Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βήματα προόδου στα ελληνικά αποστάγματα, το παλαιωμένο τσίπουρο κερδίζει τους νέους

Τη θεαματική πρόοδο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των αποσταγμάτων και ιδιαίτερα τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει με τις επίμονες προσπάθειες παλαίωσης σε τσίπουρο και ρακή, ήρθε να επιβεβαιώσει την Κυριακή (21 Ιανουαρίου) η έκθεση Ελληνικό Απόσταγμα 2024 στο Ωδείο Αθηνών.

Στην έκθεση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, σε συνεργασία με την Vinetum συμμετείχαν 30 επιχειρήσεις του κλάδου που παρουσίασαν περισσότερα από 130 προϊόντα όπως, τσίπουρα, φρέσκα και παλαιωμένα, ούζα, απλά και premium, τσικουδιές από την Κρήτη, αποστάγματα σταφυλής, περίτεχνα τζιν, ενδιαφέροντα βερμούτ και μοναδικά λικέρ, ελληνικής παραγωγής.

H συστηματική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της παλαίωσης αποσταγμάτων και ειδικότερα στο τσίπουρο και την κρητική ρακή (τσικουδιά), αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της φετινής έκθεσης. Έτσι, δίπλα στο Dark Cave του Κώστα Τσιλιλή, εξέχουσα θέση είχαν φέτος το Μανιφέστο του Αποστολάκη, το PURO του Καραθάνου, όπως και οι προτάσεις των Κατσαρού και Μπέλα. Ειδικά στο παλαιωμένο 3 ετών του Μπέλα, η ντόπια ποικιλία Καρναχαλάς του Έβρου, φαίνεται να κάνει τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα, «κόβοντας» την κλασική γεύση του τσίπουρου και αναδεικνύοντας μοναδικές αρωματικές νότες και μια γεύση που συναγωνίζεται ξακουστά διεθνή αποστάγματα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η συζήτηση με θέμα «Οι δρόμοι των Αποσταγμάτων» την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Νέλλυ Καλαμαρά και στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, υπεύθυνος για την Τουριστική Πολιτική και Ανάπτυξη, Μύρων Φλουρής, η αποσταγματοποιός και μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΟΠ, Νόπη Ρωμανίδου, ο Γιάννης Βαρβαγιάννης από την ομώνυμη αποσταγματοποιία και ο οινοποιός, Βασίλης Παπαγιαννάκος.

Σε συνέχεια επισημάνσεων από την πλευρά των συντελεστών του κλάδου, από την πλευρά του γενικού γραμματέα εκφράστηκε η βούληση του υπουργείου να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος που συνδέεται με τα αποστάγματα και το κρασί, ενώ έγινε αναφορά και στη δουλειά που γίνεται αυτό τον καιρό από το υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να καταγραφούν και να αναδειχθούν με κάθε τρόπο τα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όπως και τα γνωστά καζανέματα που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι καθόδου 4,2%...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...