Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά η 2η πτήση ευδεμίδας στα πρώιμα αμπέλια της Κρήτης, πρώτες μολύνσεις και από περονόσπορο

Η φετινή σεζόν για τους κρητικούς αμπελώνες χαρακτηρίζεται από μια πρωιμότητα δύο εβδομάδων, πιο έντονα αντιληπτή στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη. Στο νομό Ηρακλείου – Λασιθίου η 2η πτήση της ευδεμίδας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ ευνοϊκές είναι και οι συνθήκες που επικρατούν για μολύνσεις από ωίδιο και περονόσπορο, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Στις πρώιμες περιοχές του νησιού της Κρήτης η δεύτερη πτήση του εντόμου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παρατηρούνται και οι πρώτες αραιές ωοτοκίες που στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν.

Η δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαρκεί συνήθως ένα μήνα. Η πτήση ξεκινά αρχικά με μικρούς πληθυσμούς, κινείται ανοδικά στο πρώτο μισό της και στη συνέχεια οι συλλήψεις σταδιακά μειώνονται πάλι.

Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Οι γεωπόνοι του νησιού συνιστούν να ξεκινήσει η αντιμετώπιση στις πρώιμες και παραλιακές περιοχές από τις 17 έως και 19 Μαΐου. Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια, τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εφαρμογές είναι πιο αποτελεσματικές όταν γίνονται κατά το σούρουπο. Στις υπόλοιπες περιοχές δεν χρειάζεται προς το παρόν αντιμετώπιση.

Ευνοϊκές συνθήκες και ευαίσθητα βλαστικά στάδια, απαραίτητη η προστασία από το ωίδιο

Ο κίνδυνος προσβολής των ανθοταξιών από τον μύκητα Erysiphe necator κατά την περίοδο της άνθησης είναι μεγάλος, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή. Συμπτώματα σε φύλλα και ανθοταξίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες. Η αύξηση της υγρασίας και η άνοδος της θερμοκρασίας που επικρατούν και που προβλέπονται ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου τα ευαίσθητα βλαστικά στάδια από την άνθηση έως την ανάπτυξη ραγών θα πρέπει να είναι προστατευμένα. Παράλληλα, προτείνεται οι παραγωγοί να επιλέγουν για τις επεμβάσεις τους θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης. Προσοχή: Η εφαρμογή του να αποφεύγεται με υψηλές θερμοκρασίες. Σε θερμοκρασίες πάνω από 30ο C μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα. Συνιστάται οι εφαρμογές με θειάφι να γίνονται από το σούρουπο και μετά.

Ο υγρός καιρός φέρνει μολύνσεις από περονόσπορο

Οι βροχοπτώσεις και οι διυγράνσεις που σημειώθηκαν στις 10-11 Μαΐου έχουν ευνοήσει τον μύκητα Plasmopara viticola και αναμένεται να εμφανιστούν συμπτώματα (κηλίδες λαδιού) από το τέλος της εβδομάδας. Για τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές είναι οι πρώτες σημαντικές βροχές από την έναρξη της βλάστησης. Σε αυτές τις περιοχές ο μύκητας θα εμφανίσει τις πρώτες μολύνσεις. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τυχόν επόμενες βροχοπτώσεις.

Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές περιοχές στην ΠΕ Χανίων και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνου όπου ο μύκητας έχει εγκατασταθεί από τον Απρίλιο. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίζει μεγαλύτερη διασπορά και εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια δύο φορές την εβδομάδα (ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Η καταπολέμηση του περονοσπόρου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου.

Στόχος οι ατελείς μορφές στις προσβολές από τζιτζικάκια

Οι πρώτες μετακινήσεις στα αμπέλια έχουν ξεκινήσει. Στις κίτρινες κολλητικές χρωμοπαγίδες εμφανίζονται χαμηλοί πληθυσμοί προς το παρόν. Η αντιμετώπιση στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) που δεν έχουν εμφανιστεί ή είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επεμβάσεις αυτή την περίοδο καλό είναι να αποφεύγονται πριν διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ο έλεγχος γίνεται σε 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του.

Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο: 50 – 100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα. Συνιστάται να μη γίνεται αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης : τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι πληθυσμοί της ευδεμίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το δίκτυο φερομονικών παγίδων της αρμόδιας...

REPORTS

Η γαλλική οινοβιομηχανία παλεύει με ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα το 2024 τον περονόσπορο, που επιδεινώνεται από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, της...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυξημένη είναι αυτή την περίοδο η δραστηριότητα της ευδεμίδας στους μεσοπρώιμους και όψιμους αμπελώνες της Κρήτης, καθώς πολύ δυναμικοί είναι και οι πληθυσμοί από...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...