Κάθε χρόνο, από το 1934 που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός της Σάμου μέχρι σήμερα, τα κρασιά του βρίσκονται στις πρώτες θέσεις διεθνών διαγωνισμών εγνωσμένου κύρους. Η επιλογή και οι διακρίσεις που λαμβάνουν, φέρουν τη σφραγίδα εγκυρότητας διακεκριμένων προσωπικοτήτων από το χώρο του οίνου και γίνονται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες αδιάβλητων αξιολογήσεων.
Aνάμεσα στις πολλές φετινές διακρίσεις των μοσχάτων οίνων του ΕΟΣ Σάμου, επιλεκτικά σημειώνουμε τη μέγιστη οινική διάκριση «Diamant» που δόθηκε στο «Μοσχάτο Άσπρο» από τους κριτές του διεθνούς «Femmes et Vins du Monde», η οποία διεξήχθη στο Μονακό.
Επιπρόσθετα, μια σειρά βραβείων απονεμήθηκαν και στα κρασιά Βαβέλ ημίξηρο ροζέ, Samos Vin Doux, Samos Anthemis, Samos Nectar και Samos Solera που συμμετείχαν στους εμβληματικούς διαγωνισμούς «Decanter World Wine Awards», «London Wine Competition», «Berliner Wine Trophy», «Asia Wine Challenge» και «Τhess Wine & Spirits Trophy».
Η διαρκής στόχευση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου σε υψηλής ποιότητας οινική παραγωγή έχει ως αποτέλεσμα τα κρασιά του (ξηρά-ημίξηρα και γλυκά), να αναγνωρίζονται διεθνώς ως ιδιαίτερες οινικές αξίες όχι μόνο από τους επαγγελματίες του οίνου, αλλά και από τους καταναλωτές.
Αυτό το «βραβείο» ποιότητας της πρώτης ύλης ανήκει στους αμπελουργούς-μέλη του Συνεταιρισμού, που με χειρωνακτική επί το πλείστον εργασία, συνεχίζουν την καλλιέργεια στις πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς οι οποίες εκτείνονται σε όλο σχεδόν το ορεινό ανάγλυφο του καταπράσινου νησιού της Σάμου.
Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου σε αυτά τα 90 χρόνια της αδιάλλειπτης ιστορικής πορείας του η οποία χαρακτηρίστηκε από σύνθετες κρίσεις, κατόρθωσε να διατηρήσει σταθερή αλλά και να αναβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων του, να εξορθολογήσει τη λειτουργία του και να συσπειρώσει την πλειοψηφία των μελών του, που αποτελούν και τη δύναμή του.
Για τη χρονιά που ξεκίνησε έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω βελτίωσή του, έτσι ώστε να καταστεί ένας από τους κορυφαίους Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς της Ευρώπης, ενισχύοντας την εξωστρέφειά του και να ισχυροποιώντας τη θέση του στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, εκσυγχρονίζει τις υποδομές του, πάντα με σεβασμό στη παράδοση και γνώμονα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η προστασία της φύσης και η εξάλειψη του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, από τον αμπελώνα έως και το ποτήρι του καταναλωτή, είναι ένας εξίσου υψηλός στόχος.
Σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών του «90χρονου» αλλά ακμαίου Συνεταιρισμού της Σάμου, αποτελεί η συνολική βελτίωση της θέσης των αμπελουργών του νησιού αλλά και η μακρά διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας που αποτελεί συνέχεια της ιστορίας, της παράδοσης και του μοναδικού σαμιακού οινικού πολιτισμού 2.500 ετών!