Το βασικό μέρος της επένδυσης που αφορά στη σύσταση και στη λειτουργία του νέου αποστακτηρίου ολοκληρώνεται φέτος, οπότε εντός της χρονιάς θα τεθεί σε λειτουργία, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας, Κώστας Τσιλιλής. Οι νέες εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Δαμάσι της Λάρισας. «Επιδίωξή μας ήταν να αυξήσουμε τον όγκο παραγωγής, να βελτιώσουμε την ποιότητα των αποσταγμάτων μας και ταυτόχρονα να εξελίξουμε το τσίπουρο σε πολλά διαφορετικά επίπεδα παλαίωσης».
Τα προηγούμενα χρόνια η Τσιλιλής δημιούργησε τόσο το παλαιωμένο τσίπουρο «Αγιονέρι» όσο και το παλαιωμένο τσίπουρο «Dark Cave» και σύμφωνα με τον κύριο Τσιλιλή επιδίωξη είναι να δημιουργήσει νέες ετικέτες με διαφορετικό χρόνο παλαίωσης σε βαρέλια η καθεμία από αυτές.
Επί του παρόντος το τσίπουρο Τσιλιλή εξάγεται σε 20 χώρες, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων προέρχεται από την εγχώρια αγορά. «Έχουμε ακόμα δρόμο στον τομέα των εξαγωγών και θα πρέπει να μας προβληματίσει το πόσο αναπτύχθηκε το ούζο που ήταν ένα τυποποιημένο προϊόν, σε αντίθεση με το τσίπουρο όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες πωλούνταν χύμα».
Το 2022 η Τσιλιλής άγγιξε για πρώτη φορά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρό, υφιστάμενη πιέσεις στην κερδοφορία της και ερχόμενη αντιμέτωπη με αυξημένο κόστος στα υλικά συσκευασίας και στην ενέργεια, ενώ αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια των γυάλινων μπουκαλιών. «Ακόμη δεν έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η αγορά στο μπουκάλι. Το γεγονός ότι έκλεισαν φούρνοι στην Ουκρανία λόγω του πολέμου και ξεκίνησαν να εισάγονται φιάλες από την Κίνα, με αποτέλεσμα να πιεστεί ιδιαίτερα η αγορά του γιαλού στην Ευρώπη», εξηγεί ο οινοποιός και αποσταγματοποιός.
Οινοποιήσεις από αμπέλια με μικρές στρεμματικές αποδόσεις
Το τελευταίο διάστημα η Τσιλιλής επιλέγει να παρουσιάσει νέες ετικέτες από αμπελώνες με μικρές στρεμματικές αποδόσεις στην οινική αγορά όπως είναι οι κατηγορίες κρασιών «Απρίλης» με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο και Λιμνιώνα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία ενός λευκού αφρώδους Sauvignon Blanc με Ξινόμαυρο που επίσης θα έχει την ετικέτα «Απρίλης». Ταυτόχρονα θα εμφιαλώσει ένα μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc από επιλεγμένους ορεινούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας, όπως λέει σχετικά ο Κώστας Τσιλιλής. Συν τοις άλλοις φέρνει ένα ακόμα κρασί της σειράς «24» του Κτήματος Θεόπετρα, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών με τοποθέτηση σε καινούργιο βαρέλι αρχικά για έναν χρόνο και στη συνέχεια για ένα ακόμη έτος σε καινούργιο βαρέλι, παραγόμενο από Syrah και Cabernet Sauvignon. To συγκεκριμένο αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων και αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικό, άγονο έδαφος με στρεμματική απόδοση 400 κιλών ανά στρέμμα. Το αμπελοτόπι είναι ηλικίας 30 ετών, ενώ το σταφύλι παρουσιάζει συγκεκριμένα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά όπου σε συνδυασμό με τον τρόπο οινοποίησης επιδέχεται μεγάλο χρόνο παλαίωσης.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή