Άκαιρες βροχές, ασθένειες, ξηρασία είναι το μοτίβο με το οποίο έρχεται ολοένα και πιο συχνά ο αμπελοοινικός τομέας στην Μεσογειακή περιοχή. Απέναντι, σε αυτή την νέα συνθήκη, ο εγχώριος αμπελοοινικός κλάδος καλείται να επεξεργαστεί στρατηγικές αντιμετώπισης, προκειμένου να μην απειληθεί η βιωσιμότητα αμπελουργικών περιοχών με εδραιωμένη παράδοση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου άνοιξε, σε ημερίδα στις 15 Ιουνίου, την συζήτηση στην αμπελοοινική κοινότητα, με ειδικούς επιστήμονες να τοποθετούνται επί του θέματος για τις επερχόμενες κλιματολογικές προκλήσεις και τις μεταβολές στην σύσταση των σταφυλιών και, κατ’ επέκταση στην τυπολογία των παραγόμενων οίνων και την εμπορία τους.
Σύμφωνα με το ΣΕΟ, ο αμπελοοινικός τομέας στην Μεσογειακή περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτές τις προκλήσεις και απειλές γιατί σημαντικό μέρος της αμπελοοινικής παραγωγής γίνεται ήδη σε οριακές περιβαλλοντικές ή κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στέφανος Κουνδουράς ο οποίος είχε αναλάβει και το χρέος του συντονιστή της ημερίδας στο κλείσιμο συνόψισε τα σημαντικότερα σημεία, τα οποία θίχτηκαν μέσα από την συζήτηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ξηρασίας, που θα πλήξει τα επόμενα χρόνια την Ελλάδα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εκτός αυτού η μείωση των βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα για τις χώρες της Μεσογείου και μετά το μέσον αυτού του αιώνα αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο φέρνει η κλιματική αλλαγή, με σημαντικές διαταράξεις στο ημερήσιο εύρος, γεγονός που σημαίνει ότι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας στην Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά.
Παράλληλα, προς επίρρωση όλων των παραπάνω η παρουσίαση του κ. Πρόδρομου Ζάνη και του κ. Θεώδορου Μαυρομάτη υπήρξε ιδιαίτερα κατατοπιστική ως προς το κομμάτι της αμπελουργίας στην Ελλάδα, πάντα υπό την παρουσία της κλιματικής αλλαγής. Σε ένα σημείο μάλιστα ο κ. Μαυρομάτης έδειξε κάποιες φωτογραφίες με τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα που διαθέτουν αμπελώνες και τόνισε πως με την άνοδο της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια, πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 2050 μέχρι και το 2090, πολλές από τις αμπελοοινικές ζώνες που ξέρουμε θα δυσκολευτούν με την παραγωγή κρασιού, καθώς λόγω της υπερβολικής ζέστης τα σταφύλια δεν θα μπορούν να ωριμάσουν σωστά και θα τίθενται ακατάλληλα για κρασί. Αυτό ωστόσο, τόνισε πως αποτελεί απλά ένα σενάριο χρειάζεται ακόμα μεγάλη έρευνα πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Εν συνεχεία, στην συζήτηση αναφέρθηκε πολλές φορές η Γαλλία και το πως προετοιμάζεται για την κλιματική αλλαγή, καθώς ο οίνος αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της. Αρχικά, η Tatiana Svinartchuk, επικεφαλής προγράμματος αμπελουργίας της Moët Hennessy με αποστολή, τον συντονισμό παγκόσμιας ερευνητικής στρατηγικής για μια αμπελοκαλλιέργεια πιο βιώσιμη και ανθεκτική μίλησε για τις προσπάθειες και της στρατηγικές του ομίλου LVMH, όσον αφορά της περιοχή της Καμπανίας, όπου για την προσαρμογή της σαμπάνιας στην νέα εποχή έχουν τεθεί νέα μέτρα και έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή νέες στρατηγικές προκειμένου να διασφαλιστεί η σαμπάνια σαν προϊόν και για το μέλλον και να μην υπάρξει κίνδυνος.
Έπειτα, ο κ. Θοδωρής Γεωργόπουλος ως καθηγητής νομικής στο κομμάτι του οίνου μίλησε για την ευελιξία στην νομοθεσία που υπάρχει στην Γαλλία και πως νέοι νόμοι με νέες πρακτικές ψηφίζονται από τον OIV, όπως είναι το πρωτόκολλο προσαρμογής ποικιλιών, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν οι τεχνικοί φάκελοι με τις ΠΟΠ ποικιλίες, που από την μία έχουν το κύρος και την τυπικότητα, λόγω της ποιότητας τους, αλλά από την άλλη ιδιαίτερα δύσκολες και βαριές διαδικασίες για την τροποποίηση τους, και υπάρχει και το ενδεχόμενο ένταξης νέων ποικιλιών, εκτός των ΠΟΠ προκειμένου οι αμπελουργοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής με την εισαγωγή ανθεκτικότερων ποικιλιών.
Τέλος, ο κ. Βογιατζής πρόεδρος του ΣΕΟ τόνισε πως λαμβάνοντας της γνώσεις και της σημαντικές πληροφορίες που συζητήθηκαν στην ημερίδα κατέληξε πως ο στόχος του ΣΕΟ είναι η διαμόρφωση θέσεων για τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο Σύνδεσμος και ο κλάδος γενικότερα, ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή και εμπεριστατωμένη στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της τεράστιας κρίσης που βρίσκεται μπροστά μας και απειλεί την βιωσιμότητα του τομέα, και την από αιώνων παραδοσιακή ύπαρξή μας στον Ελλαδικό χώρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Καραμαλή