Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προς την κανονικότητα ο ισπανικός τρύγος, προβληματίζει τον κλάδο η έλλειψη κερδοφορίας και διαδοχής

Οι πρώτες ισπανικές συγκομιδές σταφυλιών ξεκίνησαν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Με την πρόοδο της συγκομιδής οι προβλέψεις όγκου αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρες και κινούνται προς την κατεύθυνση κανονικότητας.

Στις 4 Ιουλίου, το Οινοποιείο Stratvs ξεκίνησε τη συγκομιδή στο DOP Lanzarote με μια πρώτη μικρή παρτίδα Syrah, ακολουθούμενη από το Malvasia Volcanica σε άλλες περιοχές σε όλο το νησί. Στη συνέχεια, στην ηπειρωτική χώρα, οι συγκομιδές βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σε αμπελώνες όπως το Montilla-Moriles και το Condado de Huelve στην Ανδαλουσία. Στο DOP Condado de Huelve, παρατηρήθηκε μια μικρή πρόοδος στην ωριμότητα σε ποικιλίες σταφυλιού όπως το Sauvignon Blanc, το Chardonnay ή το Colombard, με όγκους χαμηλότερους από εκείνους του περασμένου έτους, αλλά υγιή  σταφύλια, πολύ καλής ποιότητας.

Castilla-La Mancha: 60% της εθνικής παραγωγής το 2024

Πιο βόρεια, στην περιοχή Castilla-La Mancha, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής μόλις εξέδωσαν τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής. Καθώς η συγκομιδή ξεκινά και εκεί, τα οινοποιεία  αναφέρουν παραγωγή κρασιών και γλευκών δυνητικά περίπου 23 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος, σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τα 17,6 Mhl που συγκομίστηκαν το 2023 (+ 33%), τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγή του 21ου αιώνα . Σημαντικό γεγονός: λόγω της έλλειψης νερού που υποφέρουν όλες οι περιοχές κατά μήκος της Μεσογείου, ο κορυφαίος αμπελώνας της Ισπανίας αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 60% της εθνικής παραγωγής κρασιού φέτος. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, η εσοδεία στην Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει  περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2024. Πολύ μακριά από τα 28,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα του 2023 (η χαμηλότερη συγκομιδή από το 1995 σύμφωνα με τον OIV).

Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από το μέγεθος των εταιρειών

Με αφορμή την παρουσίαση αυτών των πρώτων προβλέψεων, η γενική διευθύντρια αγροδιατροφικής παραγωγής και συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha, Elena Escobar, δήλωσε πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές της επόμενης αμπελουργικής περιόδου . Χαιρετίζοντας την αύξηση των εξαγωγών και την πτώση των αποθεμάτων στην περιοχή, παρατήρησε ότι «ο ρυθμός των πωλήσεων ήταν πολύ καλός όλο το χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια εκατόλιτρα το μήνα». Οι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος παρουσίασαν στοιχεία ρεκόρ ως προς την αξία, φτάνοντας το «ιστορικό» ποσό των 950 εκατ. ευρώ σε δώδεκα κυλιόμενους μήνες στα τέλη Απριλίου. Κάλεσε για μεγαλύτερη ενοποίηση και συνεργασία  του συνεταιριστικού τομέα: «Αν είμαστε μεγαλύτεροι, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο ανταγωνιστικοί…». Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοινώνει έτσι ότι επεξεργάζεται ένα νέο διάταγμα για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, «μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να χορηγήσουμε ενίσχυση έως και 400.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου μάρκετινγκ σε διάστημα πέντε ετών».

Γίνονται αισθητά τα αιτήματα για εκριζώσεις

Αυτή η επιθυμία βρίσκει την απήχησή της στον τομέα: ο πρόεδρος του συνεταιριστικού οινοποιείου  El Progresso, το οποίο παράγει περίπου 640.000 hl κρασί ετησίως κατά μέσο όρο, πιστεύει ότι στο μέλλον, «θα χρειαστούμε περισσότερες συνεργατικές ομάδες, μεγάλες, ικανές να υπερασπιστούν καλύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα τα προϊόντα της αγροδιατροφικής αλυσίδας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, διαφορετικά άλλες χώρες θα κερδίσουν το παιχνίδι εναντίον μας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του επαγγελματικού φορέα ASAJA Castilla-La Mancha, José Mariá Fresneda, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση πολλών αμπελουργών την παραμονή του τρύγου, σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς σκέφτονται να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, λόγω έλλειψης κερδοφορίας και διαδοχής των γενεών. Με την COAG και την UPA, η ASAJA σε εθνικό επίπεδο υπέβαλε τρεις προτάσεις στο Υπουργείο Γεωργίας ως μέρος της διαδικασίας δημόσιας ακρόασης και ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο βασιλικού διατάγματος που τροποποιεί την παρέμβαση του κλάδου αμπελουργίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ.

Βοήθεια για την αειφόρο ανάπτυξη και κατά των κουνελιών

Οι οργανώσεις ζητούν ιδιαίτερα οι επενδύσεις να προσανατολίζονται προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μέτρα όπως, η βελτίωση της χρήσης και διαχείρισης του νερού , η μετατροπή σε βιολογική παραγωγή,  η απόκτηση εξοπλισμού για μεθόδους ακριβείας και ψηφιακής παραγωγής και η συμβολή στη διατήρηση του εδάφους και τη βελτίωση της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος.

Ζητούν αυτή η βοήθεια να εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την τροφική αλυσίδα. Τέλος, το τελευταίο από τα τρία προτεινόμενα μέτρα: η ενίσχυση να επεκταθεί στην πρόληψη ζημιών που προκαλούνται από κουνέλια με φράχτες και με μέτρα  για αρπακτικά και κουνάβια…

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Η συζήτηση για τους αμερικανικούς δασμούς στο κρασί επέστρεψε δυναμικά στις αρχές Αυγούστου, όταν επιβλήθηκε εισαγωγικός δασμός 15% σε σειρά ευρωπαϊκών ετικετών από το...

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...