Σε ολόκληρο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου, τα κλήματα σε σχήμα κύπελλου σκαρφαλώνουν ως και στις πιο απόκρημνες ορεινές πλαγιές, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς δομημένες έτσι που να συγκρατούν και να αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα, δημιουργώντας επάλληλες στενές λουρίδες. Το χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης έδαφος, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα και την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας αύρας, δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά, προσδίδοντάς τους τον ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και τα διακριτά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποικιλία. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μικρές και δεν ξεπερνούν τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα.
Το ξακουστό για τα γλυκά του κρασιά μοσχάτο άσπρο, μας δίνει στην ξηρή εκδοχή του ένα κρασί κομψό και αρωματικό, με γεμάτη, στρογγυλή γεύση: Το «Μοσχάτο άσπρο».
Το «Μοσχάτο άσπρο» που φέρνει στο ποτήρι μας την ταυτότητα της αμπελοοινικής ζώνης της Σάμου και τη μακρά παράδοση του νησιού στην παραγωγή διαχρονικά ποιοτικών κρασιών, βραβεύθηκε στο διεθνή διαγωνισμό «Femmes et Vins du Monde Concours International Monaco 2024» με ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ συγκεντρώνοντας πολύ υψηλή βαθμολογία.
Δεν είναι τυχαίο το ότι, στη λίστα των βραβεύσεων του περιλαμβάνονται και δύο διαμαντένιες διακρίσεις (οι ανώτατες διεθνώς) ενώ έχει χαρακτηριστεί «1st best dry wine» το 2021, τιμώμενο με «Diamant Trophee Admirable».
Η δυναμική του μοσχάτου με τα φρουτώδη και ανθικά χαρακτηριστικά στο στόμα και τη μύτη, πλαισιωμένα από δροσιστική οξύτητα, δίνουν στο κρασί αυτό μία στιβαρή προσωπικότητα, χωρίς υπολειμματικά ζάκχαρα.
Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και φέρνει στο νου την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο ξηρής και διακριτικής έκφρασης του μοσχάτου.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10ο C και αποτελεί εξαίρετο συνοδό της διεθνούς και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, με πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά.
Η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο οινικό γίγνεσθαι είναι η ταυτοποίηση ενός οίνου ή μιας σειράς κρασιών με τον τόπο προέλευσής τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτή η τάση αντικατοπτρίζεται σαφέστατα στη μοναδική στον κόσμο ποικιλία του μικρόρωγου μοσχάτου που καλλιεργείται στη Σάμο εδώ και αιώνες και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία, την πατρογονική χειρωνακτική καλλιέργεια αλλά και την οινική κουλτούρα του ακριτικού νησιού.