Η διακρατική αυτή καμπάνια, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines με την Ένωση Οινοπαραγωγών Soave και Lessini Durello αλλά και της Ένωσης Παραγωγών τυριού ΠΟΠ Monte Veronese.
Μετά από μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων σε Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία αλλά και συμμετοχή σε εκθέσεις οίνου όπως η Prowein, το Οινόραμα και ο Χάρτης των Γεύσεων, οι εκδηλώσεις του δεύτερου έτους της καμπάνιας ολοκληρώνονται με μια σειρά masterclasses σε Ελλάδα και Γερμανία.
Στις 19/10 φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και στο WSPC εξειδικευμένο σεμινάριο με τίτλο: «Σαντορίνες υψηλής ωριμότητας» με παρουσίαση από τον MW Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες επαγγελματίες κυρίως από HORECA αλλά και σπουδαστές της σχολής είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευστική δοκιμή σε σπάνιες, παλαιωμένες και special cuvées οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη και να ενημερωθούν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά οίνων που παράγονται σε ηφαιστιογενείς περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και η ποιοτική διάσταση της ένδειξης Νυκτέρι για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη στα μάτια των καταναλωτών.
Το Νοέμβριο η καμπάνια HEVA ταξιδεύει στη Γερμανία για την πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε πέντε γερμανικές πόλεις. Μόναχο, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Βερολίνο και Καρλσρούη θα φιλοξενήσουν ειδικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση της καμπάνιας και οινικές γευστικές δοκιμές. Το κοινό, το οποίο θα απαρτίζεται από επαγγελματίες οίνου και διαμορφωτές γνώμης, θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει επιλεγμένες ετικέτες οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη με εκτενή παρουσίαση από την κα Caro Maurer MW. Η κα Maurer, που πριν δύο μήνες είχε επισκεφθεί τη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη, έχει επιλέξει 13 ξεχωριστούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη τους οποίους θα παρουσιάσει σε 4 flights με τίτλο: Fresh & Pure, Single Vineyards, Nykteri και Vinsanto.
Η καμπάνια HEVA μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε την υψηλή ποιότητα των κρασιών ΠΟΠ Σαντορίνη στο ευρωπαϊκό κοινό. Συνεργαζόμενοι με οινοποιητικές ζώνες της Ιταλίας, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις για την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ηφαιστειακών κρασιών και την εξασφάλιση ποιότητας που παρέχει η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων είναι ενθουσιώδης, καθώς ναι μεν είναι εξοικειωμένοι με τους οίνους Σαντορίνης, αλλά συχνά δε γνωρίζουν την πολυπλοκότητα και το εύρος που μπορούν να έχουν τα κρασιά μας, δήλωσε ο Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.
Το ηφαιστειακό οικοσύστημα της Σαντορίνης
Το έδαφος αποτελείται από ελάχιστη έως καθόλου οργανική ύλη και άργιλο, ιδιότητες που το καθιστούν απρόσβλητο στην φυλλοξήρα. Έτσι ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ίσως ο παλαιότερος, σε συνεχή παραγωγή αυτόρριζος αμπελώνας στον κόσμο, δίνοντας λευκά κρασιά, πλούσια και συμπυκνωμένα, με δομή που τα κάνει να μοιάζουν με ερυθρά αλλά την ίδια στιγμή αποδόσεις απίστευτα μικρές.
Το έδαφος της Σαντορίνης είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία εκτός από κάλλιο. Η μεγάλη συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων οδηγεί στην παραγωγή κρασιών με έντονη ορυκτότητα ενώ στην ελάχιστη συγκέντρωση καλίου οφείλεται κατά πολύ η υψηλή οξύτητα των Σαντορινιών κρασιών που αρκετές φορές έχουν pH μικρότερο από 3.
Παρά τις μοναδικές ιδιότητες του ηφαιστιογενούς οικοσυστήματος στην παραγωγή εξαιρετικά υψηλής ποιότητας κρασιών, οι συνθήκες καλλιέργειας στο νησί είναι σκληρές. Σύμφωνα με το Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών η Σαντορίνη παρουσιάζει ένα θερμό ημίξηρο κλίμα στέπας, με ελάχιστες βροχοπτώσεις που συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 280 χιλιοστά το χρόνο, και μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τις σπάνιες φορές που βρέχει, το νερό στραγγίζει μέσα από το πορώδες ηφαιστειακό έδαφος όπου παραμένει μέχρι η ζέστη του καλοκαιριού να το φέρει κοντά στην επιφάνεια για να θρέψει τα αμπέλια. Η κύρια πηγή νερού προέρχεται από τη θαλάσσια ομίχλη που τυλίγει το νησί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, λόγω της επίδρασης του ενεργού ηφαιστείου στη γύρω θάλασσα. Η υγρασία της ομίχλης απορροφάται από το πλούσιο σε ελαφρόπετρα έδαφος του νησιού και δροσίζει τ’ αμπέλια κατά τη διάρκεια της θερμής και ξηρής ημέρας, όταν τη χρειάζονται περισσότερο.
Ταυτόχρονα, οι δροσεροί, βόρειοι άνεμοι, γνωστοί ως «μελτέμια», μειώνουν αρκετά την θερμοκρασία στο νησί μεταφέροντας το γεμάτο αλμύρα θαλασσινό αέρα στ’ αμπέλια και περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη φυτοπροστασίας τους πέρα από τις βιολογικές μεθόδους.
Μέσα από μια συνεχιζόμενη αλληλουχία καταστροφών και αναγέννησης, κινδύνων και ευκαιριών και κυρίως προκλήσεων της φύσης έχει διατηρηθεί εν ζωή εδώ και πάνω από 3500 χρόνια ένας μαγικός χειροποίητος αμπελώνας που οδηγεί στην παραγωγή κάποιων από τα εκλεκτότερα λευκά κρασιά του πλανήτη.
Το έργο
Το έργο Heva – Ηφαιστειακή Γεωργία της Ευρώπης (Volcanic Agriculture of Europe), στοχεύει στην προώθηση των ΠΟΠ οίνων Σαντορίνης, Lessini Durello, Soave, καθώς και του τυριού Monte Veronese. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, το διεθνές αυτό έργο περιλαμβάνει τη συνεργασία των ιταλικών ενώσεων οινοπαραγωγών Soave και Lessini Durello, της ελληνικής Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines και του συνεταιρισμού παραγωγών τυριών από την περιοχή του Veneto, Monte Veronese.
Με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, θα διαρκέσει τρία χρόνια και έχει ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των παραπάνω ΠΟΠ, αλλά και τη διάδοση μεγαλύτερης γνώσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κρασιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους σε ηφαιστειακά εδάφη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος, επισκεφθείτε: https://volcanicagricultureofeurope.com