Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ευρωπαϊκοί αμπελώνες που ανταποκρίνονται στην πρόκληση κλιματικής αλλαγής

Τρεις γεωπόνοι μηχανικοί που περιόδευσαν επί 5 μήνες συναντώντας Ισπανούς, Πορτογάλους, Ιταλούς και Έλληνες αμπελουργούς, παρουσίασαν τα ευρήματά τους και τις απαντήσεις τους για την κλιματική αλλαγή σε ένα ντοκιμαντέρ.

Το κλίμα γύρω από τη Μεσόγειο αλλάζει. Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στο Institut Agro του Montpellier, ο φοιτητής Quentin Gerona προσκαλεί τους αμπελουργούς να ξανασκεφτούν «το όραμά τους για το οικοσύστημα και τη θέση που κατέχουν σε αυτό». Ο γεωπόνος προβάλλει το Vignes sur le fil, ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε μαζί με την Emma Crouzet και τον Isaure Sellier, μέλος της ένωσης RaidWine, κατά τη διάρκεια ενός 5μηνου ταξιδιού στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Εκμεταλλευτήκαμε τις διακοπές μας για να συγκεντρώσουμε περίπου εξήντα μαρτυρίες από παραγωγούς, ερευνητές, οργανισμούς προστασίας και διαχείρισης… εξηγεί ο Quentin Gerona στη συνάντηση. Το ντοκιμαντέρ μας, παρουσιάζει τα ευρήματα και τις απαντήσεις των αμπελουργών για την κλιματική αλλαγή. Ελπίζουμε ότι θα σας εμπνεύσει στην αναζήτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας και την διαχείριση πόρων».

Όπως και στη Γαλλία, οι αμπελουργοί που συναντήθηκαν από τους φοιτητές μαρτυρούν επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, παγετός, χαλάζι, περίοδοι ξηρασίας). «Το καλοκαίρι του 2017 ήταν ένα σημείο καμπής. Κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο με αρκετές μέρες στους 45°C», θυμάται ένας Πορτογάλος αμπελουργός. «Στην Ιταλία, είχαμε δύο χειμώνες χωρίς νερό», λέει ένας Ιταλός αμπελουργός.

Νέες ποικιλίες σταφυλιού, νέες μέθοδοι κλαδέματος…

Για να συνεχίσουν να παράγουν κρασί, μερικοί υιοθετούν την φυτική κάλυψη και σταματούν το όργωμα για να προωθήσουν την υγρασία και τη ζωή στο έδαφος. Στις περιοχές Alentejo και Calabria, η έρευνα για τοπικές ποικιλίες σταφυλιού προσαρμοσμένες στις αυξανόμενες θερμοκρασίες βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αμπελουργοί παρουσιάζουν επίσης νέες μεθόδους κλαδέματος που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και προστατεύουν τα σταφύλια…

Εσκεμμένα παραμερισμένο στο ντοκιμαντέρ, το ζήτημα της άρδευσης και της κοινής χρήσης των υδάτινων πόρων επανέρχεται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας μετά την προβολή. Αναφέρεται επίσης η γεωργική διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

Η Emma Crouzet, ο Isaure Sellier και ο Quentin Gerona είναι στη διάθεση της βιομηχανίας και του ευρύτερου κοινού για τη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Οι πρώτες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η Καλιφόρνια θα μπορούσε να βιώσει τη μικρότερη συγκομιδή της εδώ και τριάντα χρόνια. Μεταξύ εκριζώσεων, εγκαταλελειμμένων αμπελώνων και...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.