Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι παραγωγοί Cava βάζουν στο επίκεντρο την ποικιλομορφία για να αναβαθμίσουν το παιχνίδι τους

Η εβδομάδα Cava (Cava Discovery Week) από τις 5 Ιουλίου έως τις 14 Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερους από 30 διοργανωτές να πραγματοποιούν εκδηλώσεις θέτει στο επίκεντρο την ποικιλομορφία της ισπανικής σαμπάνιας και την τάση της προς τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη της…

Η Cava είναι γνωστή και ως η Ισπανική Σαμπάνια, πρόκειται για ένα αφρώδες κρασί το οποίο παράγεται αποκλειστικά στη βόρειο τμήμα της Ισπανίας, στην Καταλονία. H Cava ωστόσο χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες βάσει της γλυκύτητας και της οξύτητας αντίστοιχα. Οι κύριες ποικιλίες από τις οποίες παράγεται αυτό το εξαίσιο κρασί είναι το Macabeo, που προσδίδει άρωμα και γλυκάδα. Η Parellada η οποία προσδίδει λεπτότητα, άρωμα και φρεσκάδα. Τέλος, η ποικιλία Xarel-o έχει σημαντικό ρόλο, καθώς δίνει στο κρασί δομή και σώμα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει υποβιβαστεί στην τρίτη θέση του βάθρου των αφρωδών κρασιών για αρκετό καιρό. Με τις πωλήσεις να φτάνουν σε ρεκόρ πάνω από 250 εκατομμύρια μπουκάλια πέρυσι, γεγονός που δείχνει ότι ο βασιλιάς των ισπανικών αφρωδών κρασιών είναι έτοιμος να ανεβάσει τον πήχη.

Η έναρξη της Εβδομάδας Cava (Cava Discovery Week) στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Cava στις 12 Ιουλίου με μερικά από τα πιο περίφημα εστιατόρια και οινοπωλεία στο Λονδίνο να θέλουν να αναδείξουν στο ευρύ κοινό την πολυμορφία και το κύρος της, με γευστικές… πτήσεις, ειδικά διαμορφωμένα μενού και προσφορές σε happy hour Cava. Μάλιστα, το εστιατόριο Trivet στο London Bridge φιλοξενεί τον κορυφαίο σομελιέ και πρεσβευτή της μάρκας Cava, Salvatore Castano.

Η παραδοσιακή μέθοδος

Το αφρώδες κρασί παραδοσιακής μεθόδου Cava, παρασκευάζεται από τα τέλη του 19ου αιώνα, και η Ονομασία Προέλευσης (D.O.) Cava, που δημιουργήθηκε το 1989, έχει σταδιακά ενσωματώσει αλλαγές για να διαμορφώσει μια πιο συνεκτική και ολοκληρωμένη ταυτότητα. Το 2017, μια ομάδα παραγωγών Cava αποφάσισε να αποχωρήσει από την D.O. για να δημιουργήσει τη δική της ομπρέλα μάρκας, Corpinnat, με έμφαση στα υψηλής ποιότητας αφρώδη κρασιά και μεγαλύτερους χρόνους παλαίωσης στις οινολάσπες.

Δύο χρόνια αργότερα, η D.O. αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, εισάγοντας δύο νέες κατηγορίες: Cava de Guarda και Cava de Guarda Superior. Η τελευταία υποδιαιρείται σε Reserva, Gran Reserva και Paraje Calificado, με αυστηρότερες απαιτήσεις τόσο στον αμπελώνα, όσο και στο κελάρι για μονοποικιλιακούς αμπελώνες. Σε συμφωνία με αυτή την αναταξινόμηση, η D.O. δημιούργησε νέες ετικέτες για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν σαφώς την προέλευση και το στυλ της Cava.

Η βιωσιμότητα επίσης παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην D.O.: η παραγωγή βιολογικής Cava αυξήθηκε κατά 24,59% το 2024, και η Penedès, η κύρια περιοχή παραγωγής της Cava, ανακοίνωσε τον στόχο της να φτάσει το 100% βιολογική παραγωγή έως το 2025.

Με την Εβδομάδα Cava, η D.O. επιδιώκει να αντικατοπτρίσει αυτές τις αλλαγές και να αναδείξει την ποικιλομορφία της Cava όσον αφορά τις περιοχές, τα υψόμετρα, τις ποικιλίες σταφυλιών, τα εδάφη και τους εγγενείς προφίλ κρασιών. «Η D.O. Cava θέλει να αναβαθμίσει το παιχνίδι της και να ανταγωνιστεί το Prosecco και την σαμπάνια», λέει ο Salvatore Castano, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του προέδρου της D.O., Javier Pagés, τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος υποστήριξε ότι η νέα τμηματοποίηση της Cava έδωσε ώθηση στον τομέα.

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η πτώση των εισαγωγών κρασιού στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια σκηνή, αφού στην αγορά της Αμερικής οφείλεται το 17% της συνολικής αξίας...

REPORTS

Σταθερά καθοδική είναι η πορεία του δείκτη που παρακολουθεί την αγορά εκλεκτών οίνων, Liv-ex Fine Wine 1000, ο οποίος για τον Αύγουστο σημείωσε πτώση...

REPORTS

Σε πέντε άξονες κινήθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας οίνου της...

REPORTS

Η ασυνήθιστα βροχερή έναρξη του καλοκαιριού στην Γαλλία αναμένεται να την οδηγήσει σε έναν από τους χαμηλότερους τρύγους του περασμένου αιώνα, με δύο από...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...