Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ακρίβεια και γεωπολιτικές εντάσεις «γκρεμίζουν» το παγκόσμιο εμπόριο κρασιού, ανθίσταται η Ευρώπη

Καθώς το 2024 πλησιάζει στο τέλος, το παγκόσμιο εμπόριο κρασιού δείχνει να βρίσκεται σε επισφαλή θέση και να αγωνίζεται να ανακτήσει τη βάση του. Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και οι τιμές έχουν μετριαστεί, η συνολική αξία της αγοράς συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς κρασιού, ιδιαίτερα η Ιταλία και η Γαλλία, φαίνονται καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα, αλλά οι παραγωγοί του Νέου Κόσμου αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές προκλήσεις.

Με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα να παραμένουν, η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού θα χρειαστεί να προσαρμοστεί γρήγορα για να αντιμετωπίσει αυτή τη μεταβαλλόμενη δυναμική, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία του ισπανικού παρατηρητηρίου της αγοράς κρασιού OEMV, οι εξαγωγές κρασιών μειώθηκαν κατά 5,4% σε όγκο (-567 εκατ. λίτρα) και κατά 6,4% σε αξία (-2,43 δισ. ευρώ) για την δωδεκάμηνη περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2023 και 2024. Συνολικά στην αγορά διακινήθηκαν κάτι λιγότερο από 10 δις λίτρα οίνου, με την αντίστοιχη αξία τους να βρίσκεται στα 35,59 δισ. ευρώ και την μέση τιμή του λίτρου να βρίσκεται στα 3,6 ευρώ ανά λίτρο.

Οι τάσεις των εξαγωγών ανά κατηγορία

Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα εμφιαλωμένα κρασιά, που είδαν τον όγκο εξαγωγών τους να μειώνεται κατά 458 εκατ. λίτρα (-8,3%), και την αντίστοιχη αξία τους να πέφτει κατά 1,84 δις ευρώ (-7,2%). Εντούτοις, η μέση τιμή ανά λίτρο για την εν λόγω κατηγορία, που αποτελεί περίπου το 50% του συνολικού όγκο τρων εξαγωγών και ευθύνεται για τα 2/3 της συνολικής τους αξίας, ανέβηκε κατά 1,2% στα 4,69 ευρώ.

Καθοδική ήταν η πορεία των εξαγωγών και για τα αφρώδη κρασιά, με τον όγκο τους να μειώνεται κατά 4,8% και την αξία τους να πέφτει κατά 4,2%, χωρίς, όμως, αυτό να τους στερήσει τον «τίτλο» της δεύτερης πολυτιμότερης κατηγορίας, αφού η αξία των εξαγωγών τους μεταφράζεται σε 8,67 δις ευρώ για το τελευταίο έτος. Η μέση τιμή ανά λίτρο ανήλθε στα 8,07 ευρώ.

Την μικρότερη μείωση του όγκου εξαγωγών τους βιώσαν τα χύμα κρασιά (-2,2% σε σχέση με πέρυσι), που, όμως, δέχθηκαν το σημαντικότερο «χτύπημα» στην αξία τους που έπεσε κατά 9,2%, ελέω της μείωσης της μέσης τιμής του λίτρου κατά 7,1%. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα χύμα κρασιά είναι η τρίτη κατηγορία σε εξαγωγές οίνου, όμως σε αυτά ευθύνεται μόνο το 6,7% της συνολικής αξίας.

Όσον αφορά τα bag-in-box κρασιά, ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 1,8%, όμως η αξία τους έπεσε κατά 6,3%. Εντούτοις, είναι η μόνη κατηγορία που σημείωσε σημαντική αύξηση των τιμών, με την μέση τιμή ανά λίτρο να ανεβαίνει κατά 4,7% στα 1,92 ευρώ ανά λίτρο.

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα για τις εξαγωγές μούστου, που αυξήθηκαν κατά 82,7% από άποψη όγκου στην διάρκεια του τελευταίου έτους, με την αντίστοιχη αξία τους να ανεβαίνει κατά 38,2%, παρά την πτώση τιμών κατά 24,3%.

Ο βασικός λόγος της καθοδικής πορείας που ακολουθεί το εμπόριο κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πτώση των τιμών από τα τέλη του 2023, έπειτα από μια τριετία σταθερής ανόδου. Ενδεικτικό είναι ότι η αξία του λίτρου έχει μειωθεί 6 φορές τους τελευταίους 7 μήνες. Πιο ασταθής είναι η εικόνα του όγκου των εξαγωγών που παρότι κινήθηκε ανοδικά τόσο στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 έχει αρχίσει πάλι να συρρικνώνεται.

Κυριαρχία της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά

Σε επίπεδο χωρών, τα σκήπτρα τους διατήρησαν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που συνεχίζουν να κυριαρχούν την αγορά, παρότι και αυτές παρουσιάζουν καθοδικές τάσεις. Κορυφαία εξαγωγέας αποδείχθηκε η Ιταλία, με τις αποστολές οίνου της προς τρίτες χώρες να ανέρχονται στα 2,15 δις λίτρα και στα 7,84 δις ευρώ, ενώ ελάχιστα πίσω βρίσκεται η Ισπανία με 2,15 δις λίτρα, με την αξία τους όμως να πέφτει κατά 4,3%, στα 2,99 δις ευρώ. Η Γαλλία εξήγαγε 1,28 δις λίτρα, κυρίως πολυτελών κρασιών, με την αξία τους να πέφτει κατά 655 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και να βρίσκεται πλέον στα 11,75 δις ευρώ, διατηρώντας την υψηλότερη μέση τιμή στα 9,16 ευρώ ανά λίτρο.

Εκτός Ευρώπης, η Χιλή αποτελεί την σημαντικότερη εξαγωγέα από άποψη όγκου, σημειώνοντας παράλληλα και την μεγαλύτερη πτώση (-99 εκατ. λίτρα και 341 εκατ. ευρώ), ενώ η Αυστραλία είδε την αξία των εξαγωγών της να πέφτει κατά 10,5%. ΗΠΑ και Αργεντινή είδαν αμφότερες τον όγκο των εξαγωγών τους να μειώνεται κατά 20%.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά κρασιού της Πολωνίας έχει υποστεί σημαντική μεταμόρφωση. Μεταξύ 2018 και 2022, η αξία των πωλήσεων κρασιού σταφυλιών αυξήθηκε κατά...

REPORTS

Tην αφαίρεση πτητικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καπνό πυρκαγιάς και δημιουργούν δυσάρεστα αρώματα και γεύση στο κρασί, υπόσχεται μια νέα μελέτη.

REPORTS

Αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε αντίθεση με τα διεθνή δεδομένα που δείχνουν πτωτική τάση της...

REPORTS

Η πτώση των εισαγωγών κρασιού στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια σκηνή, αφού στην αγορά της Αμερικής οφείλεται το 17% της συνολικής αξίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

Η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας και οι συνέπειες που συνεπάγονται αυτής έδειξε το πρόσωπο της στον φετινό μισακό τρύγο, υπογραμμίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και κινήσεις...

REPORTS

Στην κυριότητα του Kτήματος ΑΛΦΑ πέρασε το εμβληματικό οινοποιείο Μπουτάρη, επεκτείνοντας την δραστηριότητα της εταιρείας στον ΠΟΠ Αμύνταιο και την ΠΟΠ Σαντορίνη και εδραιώνοντας...