Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ημέρα γιορτής για τον συνδυασμό κρασιού και τυριού

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με την Διεθνή Ημέρα Κρασιού και Τυριού, να αποτελεί μια ωδή στον γευστικό αυτό «γάμο».

Η Διεθνής Ημέρα Κρασιού και Τυριού ξεκίνησε το 2014, από τον αρθρογράφο και λάτρη του κρασιού Jace Shoemaker-Galloway, και γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου, για να τιμήσει την ταυτόχρονη απόλαυση των δύο τροφίμων προτρέποντας όσους την ακολουθούν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να δοκιμάσουν νέους συνδυασμούς.

Η ιστορία τόσου του κρασιού όσο και του τυριού είναι μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα. Το τυρί εμφανίζεται ήδη από την Νεολιθική εποχή με στραγγιστήρια τυριών να εμφανίζονται σε πολλά σημεία ανά την Ευρώπη, ακόμα και το 6.000 π.Χ, ενώ τα αρχαιότερα δείγματα για την οίνοπαρασκευη είναι μια σπηλιά στην Αρμενία, η οποία χρονολογείται κατά το έτος 4.000 π.Χ..

Η σύζευξη του τυριού με το κρασί είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα, αφού η κάθε μία έχει τις δικές τις προτιμήσεις και διαφορετικά εγχώρια προϊόντα. Στην Γαλλία αγαπημένος συνδυασμός είναι το κρεμώδες τυρί Brie με το ελαφρύ Beaujolais, στην Ιταλία το τυρί με βουτυράτη υφή Asiago με εύρωστο Chianti από την Τοσκάνη, ενώ στην Ελλάδα έχουμε πλήθος τυριών που μπορουν να συνοδεύσουν μεγάλη γκάμα κρασιών, όπως για παράδειγμα η φέτα, ο ανθότυρος και η ξινομυζήθρα με το λευκό κρασί.

Το τέλειο πάντρεμα των δύο αυτών κόσμων οφείλεται στον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στον ουρανίσκο, με την κρεμώδη, λιπαρή υφή του τυριού να επικαλύπτει το στόμα, να αμβλύνουν την αντίληψη της οξύτητας του κρασιού. Ταυτόχρονα η στυπτικότητα του κρασιού καθαρίζει τον ουρανίσκο από την πλούσια υφή του τυριού και τον προετοιμάζει για την επόμενη μπουκιά. Με τον κατάλληλο συνδυασμό τα στοιχεία και των δύο απογειώνονται σε ένα μείγμα απόλαυσης.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι συνδυασμοί αρμονικοί και για αυτό τον λόγο όσοι θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του ζευγαρώματος κρασιού και τυριού, μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές στο διαδίκτυο, όπου πολλοί σομελιέ δίνουν τις δικές τους προτάσεις ή και σε διάφορα βιβλία επί του θέματος. Πέραν, όμως, της γευσιγνωσίας τα τυριά και τα κρασιά της κάθε χώρας μαρτυρούν πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Πηγές: National day calendar, Journee Mondiale

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...