Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια νέα υποσχόμενη έρευνα για αφαίρεση δυσάρεστων αρωμάτων καπνού από τα κρασιά

Tην αφαίρεση πτητικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καπνό πυρκαγιάς και δημιουργούν δυσάρεστα αρώματα και γεύση στο κρασί, υπόσχεται μια νέα μελέτη.

Οι πυρκαγιές και η σχετική διολίσθηση του καπνού αποτελεί πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς σε αρκετές αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, εν μέσω στοιχείων ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ ορισμένες πτητικές ενώσεις βρίσκονται στα σταφύλια και συμβάλλουν σε ελκυστικά αρώματα στο ποτήρι, αυτές που απορροφώνται από τον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσουν σε κρασιά με «απαράδεκτο καπνιστό, ή πικρό χαρακτήρα που υπονομεύει την ποιότητα και μειώνει την αξία», είπαν οι ερευνητές.

Οι τρέχουσες τεχνικές για την απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων του καπνού τείνουν να εξάγουν επίσης επιθυμητές ενώσεις που συμβάλλουν στο μπουκέτο, το χρώμα και τη γεύση ενός κρασιού, ανέφεραν ερευνητές στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της American Chemical Society.

Δοκίμασαν μια νέα μέθοδο απομάκρυνσης των δυσάρεστων πτητικών φαινολών από τα κρασιά χρησιμοποιώντας μοριακά αποτυπωμένα πολυμερή (MIPs) – συνθετικά υλικά που μπορούν να συνδεθούν σε μία ή περισσότερες ενώσεις-στόχους.

Στο υγρό προστέθηκαν σφαιρίδια MIPs, είτε επιπλέοντα ελεύθερα είτε σε σάκους μουσελίνας ή πλέγματος. Στη συνέχεια, τα κρασιά υποβλήθηκαν σε χημική ανάλυση και δοκιμάστηκαν αρκετές φορές από ειδικούς,  φοιτητές, προσωπικό κλπ.

«Παρά τον αντίκτυπο σε άλλα πτητικά αρώματα και το κόκκινο χρώμα του κρασιού, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα MIPs μπορούν να βελτιώσουν το μολυσμένο από τον καπνό κρασί», σημειώνουν οι ερευνητές στο κείμενο της μελέτης τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα MIP θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το ξέπλυμα και ότι η «αναγέννηση» στη συνέχεια ενίσχυσε γενικά την απομάκρυνση των ουσιών που λερώνουν τον καπνό, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα φέτος, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology & Evolution Journal σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες των δασικών πυρκαγιών» και παρουσίασε νέα ανάλυση που δείχνει ότι οι ακραίες πυρκαγιές διπλασιάστηκαν σε συχνότητα παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2023.

Πηγή: Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...