του Γιώργου Λαμπίρη
Η υλοποίηση της επένδυσης αυτής ξεκίνησε ήδη και αφορά στην προσθήκη εξοπλισμού, δεδομένου ότι δεν θα χρειαστούν δαπάνες για κτίριο, καθότι η παραγωγή θα γίνεται στις ήδη υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το ύψος της επένδυσης αυτής θα αγγίξει τις 600 χιλιάδες ευρώ. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Γιάννης Σκούτας, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πειραματικές δοκιμές για την παραγωγή φρέσκου τσίπουρου από σταφύλι της ποικιλίας Μοσχάτο Σάμου. «Το Μοσχάτο είναι ούτως ή άλλως μία αρωματική ποικιλία και γι’ αυτό αναμένεται ότι και τα χαρακτηριστικά του τσίπουρου που θα βγεί από την παραγωγή, θα είναι ανάλογα με αυτά του σταφυλιού μετά την απόσταξη. Φαίνεται λοιπόν ότι θα προκύψει ένα ποιοτικό, αρωματικό και εύγεστο προϊόν», σημειώνει ο κύριος Σκούτας.
Ο Συνεταιρισμός πρόκειται επίσης να παρουσιάσει ένα κρασί “vin doux naturel”. Θα πρόκειται για ένα νέο φρέσκο γλυκό κρασί που θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, ενώ ήδη κάτι αντίστοιχο πωλείται ως προϊόν στη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός επενδύει ακόμα περισσότερο στο Μοσχάτο, μία ποικιλία στην οποία όπως λέει ο κύριος Σκούτας θα βασιστεί και μελλοντικά η οινοποιητική δραστηριότητα της Σάμου. Ταυτόχρονα όμως παράγει και ορισμένες ερυθρές ποικιλίες όπως είναι ο Αυγουστιάτης, από όπου δημιουργείται το ημίξηρο ροζέ κρασί “Βαβέλ”, που χαρακτηρίζεται ως ΠΓΕ Αιγαίο.
Κύκλος εργασιών στα 10 εκατομμύρια ευρώ – Πρεμιέρα εξαγωγών κρασιού Kosher στην Αμερική το 2023
Το 2022 ο συνεταιρισμός θα αγγίξει σε κύκλο εργασιών τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τους φυσικούς οίνους που έχει παρουσιάσει τα τελευταία δύο χρόνια με τις ετικέτες “Προφήτης, Βουνίτης και Ερημίτης”, θα κάνει τις πρώτες εξαγωγές κρασιού Kosher στην Αμερική. Από το 2021 έχει λάβει πιστοποίηση για την παραγωγή οίνων Kosher με προορισμό τις εβραϊκές κοινότητες παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε πιστοποίηση από την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης καθώς και από την αντίστοιχη αμερικανική κοινότητα. Ο ΕΟΣ Σάμου παράγει κατά μέσο όρο κάθε έτος περίπου 5.000 σαμιώτικου μοσχάτου, από το οποίο το 70% κατευθύνεται στις εξαγωγές, ενώ διατηρεί αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στη χώρα βάσει παραγωγικής δυναμικής. Εξάγει συνολικά σε 27 χώρες με βασικότερες από αυτές τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα. Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική που διατηρεί στη γαλλική αγορά, αρκεί να αναφερθεί ότι καταλαμβάνει το 20% των πωλήσεων της Γαλλίας σε επιδόρπιους οίνους.
Παροχές προς τους παραγωγούς
Ο Συνεταιρισμός παρέχει εκτός των άλλων σειρά παροχών προς τους παραγωγούς όπως είναι εκπτώσεις σε επιχειρήσεις του νησιού, ασφάλεια ατυχήματος, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Συνταξιούχων Εργαζομένων της ΔΕΗ, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα. Επίσης προκειμένου να διευκολύνει τους συνεργαζόμενους παραγωγούς προσέφερε αποζημίωση μεταφορικών εξόδων σε εκείνους που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το οινοποιείο, δεδομένου του αυξημένου κόστους των καυσίμων.
Ο ΕΟΣ Σάμου σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2022: 10 εκατομμύρια ευρώ (εκτίμηση)
2021: 8,36 εκατομμύρια ευρώ
2020: 12,02 εκατομμύρια ευρώ
Κέρδη προ φόρων
2021: 401,09 χιλιάδες ευρώ
2020: 498,27 χιλιάδες ευρώ