που προσφέρει ένα σύγχρονο οινοποιείο, χωρίς θειώδη, βαρέλι, αντλίες και λοιπά από τον Χριστόφορο Γεωργιάδη, τη νέα γενιά του οινοποιείου της Νάουσας. Ζωντανό φρούτο, κεράσια και φράουλες, ανθικές νότες, µια ελαφρώς βοτανική και απόλυτα φρέσκια αίσθηση. 13,0% vol.

ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ

AMYNTAS WINES

Με αρµονία αρώµατων φρέσκων φρούτων και ανοιξιάτικων λουλουδιών µε γλυκές νότες  που θυµίζουν φράουλα, βατόµουρο και κεράσι, ζωηρό και στρογγυλό στο στόµα, οξύτητα απαλή µε ισορροπηµένο τελείωµα, το ΠΟΠ Αµύνταιο ξηρό ροζέ είναι κοµψό µε εντυπωσιακή φρεσκάδα. 12% vol.

Βαθιά γνώση στο Ξινόµαυρο

ΑΓΚΑΘΩΤΟ

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και εκτός συνόρων.

Με την πρώτη παρουσία του, το Αγκαθωτό Single Block αναδείχθηκε το «Kαλύτερο Eλληνικό Ροζέ» στον διαγωνισµό MUNDUS VINI το 2023, ενώ ο οινογράφος στο διεθνώς καταξιωµένο TimAtkin.com, Peter Pharos, έγραψε πως «αν ακόµη τα ελληνικά ροζέ δεν έχουν κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει, το Αγκαθωτό µας αναγκάζει να σηκωθούµε όρθιοι και να τα προσέξουµε».Με το Αγκαθωτό το Κτήµα Κυρ-Γιάννη προσέθεσε στην premium οικογένεια των Single Blocks ένα γαστρονοµικό ροζέ που παίζει κόντρα-ρόλο στην τάση των αέρινων Provencals, καθώς µε τη δύναµη του Ξινόµαυρου, προτάσσει χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Προέρχεται από ένα µικρό αµπελοτόπι µε νεαρά Ξινόµαυρα στην περιοχή της Γάστρας στη Νάουσα, εκτός δηλαδή του περίφηµου αµπελώνα του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, που αποκτήθηκε το 2012 και φυτεύθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μια µοναδική ευκαιρία για την οµάδα της Κυρ-Γιάννη να εξερευνήσει την ποικιλία σε ένα ακόµη ιδιαίτερα ποιοτικό sub-terroir της περιοχής, γνωστό για τη δυνατότητά του να παράγει Ξινόµαυρα µε τυπικότητα και υψηλό δυναµικό παλαίωσης.

Στη σοδειά του 2023 που µόλις κυκλοφόρησε, το Αγκαθωτό Single Block προσφέρει και πάλι αυτόν τον µαεστρικό συνδυασµό της εκφραστικότητας του Ξινόµαυρου µε την κοµψότητα. Σε βαρέλια tonneaux έγινε η ζύµωση και η 10µηνη ωρίµαση, ακολουθώντας δηλαδή ένα οινοποιητικό πρωτόκολλο που συνήθως συναντάται στα λευκά µεγάλης παλαίωσης. Το κόκκινο φρούτο -κυρίως κεράσι και φράουλα- συνοδεύεται από νότες βανίλιας και δρυός, µε µια υποδειγµατική ισορροπία ανάµεσα στην οξύτητα και την τανική δοµή, και ένα απολαυστικό µακρύ τελείωµα. Mε το Αγκαθωτό Single Block 2023, το Κτήµα Κυρ-Γιάννη έρχεται, για άλλη µια φορά, να µας δείξει, τόσο τη βαθιά γνώση του στο Ξινόµαυρο όσο και τη διάθεσή του για πειραµατισµό, αξίες που οδηγούν σε µοναδικές νέες προτάσεις µε υπεραξία σε όλα τα επίπεδα.

Mε τους νόµους της φύσης και την τέχνη των ανθρώπων

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ «MATER NATURA» ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΪΜΑΚΗ

Περιλαµβάνεται στην οµάδα αυτογενών κρασιών «Mater Natura» (Μητέρα Φύση) της οικογενειακής επιχείρησης Βαϊµάκη µε έδρα τα Ιωάννινα..

Είναι το κρασί που περιγράφεται συνήθως ως φυσικό αλλά ο επικεφαλής της οινοποιίας, Βασίλης Βαϊµάκης, σηµειώνει ότι προτιµά τον όρο «αυτογενές», αυτό δηλαδή που γίνεται από µόνο του. (https://www.academia.edu/71933664). «Το διάστηµα 1982-86 εργάστηκα ως χηµικός-οινολόγος στο οινοποιείο της ΕΑΣ Αµυνταίου. Εκεί γνώρισα και δούλεψα µε επιτυχία µε την πιο πολυδυναµική και από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού και παραγνωρισµένη µέχρι τότε, το Ξινόµαυρο της περιοχής σε όλες τις εκδοχές του κρασιού του, ερυθρό, ροζέ, λευκό, αφρώδες.  Άρχισα πάλι να δουλεύω µε το Ξινόµαυρο στο Αµύνταιο το 2004 µετά από µια πολύχρονη θητεία στη Ζίτσα µε την Ντεµπίνα. Στη δεύτερη αυτή φάση οι εµπειρίες µου είχαν εµπλουτιστεί µε τις δυνατότητες του σταφυλιού να παράξει κρασί χωρίς προσθήκες ξένων ουσιών και τεχνολογικές επεµβάσεις στις φυσικές διαδικασίες παραγωγής του» αναφέρει ο ίδιος. Και συµπληρώνει ότι µια παρόµοια εκδοχή µε το «Mater Natura» διατίθεται στην ελληνική  και αµερικανική αγορά µε την οµάδα αυτογενών κρασιών «Popolka», που είναι η παραδοσιακή ονοµασία του Ξινόµαυρου Αµυνταίου. Και τα δύο ροζέ έχουν περάσει από βαρέλι.

Το άρωµά τους είναι διακριτικό, πολύπλοκο και χωρίς τυποποίηση µε τον κ. Βαϊµάκη να αφήνει πάντα τον καταναλωτή να το προσδιορίζει µε βάση εµπειρίες του από αρώµατα της φύσης. Περιγράφοντας ο ίδιος το κρασί του αναφέρει: «Το χρώµα είναι έντονο ροζέ σαν το κοκκινέλι της παλιάς πλακιώτικης ταβέρνας, ελκυστικό έως ερωτικό θα ‘λεγα. Η γεύση είναι πολύπλοκη µε γήινο σώµα, στιβαρή οξύτητα, πολύ διακριτική τανίνη και µακράς διάρκειας αρωµατική επίγευση. Ταιριάζει µε πολλά είδη φαγητού ακόµη και µε έντονες γεύσεις γιατί συνδυάζει στα παντρέµατά του τα αντίστοιχα του λευκού και του ερυθρού κρασιού. Πιείτε το στη θερµοκρασία των 14-180C ανάλογα µε το αν το πιάτο ανήκει στις λεπτές ή στις δυνατές γεύσεις αντίστοιχα» συµπληρώνει ο ίδιος.

Εξωτικό ροζέ ζουµερό και φρουτώδες

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Όταν η εξέλιξη της τεχνολογίας συνοδοιπορεί µε την παράδοση στην αµπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση

Παράγεται από Ξινόµαυρο, µια χαρισµατική αλλά και απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία της Μακεδονίας, η οποία καλλιεργείται βιολογικά και έχει εγκλιµατιστεί ιδανικά στο µικροκλίµα του αµπελώνα του Κτήµατος Γεροβασιλείου που περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο στην Επανοµή.

Μετά την έκθλιψη, ο µούστος ελεύθερης ροής παραλαµβάνεται χωρίς εκχύλιση και οινοποιείται σε ανοξείδωτες ψυχόµενες δεξαµενές στους 18°C. Το κρασί παραµένει µε τις οινολάσπες του για µερικούς µήνες, κερδίζοντας σε δοµή και σώµα. Έχει απαλό ροζ-σοµόν χρώµα και έντονο αρωµατικό χαρακτήρα µε αρώµατα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στο στόµα παρουσιάζεται πλούσιο, µε πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία αλλά και µία έντονα αρωµατική επίγευση (βύσσινο-κεράσι). Σερβίρεται στους 10-12οC. Ιδανικοί γευστικοί συνδυασµοί είναι αστακοµακαρανόδα, γαρίδες σαγανάκι µε ντοµάτα, ζυµαρικά µε κιµά, λαδερά, καλοκαιρινές µεσογειακές και εξωτικές γεύσεις.

Το Κτήµα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στο χώρο του αµπελιού και του κρασιού από το 1981. Η καλλιέργεια του αµπελώνα γίνεται µε ιδιαίτερη φροντίδα και µε συνεχείς πειραµατισµούς στη µελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνοδοιπορεί µε την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αµπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών µε τα τυπικά χαρακτηριστικά του µικροκλίµατος (terroir) της περιοχής.

Στην καρδιά του οινοποιείου, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου παρουσιάζει όψεις της παγκόσµιας αµπελοοινικής ιστορίας. Η δηµιουργία του Μουσείου Οίνου και η πραγµατοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων  συµβάλλουν στη µετάδοση του αµπελοοινικού πολιτισµού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

REPORTS

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...